Традиційна щотижнева зустрів лідерів та лідерок громадського руху людей з інвалідністю

Традиційна щотижнева зустрів лідерів та лідерок громадського руху людей з інвалідністю
13 Січня 2023
Друкувати цю новину

Не зважаючи на складнощі організації зустрічей в онлайновому форматі під час повітряної тривоги, 11 січня 2023 року на платформі ZOOM секретаріатом Національної Асамблеї людей з інвалідністю України (НАІУ) проведено традиційну щорічну зустріч лідерів та лідерок громадянського суспільства. Участь в якій брали понад 40 представників ГОІ – членів НАІУ з різних регіонів України.

Також участь у заході брали Голова НАІУ Валерій Сушкевич та представники Урядового Уповноваженого з прав людей з інвалідністю з декількох регіонів України. Модератором зустрічі виступила Генеральний Секретар НАІУ Вікторія Назаренко.

Валерій Михайлович привітав усіх присутніх на заході, тих, хто в таких складних умовах для усієї держави має силу духу, не втрачає надію та по можливості допомагає усім, хто цього потребує. Також побажав якнайшвидшої нашої Перемоги та Миру.

Він зазначив, що усі ми разом (спілка) стали лідерами громадського руху і зараз працюємо дуже ефективно та віддано. Це запорука та складова тієї великої Перемоги, до якої ми усі разом йдемо.

Підкреслив, що зроблено та робиться величезна та значна робота, робота людського масштабу. Наші організації дарують людям з інвалідністю надію та допомагають рятувати життя.

Нажаль, сьогодні знов на порядок денний встає болюче для усіх людей з інвалідністю питання – питання розгляду та прийняття Верховною Радою України законопроекту 5344-д, якій викликає обурення у багатьох людей з інвалідністю.

“Неможливо приймати закон, якій порушує права, погіршує становище та не підтримується більшістю громадських організацій та об’єднань людей з інвалідністю з усіх регіонів України – вважають  лідери та лідерки цих організацій, –  зазначив В. Сушкевич. – Принцип “Нічого для нас без нас!”, заснований Конвенцією ООН Про права людей з інвалідністю, ніхто не відміняв. Сама ж Конвенція та зобов’язання, взяті на себе Україною по її виконанню, залишається частиною національного законодавства України.

Відповідно до статті 3 Конституції України: Людина, її життя і здоров’я є найвищою соціальною цінністю в нашій державі. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.  Тоді виникає логічне питання: Чому деякі чиновники вважають, що краще знають за людей з інвалідністю, що і як їм потрібно робити ?».

Цим законопроектом порушуються основні принципи, викреслюється право ГОІ на участь у процесі прийняття державних рішень, які стосуються захисту прав людей з інвалідністю, знищуються існуючи підприємства, засновані ГОІ та багато іншого. Тим паче під час венного стану!

ВИСНОВОК ОДИН: ТАБУ – 5344-д!

Більш детальну інформацію щодо ганебного законопроекту 5344-д читайте на сторінці В. Сушкевича на Фейсбуці за посиланням.

Звернення НАІУ до народних депутатів України щодо законопроєкту 5344-д, який знищує в умовах війни чинні норми по забезпеченню прав осіб з інвалідністю та їх організацій та суперечить Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю за посиланням.

За цей рік багато представників нашої команди опинилися в різних містах, навіть країнах. На початку повномасштабного вторгнення росії було багато питань: як далі жити, як працювати, але сумнівів не виникало: будемо робити усе від нас залежне та можливе, щоб допомогти тим, хто опинився в більш складному становище.

Завдяки тому, що ми підтримуємо один одного, намагаємося не втрачати зв’язки та відносини, незважаючи на відстані між нами – ми стали ще сильніше, ближче духовно та досвідченіше.

Часто ми живемо та працюємо в різних умовах і обставинах, під звуки вибухів та повітряної тривоги, сирен, без світла, тепла, води, стабільного зв’язку та Інтернету.

Цей рік показав, що насправді є цінним. Відносини, підтримка, згуртованість. Як багато друзів ми маємо. Це те, що дає нам сили та впевненості, допомагає вистоювати щодня. Це дає наснаги жити, працювати і продовжувати робити свою справу, для кожного свою, і в той же час спільну та наближаючи нас до Миру.

На зустрічі прозвучало багато виступів – всі дуже емоційні, але водночас правильні, спрямовані на позитив та відновлення.

Також було наголошено на високому рівні професіоналізму команди НАІУ, на її потужності, враховуючи зміст роботи, кількісні показники, оцінку рівня нашої роботи представниками інституцій ООН.

Подякували усім нашим партнерам, присутнім представникам урядового уповноваженого в регіонах, оскільки це велика підтримка людей з інвалідністю, команді західного центра, підкреслили на важливості вирішення  питань цивільних постраждалих, проведення опитувань, моніторингу  тощо.

Завдань та планів багато.

Учасники ознайомилися з деякими з них, зокрема отримали запрошення на вебінар «Європейські стандарти доступності у створеному середовищі», якій відбудеться 19 січня 2023 року за участі міжнародних експертів з питань доступності. Інформація про захід за посиланням.

Загалом зустріч пройшла активно, ефективно та позитивно.

Робота триває. Інколи це не просто, але шанси завжди є. І ми в це віримо.

Низький уклін усім тим, хто боронить нашу країну від загарбників. Вічна пам’ять тим, хто віддав за нашу свободу своє життя.  Низький уклін їхнім сім’ям. Душею ми разом з вами та намагаємось робити усе від нас залежне.

Бережіть себе! Будьте здорові!

  Категорія: