В Україні з’являться нові соціальні магазини

26 Березня 2013
Друкувати цю новину

У торгових закладах, які відкриваються завдяки соціальному руху «ПАРТНЕРСТВО», діятимуть значні знижки для ветеранів і пенсіонерів  соціальному руху «партнерство», діятимуть значні знижки для ветеранів і пенсіонерів

Дякувати Богові, сьогодні в Україні немає продовольчої кризи — полиці магазинів вгинаються від достатку товарів. Ось тільки часто буває так, що прийде пенсіонер у супермаркет, походить серед продуктової пишноти з яскравими ярликами, а додому повер­тається із «соціальним набором»: хлібом, макаронами, картоплею. До м’ясо-молочного або фруктово-овочевого відділу, що останнім часом за асортиментом дедалі більше нагадує середземноморський базар, не підступитися: ціни кусаються.

Таку ситуацію давно потрібно змінювати. Але чи завжди зміни має ініціювати держава?

Є три кити

Три всеукраїнські громадські організації відповіли на це запитання, започаткувавши новий соціальний рух «Партнерство», мета якого — не тільки формальний захист інтересів найменш захищених верств населення, а й пошук нових шляхів для цього. «Партнерство» об’єднало Всеукраїнську громадську організацію «Об’єднаний союз ветеранів, пенсіонерів, осіб з інвалідністю і потерпілих на виробництві», ВГО осіб з інвалідністю «Інститут реабілітації та соціальних технологій» та Асоціацію фермерів та приватних землевласників України.

– Наші громадські організації найкраще знають проблеми, що нині хвилюють осіб з інвалідністю та інших малозабезпечених верств населення. Це нестача коштів, щоб купити якісні продукти харчування, проблеми з працевлаштуванням, труднощі з отриманням якісної освіти тощо. Держава намагається по-своєму вирішити ці питання, та вочевидь її заходів недостатньо, – сказав «Кур’єру» голова ВГО «Об’єднаний союз ветеранів, пенсіонерів, осіб з інвалідністю і потерпілих на виробництві» Олексій Бокарев. – Ми ж знаємо проблему, так би мовити, зсередини і пропонуємо свій шлях для її розв’язання – через об’єднання зусиль громадських організацій, органів влади та бізнесу.

«Партнерство» спільно діятиме в трьох напрямках: економічному, соціальному та культурному. Уже розроблено відповідну програму дій. Перші успіхи вселяють надію, що ініціатива має майбутнє. Наприклад, створено кілька підприємств, де працюють інваліди, в одній із київських шкіл організовано клас, у якому разом із здоровими дітьми навчаються люди з інвалідністю. Та головний проєкт сьогодні — створення мережі соціальних магазинів.

Важливу роль у цьому проєкті відіграватиме Асоціація фермерів та приватних землевласників України.

Українські фермери виробляють продукції вдвічі більше, ніж потребує вітчизняний споживач, однак реалізувати цей надлишок через низку різних причин їм непросто, — сказав віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Стрижак. — Чому б не реалізовувати зайву продукцію в соціальних магазинах за доступними цінами, минаючи ланку дилерів, і таким чином задовольнити і малозабезпечених громадян, і фермерів? Саме цього запитання ми почали спільну роботу з партнерами зі створення спеціальних торгових закладів для обслуговування малозабезпечених громадян, пенсіонерів та осіб з інвалідністю.

Досвід Славути

Приклад того, як можна організувати роботу соціального магазину, показав осередок ВГО «Інститут реабілітації та соціальних технологій» у Хмельницькій області. Соціальний магазин, організований ним, уже рік працює в місті Славуті.

– Ми звернулися по допомогу до депутата міськради, який посприяв тому, щоб наша громадська організація могла за невисоку платню орендувати необхідне приміщення, — розповів голова осередку Микола Романчук. — Зробили в ньому ремонт, знайшли постачальників, які погодилися надавати нам товар під реалізацію, адже обігових коштів для закупівлі продукції ми не мали. Тепер в асортименті магазину понад 1200 найменувань продуктів, не продаємо лише алкогольні вироби й цигарки. Максимальна націнка на товар — 10%, у той час як у сусідніх магазинах — 25—30%.

Ще один позитивний момент роботи соціального магазину в Славуті — можливість створення в ньому робочих місць для осіб з інвалідністю. Нині з-поміж чотирьох працівників магазину двоє — з обмеженими фізичними можливостями.

Учасники руху «Партнерство» планують поширити досвід Славути спершу на Київ, а потім — на всю Україну.

– Нам вдалося досягнути домовленості зі столичною владою щодо відкриття в кожному районі Києва 16 продуктових соціальних павільйонів, — поділився співголова ВГО «Інститут реабілітації та соціальних технологій» Юрій Апальков. — Свою продукцію в Київ пообіцяли привезти члени Асоціації фермерів та приватних землевласників України. Таким чином, Київ стане другою сходинкою на шляху до здійснення нашого плану.

Пільги для соцоб’єктів

Щоб мережа дешевих магазинів працювала ефективно, треба розв’язати низку проблем.

– Висока платня за комунальні послуги робить соціальний магазин неприбутковим, — сказав «Кур’єру» голова ВГО осіб з інвалідністю «Інститут реабілітації та соціальних технологій» Ярослав Мокрецький. — Той самий магазин у Славуті платить за спожиті газ та електроенергію так само, як інші магазини, і звичайно, від цього потерпає, стає нерентабельним, бо має менший прибуток. Я вважаю, що держава чи місцеві органи влади повинні втрутитися й запровадити пільгові тарифи на комунальні послуги для соціальних суб’єктів господарювання.

На думку членів руху «Партнерство», дієвішою має бути й державна підтримка підприємств, створених громадськими організаціями осіб з інвалідністю.

– Треба чітко зазначити: без допомоги держави ми не зможемо реалізувати свої проєкти, — констатував почесний голова ВГО осіб з інвалідністю «Інститут реабілітації та соціальних технологій» Віктор Костюк. — Певні домовленості в цьому напрямку вже є. Тільки разом ми зможемо реально поліпшити життя цієї категорії громадян.

Довідка «Кур’єра»

Соціальний рух «Партнерство», до якого вже входять понад 300 громадських організацій України, має наміри:

  • опікуватися розвитком мережі підприємств, на яких відкриватимуть нові робочі місця для осіб з інвалідністю, створенням класів для дітей з обмеженими фізичними можливостями в загальноосвітніх школах;
  • розвивати дистанційне навчання осіб з інвалідністю;
  • допомагати творчо обдарованим людям з інвалідністю самореалізовуватися та обмінюватися досвідом, зокрема й із зарубіжними колегами тощо.

Адреса сторінки у Facebook: ru-ru.facebook.com/socpartnership

Людмила МОРОЗОВА

«ПЕНСІЙНИЙ КУР’ЄР»
15 березня 2013 року №11(513)

 

  Категорія: