Діти-сироти Залучанського дитячого будинку-інтернату можуть залишитись без тепла

Діти-сироти Залучанського дитячого будинку-інтернату можуть залишитись без тепла
25 Листопада 2014
Друкувати цю новину

Керівництво Залучанського дитячого будинку-інтернату уклало договір із фірмою ТОВ “Еко-Зернофрукт” про встановлення твердопаливного котла та надання послуг теплопостачання. У документі не передбачено ані цін на послуги, ані терміну дії договору.

Про це КУРСу повідомили активісти “Української благодійницької мережі”, які вже давно допомагають закладу.

Ще наприкінці квітня 2014 року БФ “Українська благодійницька мережа” звернулась до Департаменту соціальної політики Івано-Франківської ОДА із пропозицією знайти благодійні кошти, щоб перевести басейн у Залучанському дитячому будинку-інтернаті на опалення та підігрів води за допомогою твердопаливного котла. На це у Департаменті відреагували звичайною відпискою, що, мовляв, проводиться робота з визначення вартості та організації, яка розробить необхідну технічну документацію і проведе монтажні роботи із встановлення твердопаливного котла, інформація про вартість встановлення якого буде надана додатково. Пропозицію залучення благодійної допомоги в Департаменті проігнорували.

У липні до відома усіх директорів будинків-інтернатів довели інформацію про граничний обсяг споживання природного газу на 2014-2015 роки, що підштовхнуло їх до переводу закладів на альтернативні джерела теплопостачання. Департамент соцполітики рекомендував перелік ліцензованих підприємств в Івано-Франківській області, які надають послуги, пов’язані із забезпеченням теплопостачання.

Залучанський дитячий будинок-інтернат уклав договір про співпрацю з фірмою-інвестором ТОВ “Еко-Зернофрукт”, яке за власні кошти виконує проєктно-кошторисну документацію та проводить усі необхідні роботи для опалення приміщення. В інтернаті стверджують, що за спожите тепло будуть розраховуватися по вартості 1 Гкал, яку затвердить Івано-Франківська обласна рада.

“У договорі передбачено вартість Гкал. Якщо передбачено не більше 900 грн за Гкал, то в нас ціна 842 грн, тобто менше допустимої ціни. Але це все буде затверджувати обласна рада… Тобто я сам ніякі питання особисто вирішувати не можу”, – зазначив у коментарі КУРСу директор Залучанського дитячого будинку-інтернату Микола Сухолиткий.

Зазначимо, що в договорі про співпрацю не вказано вартості Гкал.

Окрім цього, в договорі не зазначено терміну дії і не передбачено, що Залучанський інтернат зможе протягом певного часу виплатити фірмі-інвестору вартість твердопаливного котла, теплових комунікацій, виконаних проєктних, монтажних та інших робіт, щоб отримати право власності в майбутньому. У разі розірвання договору, Залучанський дитячий будинок-інтернат зможе розраховувати лише на проведені монтажні роботи, пов’язані із об’єктами закладу, які неможливо буде повернути назад, при чому їх вартість доведеться відшкодувати окремо. Також не передбачено, що інтернат міг би користуватися безкоштовним паливом, переданим в якості благодійної допомоги, щоб зменшити вартість  одержуваної теплової енергії від “Еко-Зернофрукту”.

У Департаменті соцполітики стверджують, що питання співпраці з товариствами, які надають послуги з теплопостачання, належать до компетенції керівників установ, вони ж відповідальні за укладання угод і повинні приймати рішення, що не суперечать законодавству.

Зацікавленість викликає компанія, яка виступила “добрим” інвестором. Єдине, що вдалося з’ясувати про “Еко-Зернофрукт”, – це те, що підприємство було зареєстроване лише 24 липня 2014 року. Інформація про це міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Єдиним його учасником із заявленим внеском до статутного фонду у сумі 100 000 грн та керівником є Гостюк Петро Петрович.

У переліку рекомендованих Департаментом соцполітики ліцензованих підприємств, які надають послуги з теплопостачання, ТОВ “Еко-Зернофрукт” не числиться. Окрім цього, ліцензії на здійснення відповідної діяльності фірма-інвестор й досі не має. В Департаменті зазначають, що підприємство з такою назвою та з пропозицією надання послуг теплопостачання до них не зверталося взагалі.

А оскільки підприємство все ще не має ліцензії на проведення робіт із забезпечення теплопостачання, цілком ймовірно, що сироти-інваліди, які живуть у Залучанському дитбудинку, можуть залишитися і без гарячої води, і без опалення.

Зазначимо, у Залучанському дитячому будинку-інтернаті виховуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа з надзвичайно складними фізичними та розумовими вадами.

Олена Бас

Фото

  Категорія: