Наш обов’язок – захистити права літніх людей

Наш обов’язок – захистити права літніх людей
19 Листопада 2014
Друкувати цю новину

193ff2fc5de428f9985d032c421aa88118 листопада у Мінсоцполітики під головуванням заступника Міністра соціальної політики Наталії Федорович відбулося чергове засідання Міжвідомчої робочої групи з розроблення Національного плану дій з питань старіння в Україні. У заході також взяла участь представник Фонду ООН у галузі народонаселення (ЮНФПА) в Україні Нузхат Ехсан.

Відкриваючи зібрання, заступник Міністра підкреслила, що не просто за підтримки, а у тісній співпраці з ЮНФПА розробляється документ, який має велике значення для нашої держави. Адже українська нація, як і вся Європа, старіє, а це створює виклики для подальшого соціально-економічного розвитку держави.„Переконана, що наші наміри з Фондом є спільними. Ми зробимо цей план якісним і ефективним. Більше того – ми його виконаємо. Наш обов’язок – захистити права літніх людей”, – наголосила Наталія Федорович, зауваживши при цьому, що це буде можливим лише завдяки об’єднанню зусиль та активній участі всіх членів Міжвідомчої робочої групи.

Радник з програмних питань Представництва ЮНФПА в Україні Олег Вороненко озвучив з цього приводу рекомендації ООН: будь-який національний документ у зазначеній сфері має базуватися на стратегічних принципах, закладених у Мадридському міжнародному плані дій з питань старіння населення. А їх, як відомо, три – участь літніх людей у розвитку суспільства; забезпечення здоров’я та добробуту літніх людей; забезпечення сприятливого середовища для літніх людей. Водночас Олег Вороненко підкреслив, що рішення та заходи, що плануватимуться, обов’язково повинні мати політичну, інституційну та ресурсну підтримку, – тоді вони будуть успішними.

Зі свого боку Нузхат Ехсан зробила учасникам робочої групи пропозицію: „Мадридський план створений, щоб допомогти урядам світу формувати свої реакції на демографічні виклики, крок за кроком будувати національну політику в сфері старіння. Ми б хотіли отримати від Української сторони бачення тих пріоритетів та завдань, що допоможуть вашій країні реалізувати вже згадані три стратегічні напрями Мадридського плану, про які йшлося. А тому пропоную утворити при нашій Міжвідомчій робочій групі три підгрупи, які конкретно займатимуться цими питаннями та напрацьовуватимуть свої пропозиції”. Нузхат Ехсан також висловила впевненість, що на наступному засіданні вже будуть представлені результати роботи підгруп.

Урядовий портал

  Категорія: