Інваліди, війна і мистецтво: круглий стіл у Рівному

Інваліди, війна і мистецтво: круглий стіл у Рівному
2 Грудня 2014
Друкувати цю новину

Днями в Рівненському обласному центрі “Інваспорт” відбувся круглий стіл, присвячений інтеграції людей з особливими потребами в суспільство через культуру та мистецтво.

1417285639

Участь у заході взяли представники різноманітних організацій – Сергій Одарченко від групи психологічної взаємодопомоги “Фенікс”, Тамара Олесько від Центру осіб з інвалідністю з порушенням опорно-рухового апарату, М. Косинська від організації “Передзвін”, В. Петренко від ФСК “Геракл”, Т. Кривко від УТОГ, Петро Буткевич від Рівненського міського товариства осіб з інвалідністю, Олександр Майструк, відомий рівненський фотохудожник, журналісти, самі люди з особливими потребами, громадські діячі та інші.

Часопис “Інва.net” для людей з особливими потребами на заході представила Лілія Слісаренко, заступник директора РОУНБ (Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки). Центр “Інваспорт” у власному приміщенні представляв його директор Віктор Кучер. Із представників влади прийшов Олександр Шамак, заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення Рівненської обласної державної адміністрації.

Власне, сам захід почався з виступу дітей з особливими потребами – вони співали та танцювали під музику. Потім почався круглий стіл з обговорень проблем людей з особливими потребами. Йшлося про значення культури й мистецтва в інтеграції осіб з інвалідністю різних нозоологій (тобто “спеціалізацій” захворювання), вплив культури та мистецтва на морально-психологічний стан особи з інвалідністю, творчість людей з обмеженими можливостями, а також “різне”. Під “різним”, звісно, йшлося про численні проблеми осіб з інвалідністю та про недостатнє фінансування.

Представник групи “Фенікс” розповів про арт-терапію, яку проводила учасниця групи “Фенікс” Наталя Червук. Йшлося також про те, наскільки “феніксівцям” допомагає Свято-Софіївське православне братство (Тарас Рябчевський) та парафія Іова Почаєвського (отець Віталій Поровчук), а також Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека. Наостанок після виступу представника “Феніксу” учасниця групи Оксана Нікітюк представила свої поезії та фотографії. Також присутнім дуже сподобався виступ юної Аріни Фауст з піснею “Моя земля”.

– Ніхто не планує інвалідності, – розповіла “працюючий інвалід” Наталія Колесова. – Людина може раптом захворіти, і тільки одна секунда відділяє здорову людину – й людину з особливими потребами.

– Як прикро усвідомлювати, що в результаті війни будуть ще й нові інваліди, – поділився Олександр Майструк. – Війна – це ще одне випробування для людей з особливими потребами. Добре, що в деяких осіб з інвалідністю спрацьовує “компенсаторна функція” – загострюються інші здорові органи чуття. Приміром, сліпі краще чують.

Вечір блискуче провели чарівна та посміхнена ведуча Жанна Фалко з Клеванської загально-освітньої школи-інтернату № 1, а також Тетяна Войтович, голова Рівненської обласної благодійної організації для осіб з інвалідністю та пенсіонерів “Обличчям до істини”, з ініціативи якої відбувся цей захід.

ОГО

  Категорія: