The National Assembly of People with Disabilities continue its work

We would like to express our heartfelt gratitude to all for your support and donations – international organizations and individuals.

 

NAIU_logo-1024 white

ЗВІТ
ВГО «НАЦІОНАЛЬНА АСАМБЛЕЯ
ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ»
ЗА 2023 РІК

2023 рік, як і попередній, був складним для України і українців. Він став черговим роком великих людських втрат, руйнувань, терору мирного населення з боку російських окупантів.

Весь цей рік команда ГС ВГО «Національної Асамблеї людей з інвалідністю України» (далі – НАІУ) невтомно працювала задля підтримки найуразливіших українців: осіб з інвалідністю, родин, які опікуються дітьми та дорослими з інвалідністю, людей старшого віку.

Війна завдала чимало страждань людям в усіх регіонах країни, тому НАІУ намагалась оперативно реагувати на виклики, підставляти плече підтримки, тим, хто просив про допомогу.

Ми продовжили захищати права людей з інвалідністю, їх родин, здійснювали юридичне консультування, знайомили з чинним законодавством, вчили відстоювати свої права та гарантії, брати участь у житті громади, буті лідерами.

Ми надавали грошову, психологічну й соціальну підтримку, забезпечували продуктовими наборами, засобами гігієни, асистивними технологіями.,

Ми намагались змінювати свідомість суспільства та руйнували стереотипи щодо людей з інвалідністю, для цього спрямували свою роботу на співпрацю з територіальними громадами, вчили їх бути інклюзивними, дружніми для людей з інвалідністю.

Ми не стояли осторонь, а були активними гравцями і намагались вплинути також на формування загальнодержавної політики щодо людей з інвалідністю, боролись за збереження існуючих гарантів, відстоювали їхні інтереси, аналізували різні аспекти життя людей з інвалідністю, готували висновки та пропозиції щодо необхідних змін.

Ми співпрацювали з міжнародними агенціями, благодійними фондами, світовими та європейськими організаціями для того, щоб охопити допомогою не тільки внутрішньо переміщених осіб, а й підтримати інших людей з інвалідністю, оскільки війна суттєво погіршила їх життя.

У звіті ми розказали про значну роботу команди НАІУ, показали досягнені результати, поділились успіхами в реалізації проєктів, які були профінансовані нашими міжнародними партнерами.

ПРОГРАМА

«Участь ГОІ у формуванні та реалізації державної політики у сфері соціального захисту та забезпечення прав осіб з інвалідністю»

Мета: Забезпечення соціального партнерства держави та ГОІ задля ефективного вирішення соціальної проблематики людей з інвалідністю, шляхом сприяння та участі у формуванні державної політики по вирішенню соціально-економічних, політичних, творчих та інших актуальних проблем осіб з інвалідністю та забезпечення їх прав, в т.ч. у створенні відповідної законодавчо-нормативної бази. Привернення уваги суспільства до проблем та стану соціальної захищеності людей з інвалідністю.

Протягом звітного періоду Національна Асамблея людей з інвалідністю України забезпечила активну роботу відповідно до Статуту НАІУ, щодо участі у формуванні і реалізації державної політики у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю та забезпечення їх прав, співпрацюючи з Президентом України, Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Кабінетом Міністрів України, Міністерством соціальної політики України, Міністерством інфраструктури України, Міністерством освіти і науки України, Фондом соціального захисту осіб з нвалідністю.

Представники НАІУ протягом звітного періоду
брали активну участь у:

  • Громадській раді при Міністерстві соціальної політики України;
  • Громадській Раді при Національній соціальній сервісній службі України;
  • Дорадчої групи МОЗ з питання зміни підходів до проведення оцінки визначення потреб та механізму їх забезпечення для осіб з обмеженням повсякденного функціонування та реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні;
  • Експертній раді при Представнику Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з соціальних та економічних прав
  • Експертній раді при Представнику Уповноваженого з прав дитини;
  • Експертній раді при Представнику Уповноваженого Омбудсмена з рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів;
  • Експертній робочій групі з напрацювання критеріїв віднесення інформації щодо дискримінації за ознакою інвалідності у медіа при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення;
  • Комісії з розгляду документів щодо протезування та ортезування виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями та технологіями виготовлення, які відсутні в Україні, та/або спеціальними виробами для занять спортом окремих категорій громадян, які втратили функціональні можливості кінцівки або кінцівок;
  • Міжвідомчій робочій групі з питань розроблення Національної стратегії розвитку інклюзивного навчання на 2023-2030 роки;
  • Раді з питань національного превентивного механізму при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини;
  • Робочій групі з напрацювання законодавства з питань раннього втручання;
  • Робочій групі з питань розроблення державних будівельних норм щодо проектування та будівництва будинків і споруд закладів охорони здоров’я Науково-технічної ради Міністерства розвитку громад та територій України;
  • Робочій групі з питань розроблення державних будівельних норм щодо проектування та будівництва будинків і споруд закладів охорони здоров’я Науково-технічної ради Міністерства розвитку громад та територій України;
  • Робочій групі з питань соціального захисту (та в її 6 підгрупах), що була створена при Національній раді з відновлення України від наслідків війни (яка є консультативно-дорадчим органом при Президентові України);
  • Робочій групі з підготовки змін до державних будівельних норм у частині забезпечення захисту населення від зброї масового ураження при новому будівництві та реконструкції Науково-технічної ради Мінрегіону;
  • Робочій групі з розробки проекту Містобудівного кодексу України;
  • Робочій групі з розроблення державних будівельних норм у сфері цивільного захисту (ДБН В.2.2-5:202Х «Будинки і споруди. Захисні споруди цивільного захисту»);
  • Робочій групі Пенсійного фонду України з питань захисту прав осіб з інвалідністю;
  • Робочій групі при Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів із доопрацювання до другого читання проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю (5344-д);

За звітній період розглянуто та надано пропозиції і зауваження до 219 законодавчо-нормативних документів.

Участь у гуманітарному реагуванні та відновленні

Проєкт «Покращення реабілітаційних послуг в системі охорони здоров’я» який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку USAID

Строк реалізації: 01.12.2022 р. – 31.08.2024 р.

Пілотні регіони: Вінницька, Дніпропетровська, Житомирська, Київська, Львівська, Харківська, Чернівецька області та м. Київ.

Мета проєкту: Посилення спроможності громадських організацій людей з інвалідністю реагувати для задоволення гуманітарних потреб людей з інвалідністю та інших уразливих груп, а також розширення доступу до послуг з ведення справ, правової допомоги, гуманітарної підтримки та інформації.

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ У 2023 РОЦІ:

  • 642 особи  отримали правову допомогу в рамках роботи телефонної «гарячої лінії» проєкту, серед них особи з інвалідністю, члени їх сімей,   батьки, які виховують дітей з інвалідністю, особи, які опікується питаннями людей з інвалідністю. Консультації надаються переважно у телефонному режимі, за запитом на електронну пошту НАІУ, СМС повідомлення, мобільні додатки, через вебсайт НАІУ чи сторінку у Facebook.
  • 777 осіб  цільової групи скористались послугами кейс-менеджменту проєкту.
  • 209 осіб  отримали Сертифікати для придбання продуктів харчування (на суму 1000 грн кожен) в мережі “АТБ-Маркет”.
  • 92 особи  отримали Сертифікати на придбання засобів гігієни (на суму 900 грн кожен) в мережі “АТБ-Маркет”.
  • 133 особи з інвалідністю та члени їх сімей скористалися послугою тимчасового розміщення у центрах тимчасового перебування переміщених осіб.
  • 18 осіб з інвалідністю людей похилого віку, які мають функціональні порушення (порушення здоров’я) та члени їх родин скористалися послугою перевезення спеціалізованим транспортом в рамках проєкту.
  • 374 особи (які представляють  112 організацій) взяли участь у 24 онлайн заходах з метою підвищення обізнаності щодо проблем інвалідності в конфліктних ситуаціях та інформування про законодавчі зміни щодо соціального захисту людей з інвалідністю.
  • 30 людям з інвалідністю, житло яких постраждало від ракетного обстрілу Умані (Черкаська область) у квітні 2023 року надано грошову допомогу.
  • Надано фінансування Центру тимчасового перебування на базі Дніпропетровського підприємства УТОС для поселення евакуйованих осіб з інвалідністю зі сходу/півдня України.

Проєкт «Мультисекторальна гуманітарна допомога з урахуванням інвалідності для внутрішньопереміщених осіб (ВПО), репатріантів, ветеранів та приймаючих громад в Україні»

Термін дії проєкту: 2023 – 2024 рр.

Географія реалізації: Волинська,  Чернівецька, Черкаська, Тернопільська, Івано-Франківська, Дніпропетровська, Полтавська (14 громад).

Проєкт впроваджувався: за підтримки Європейського Форуму інвалідності, Християнської місії незрячих та Федерального міністерства закордонних справ Німеччини (GFFO).

Мета: покращення умов життя та доступу до інклюзивної гуманітарної допомоги у сферах харчування, засобів до існування, захисту та охорони здоров’я, включаючи психічне здоров’я.

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ У 2023 РОЦІ:

  • 1120 бенефіціарів (особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, ВПО з інвалідністю, особи похилого віку 60+) отримали допомогу готівкою та ваучерами.
  • 249 осіб отримали допоміжні пристрої (зокрема: крісла колісні, слухові апарати, протипролежневі матраци, подушки, ліжка з електричним приводом, підйомники для ОЗІ з електроприводом і т. і.).
  • Здійснено   картографування  існуючих ініціатив та структур у сфері інклюзивної охорони психічного здоров’я 6-ти громад.
  • Розроблено  діагностичний інструментарій  «Анкета для опитування щодо психічного стану окремих категорій громадян та доступності для них послуг з психічного здоров’я в громадах», а також  процедуру  існуючих ініціатив та структур у сфері інклюзивної охорони психічного здоров’я.
  • Проведено опитування 400 осіб з інвалідністю, законних представників недієздатних, дітей з інвалідністю, а також осіб похилого віку, одиноких жінок, внутрішньо переміщених осіб, ветеранів війни, членів сімей загиблих захисників і захисниць з приводу доступності для них послуг з психічного здоров’я в громадах Волинської, Полтавської та Чернівецької областей.
  • Розроблено, надруковано та розповсюджено буклети «Підстави надання психологічної та психіатричної допомоги. Направлення і перенаправлення для отримання відповідних медичних послуг», «Як та куди звернутися за безоплатною психологічною та психіатричною допомогою», а також «Забезпечення асистивними технологіями».

Проєкт «Орієнтування та мобільність: основа реабілітації осіб з порушеннями зору»

Термін дії проєкту: 2023 р.

Проєкт впроваджувався: Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України спільно з кафедрою офтальмопедагогіки та офтальмопсихології факультету спеціальної та інклюзивної освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова за підтримки ПРООН у межах проєкту «Підтримка реабілітації людей з інвалідністю, спричиненою війною» та за фінансування урядів Республіки Корея та Німеччини.

Мета: Покращення якості надання реабілітаційних послуг для осіб з порушенням зору шляхом підвищення кваліфікації фахівців (вчителі-дефектологи, вчителі, соціальні працівники, реабілітологи) за напрямом «Орієнтування та мобільність: основа реабілітації осіб з порушеннями зору» (ОіМ).

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ У 2023 РОЦІ:

  • Проведено навчально-практичний семінар-тренінг «Орієнтування та мобільність: основа реабілітації осіб з порушеннями зору» (10 днів, 70 годин). Це оглядовий курс методики навчання орієнтування, переміщення та мобільності в просторі людей із глибокими порушеннями зору. Навчання пройшли 12 учасників та 6 вільних слухачів (спеціалісти, які працюють з людьми із порушеннями зору (працівники реабілітаційних центрів, соціальні працівники, педагоги інклюзивних та спеціальних закладів освіти для дітей з порушеннями зору). Під час семінару слухачі оволоділи фаховими навичками, які дозволять на початковому рівні виконувати реабілітаційні заходи з формування навичок орієнтування, переміщення та мобільності у просторі у людей з глибокими порушеннями зору.
  • Створено 7 відеоуроків, як складову пакету тренінгових матеріалів (Навчально-практичний семінар – тренінг «Орієнтування та мобільність: основа реабілітації осіб з порушеннями зору»). 

Проєкт «Підтримка людей з інвалідністю в умовах воєнного стану» за фінансування компанії «Байєр»

Термін дії проєкту: 2023 р.

Мета: підтримка жінок та чоловіків з інвалідністю, дітей з інвалідністю, які страждають від війни та посилення лідерства, посилення участі громадських організацій осіб з інвалідністю на гуманітарне реагування потреб осіб з інвалідністю, які проживають в центрах тимчасового перебування.

Географія реалізації: Вінницька, Львівська, Дніпропетровська та Івано-Франківська області.

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ У 2023 РОЦІ:

  • Західний реабілітаційно-спортивний центр НКСІУ отримав реабілітаційне обладнання для надання якісних реабілітаційних послуг. Від початку повномасштабного вторгнення Росії на Україну Центр став прихистком для людей, які втікали від війни, тренувальною базою для українських спортсменів (як олімпійців так і паралімпійців), а також – реабілітаційним центром для постраждалих від військових дій. Мультидисциплінарна команда, що складається з фізичних терапевтів, ерготерапевтів та нейропсихолога активно використовує отримане обладнання.
  • Залучанський дитячий будинок-інтернат отримав обладнання для сенсорної кімнати. Зокрема були передані сухі басейни, сенсорні м’ячі, пуфи, світлові прилади.
  • Державний реабілітаційний центр «Донбас-Прикарпаття» отримав реабілітаційне обладнання, зокрема динамометр, парафінонагрівач та необхідні витратні матеріали, а також унікальний багатофункціональний тренажер Бубновського – спеціально розроблений пристрій для підвищення рухової активності.
  • Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» отримала реабілітаційне та медичне обладнання, зокрема вертикалізатор та кисневий концентратор.
  • Дніпропетровська асоціація фізкультури та спорту осіб з інвалідністю “Оптиміст отримала Бігову доріжку Fitex GT5.
  • «Санаторій «Славутич» імені Б.В. Пашковського» отримав підвісну реабілітаційну систему, різне реабілітаційне обладнання, а також кисневий концентратор.
  • 200 осіб з інвалідністю отримали гуманітарну допомогу у вигляді сертифікатів на продукти харчування

Детальніше про реалізацію проєкту за посиланням: https://naiu.org.ua/project-naiu/mizhnarodnyj-proyekt-pidtrymka-lyudej-z-invalidnistyu-v-umovah-voyennogo-stanu/

Проєкт «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах»

Мета: посилення лідерства та участі організацій жінок / осіб з інвалідністю у процесах прийняття рішень стосовно гендерно-орієнтованого гуманітарного реагування, захисту прав жінок з інвалідністю.

Проєкт впроваджується: за підтримки Структури Організації Об’єднаних Націй Жінки (ООН Жінки) за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (Women’s Peace & Humanitarian Fund – WPHF).

Географія реалізації: Вінницька, Житомирська, Одеська, Закарпатська, Київська, Дніпропетровська, Полтавська, Сумська, Чернівецька області та м. Київ.

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ У 2023 РОЦІ:

  • 127 жінок з інвалідністю, жінок похилого віку та матерів дітей з інвалідністю залучені до процесів розробки політик, стратегій гуманітарного реагування на місцевому на всеукраїнському рівні та беруть активну участь у їх впровадженні, моніторингу та удосконаленні.
  • Представниці 53 громадських організацій, які очолюються жінками з інвалідністю, матерями дітей з інвалідністю підвищили свій потенціал щодо швидкого реагування на гуманітарні проблеми жінок та дівчат з інвалідністю, жінок, які мають дітей з інвалідністю, жінок похилого віку шляхом навчання на таборах жіночого лідерства.
  • 2 328 жінок та дівчат з інвалідністю, жінок похилого віку отримали гуманітарну допомогу у вигляді продуктів харчування, засобів гігієни, юридично-правових та психологічних консультацій, соціальних послуг тощо .
  • 508 329 опосередкованих бенефіціарів отримали користь від впровадження активностей проєкту, зокрема збільшилась кількість користувачів інтернет ресурсів НАІУ. Це свідчить про зацікавленість жінок та чоловіків з інвалідністю в отримані актуальної інформації про їх права, зміни законодавства у воєнний час, отримання різного виду послуг, працевлаштування тощо.
  • Посилено партнерство та координацію НАІУ з 10 організаціями, що очолюються жінками з інвалідністю, які сьогодні продовжують приймати осіб з інвалідністю з районів бойових дій та надавати їм послуги.
  • НАІУ посилила свій потенціал в адвокації прав людей з інвалідністю на міжнародному рівні шляхом участі в обговоренні та надання пропозицій до Плану гуманітарного реагування на 2024, які враховані: люди з інвалідністю в центрі уваги гуманітарного реагування.

Проєкт “Надання міжсекторальної гуманітарної допомоги постраждалому від конфлікту населенню в Україні”

Термін дії проєкту: 2023 – 2024 рр.

Проєкт впроваджується у регіонах: Полтавська, Дніпропетровська, Запорізька, Сумська, Херсонська, Харківська та Київська області.

Проєкт впроваджується: за фінансової підтримки Європейського Союзу та консорціуму ACCESS

Мета: В рамках проєкту передбачено надання людям з інвалідністю соціально-правничих консультацій, грошової допомоги, гігієнічних наборів, а також надання допомоги у якості асистивних технологій.

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ У 2023 РОЦІ:

  • Проведено оцінку (вивчення потреб) 14 громад;
  • 821 особа з інвалідністю та старшого віку отримали гуманітарну допомогу у вигляді гігієнічних наборів, юридично-правових консультацій, соціальних послуг;
  • 38 осіб з інвалідністю та старшого віку безкоштовно отримали   58 асистивних технологій;
  • 132 особи одержали грошову допомогу;
  • 103 265 опосередкованих бенефіціарів отримали користь від впровадження активностей проєкту, зокрема через соціально-правничі пости на інтернет ресурсах НАІУ.

Проєкт «Перспектива для дітей з інвалідністю в Україні»

Термін дії проєкту: 2022 – 2024 р.

Проєкт впроваджується в регіонах: м. Київ, Харків, Одеса, Ужгород.

Проєкт впроваджується спільно з:

  • • Міжнародна фундація SOFT Tulip (Королівство Нідерланди).

  • • Фундація Карітас (Королівство Нідерланди).

  • • Фундація Уальда Ганзена (Королівство Нідерланди).

  • • БФ «Інститут раннього втручання» (м. Харків).

  • • ГО «Одеська обласна організація медико-психолого-педагогічної допомоги «Здорове суспільство» (м. Одеса).

  • • БУ «Джерело» (м. Львів).

  • • КРУ «Обласний центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» (м. Ужгород).

Мета: впровадження в Україні системи раннього втручання (РВ) для всіх дітей від народження до трьох років з інвалідністю та/або затримкою розвитку.

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ У 2023 РОЦІ:

  • Регіональними командами раннього втручання продовжено роботу щодо організації навчання та підвищення кваліфікації команд РВ, зокрема організовано та проведено ряд навчальних онлайн заходів: 2 тренінги та 32 супервізії. Загалом навчання пройшли понад 350 осіб;
  • Послугами раннього втручання охоплено  224 сімей  у форматі постійних щотижневих зустрічей із сім’ями, надання консультацій час за запитом батьків, зокрема щодо емоційного стану батьків та розвитку дитини, інформування щодо можливостей отримання інших послуг, кризове втручання тощо;
  • Створено Українську Асоціацію раннього втручання, громадську організацію зі статусом юридичної особи, основною метою діяльності якої є об’єднання фахівців із раннього втручання, узгодження дій та консолідація їх зусиль, спрямованих на формування та розвиток системи та послуги раннього втручання для надання допомоги відповідного рівня, обсягу і якості сім’ям та дітям, які її потребують, задоволення та захист законних соціальних, економічних, творчих та інших спільних інтересів своїх членів.
  • Створено Графічний матеріал “Як заспокоїти дитину під час вибухів?”

Детальніше про проєкт за посиланням: https://naiu.org.ua/project-naiu/perspektyva-dlya-ditej-z-invalidnistyu-v-ukrayini/

Проєкт «Криза в Україні: Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю під керівництвом та за координації організацій осіб з інвалідністю»

Термін дії проєкту: 2022-2023 р. квітень – липень 2022 рік, вересень – березень 2023 рік, липень 2023 – грудень 2024.

Проєкт впроваджується спільно з: Європейським форумом інвалідності (EDF) та Християнською місією незрячих (СВМ).

Завдання проєкту: забезпечення підтримки людей з інвалідністю та їх представницьких організацій у реагуванні та відновленні щодо війни в Україні

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ У 2023 РОЦІ:

  • Понад 9 тисяч осіб з інвалідністю, членів їхні родин, представників організацій, які опікуються питаннями інвалідності взяли участь у заходах, скористались послугами проєкту в різних областях України: гуманітарна допомога, юридичні консультації та супровід, психологічні консультації, інформаційна підтримка, підтримка прихистків, підготовка до зими, підтримка дітей та молоді з інвалідністю та завдяки мікрогрантовій підтримці організацій – членів НАІУ (26 мігрогрантів)
  • Близько 500 жінок/чоловіків з інвалідністю, сімей, які виховують дітей з інвалідністю та забезпечують їх супровід отримали юридичні консультації (у т.ч. в рамках роботи «телефонної гарячої лінії» та мікрогрантових проєктів).
  • Понад 600 чоловікам і жінкам з інвалідністю з різних регіонів України надано грошову допомогу за рахунок додатково залучених коштів від міжнародних організацій людей з інвалідністю під час війни
  • Протягом всього часу реалізації проєкту надавалась підтримка 6 прихисткам для людей з інвалідністю, людей похилого віку, які створені на базі громадських організацій людей з інвалідністю – членів НАІУ.

Детальніше про реалізацію проєкту за посиланням: https://naiu.org.ua/project-naiu/kryza-v-ukrayini-reaguvannya-ta-vidnovlennya-z-urahuvannyam-invalidnosti/

Проєкт «Сприяння правам осіб з інвалідністю шляхом розробки інклюзивних законів та політики»

Проєкт впроваджувався: за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем «IFES».

Мета проєкту:

  • • привернути увагу політичних і державних діячів та інституцій до необхідності систематичної взаємодії з організаціями людей з інвалідністю для забезпечення урахування прав ОЗІ в процесах реформування і реалізації національного законодавства;
  • • зміцнити потенціал українських організацій людей з інвалідністю через використання орієнтованих на фактичні умови стратегій для впровадження правових і політичних змін і здійснення максимально успішної адвокації реформи;
  • • надати терміново необхідну допомогу та ресурси ОЗІ внаслідок військового вторгнення в Україну;

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЄКТУ У 2023 РОЦІ:

  • Представники НАІУ брали участь у чисельних заходах міжнародних та українських організацій щодо обговорення актуальних питань участі громадських організацій осіб з інвалідністю у процесах прийняття рішень стосовно гуманітарного реагування та захисту прав осіб з інвалідністю.
  • Опрацьовано 72 проєкти нормативно – правових актів, що стосуються прав осіб з інвалідністю, зокрема в умовах воєнного стану.
  • Здійснено адвокацію в напрямку покращення надання окремих важливих послуг для людей з інвалідністю в умовах воєнного стану, зокрема щодо: можливості оформлення в мобільному застосунку “Дія” допомоги ВПО з інвалідністю у збільшеному розмірі;  забезпечення громадянам України, у тому числі ОЗІ, доступу до депозитних коштів на тимчасово окупованих територіях; щодо відновлення права на отримання допомоги на проживання ВПО для непрацюючих осіб з І та ІІ групами інвалідності, а також сімей, які мають дітей з інвалідністю незалежно від території їх евакуації; зміни правил перетину кордону ОЗІ; порядку надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні; питання створення безбар’єрного середовища на пунктах пропуску через державний кордон; доступності військово-лікарських комісій; питання надання фінансової підтримки громадським об’єднанням ОЗІ тощо.
  • Проведено 18 інформаційних онлайн-сесій за участю 749 представників громадських організацій осіб з інвалідністю.
  • 409 юридичних консультацій надано за час роботи “гарячої” телефонної лінії для надання соціально-правових консультацій людям з інвалідністю, особам літнього віку та членам їх родин в умовах воєнного стану;
  • Розроблено дистанційний навчальний курс простою мовою «Самоадвокати з інтелектуальними порушеннями – за право голосу» за участі 34 осіб.
  • Проведено форум «Включення та участь: люди з інвалідністю в центрі політики гуманітарного реагування під час війни» (понад 200 учасників), де розроблено відповідні рекомендації.

Інформаційно-просвітницька діяльність

Протягом звітного періоду Національна Асамблея людей з інвалідіністю України співпрацювала з міжнародними організаціями, фондами, посольствами акредитованими в Україні, благодійними організаціями та бізнес-структурами реалізовуючи проєкти в сфері захисту прав та інтересів людей з інвалідністю/ продовжила здійснення довгострокових програм та проєктів НАІУ.

Січень

02 січня 2023 року – засідання секретаріату НАІУ з приводу затвердження Плану заходів на 2023 рік.

04 січня 2023 рокуз метою реалізації проєкту «Сприяння правам осіб з інвалідністю шляхом розробки інклюзивних законів та політики», що реалізовувала «ГС «ВГО «НАІУ» спільно з міжнародною фундацією виборчих систем (ІFES), було проведено інформаційну зустріч «Державна соціальна допомога 2023» на базі онлайн-платформи zoom.

19 січня 2023 рокуз метою реалізації спільного проєкту: «Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю», що реалізується ГС «ВГО «НАІУ» за підтримки Європейського форуму інвалідності, було проведено вебінар «Європейські стандарти доступності у створеному середовищі» на базі онлайн-платформи zoom.

23, 27 січня 2023 рокуз метою реалізації спільного проєкту: «Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю», що реалізується ГС «ВГО «НАІУ» за підтримки Європейського форуму інвалідності, було проведено два вебінари на базі онлайн-платформи zoom.

25 січня 2023 року– семінар «Гуманітарна координація в умовах гуманітарної кризи в Україні» на базі онлайн-платформи zoom.

27 січня 2023 рокупроведено «Доступність прихистків для тимчасового перебування маломобільних груп населення» на базі онлайн-платформи zoom. 

Лютий

08 лютого 2023 рокуз метою реалізації проєкту «Сприяння правам осіб з інвалідністю шляхом розробки інклюзивних законів та політики», що реалізовувала «ГС «ВГО «НАІУ» спільно з міжнародною фундацією виборчих систем (ІFES), було проведено Інформаційну зустріч: «Новини законодавства» на базі онлайн-платформи zoom. 

14 лютого 2023 року – Робоча зустріч з представницями/представниками в регіонах проєкту “Покращення реабілітаційних послуг в системах охорони здоров’я”

15 лютого 2023 рокуз метою реалізації спільного проєкту: «Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю», що реалізується ГС «ВГО «НАІУ» за підтримки Європейського форуму інвалідності, було взято участь в організації та проведенні вебінару: «Доступність історичних місць – старе місто Єрусалим» на базі онлайн-платформи zoom. 

Березень

01 березня 2023 року – Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах.

04 – 09 березня 2023 року – з метою реалізації спільного проєкту: «Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю», що реалізується ГС «ВГО «НАІУ» за підтримки Європейського форуму інвалідності, було проведено у с. Яворів Турківського району Львівської області психолого-реабілітаційний табір для лідерів громадських організацій осіб з інвалідністю – членів-НАІУ на базі підприємства «Західний реабілітаційно – спортивний центр».

02 березня 2023 року Робоча зустріч з представницями/представниками в регіонах проєкту “Покращення реабілітаційних послуг в системах охорони здоров’я” (у режимі онлайн на платформі Zoom).

06 березня 2023 року – Робоча зустріч з представницями/представниками в регіонах проєкту “Покращення реабілітаційних послуг в системах охорони здоров’я” (у режимі онлайн на платформі Zoom).

06 березня 2023 року Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom).

9 березня 2023 року  – в рамках моніторингового візиту в Україну організовано зустріч Виконавчої директорки EDF Кетрін Найтон та Координатора проєктів СВМ Хеймо Дутл з представниками Секретаріату НАІУ, представниками Вінницької військової адміністрації, Регіональним координатором проєкту «Сприяння правам осіб з інвалідністю шляхом розробки інклюзивних законів та політики» в Вінницькій області та представником НАІУ в Вінницькій області.

23 березня 2023 рокуз метою реалізації спільного проєкту: «Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю», що реалізується за підтримки Європейського форуму інвалідності, було проведено засідання робочої групи щодо поліпшення надання послуг дітям з порушенням зору в НДСЛ «ОХМАДИТ» на базі онлайн-платформи zoom.

28 березня 2023 рокуз метою реалізації проєкту «Сприяння правам осіб з інвалідністю шляхом розробки інклюзивних законів та політики», що реалізовувала «ГС «ВГО «НАІУ» спільно з міжнародною фундацією виборчих систем (ІFES), було проведено інформаційну зустріч з  обговоренням ситуації щодо наслідків реформ в соціально-правовій сфері на базі онлайн-платформі zoom.

29 березня 2023 року Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умова (у режимі онлайн на платформі Zoom).

Квітень

04 квітня 2023 року – з метою реалізації проєкту «Різноманітніття. Рівність. Єдність», що реалізує ГС «ВГО «НАІУ» та Міжнародний благодійний фонд «Український Жіночій Фонд» було проведено заходи у змішаному форматі.

05 квітня 2023 року Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom).

12 квітня 2023 року – Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom).

19 квітня 2023 рокутренінг «Фандрайзинг. Можливості забезпечення стабільної діяльності організації жінок/осіб з інвалідністю у воєнний час».

20 квітня 2023 року – заключний круглий стіл по проєкту «Різноманіття. Рівність. Єдність».

26 квітня 2023 року – Зустріч лідерів/лідерок громадських організацій осіб з інвалідністю – членів та партнерів НАІУ (у режимі онлайн на платформі Zoom).

Травень

03 травня 2023 року – Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom).

05 травня 2023 року – з метою реалізації спільного проєкту «Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю», що реалізується ГС «ВГО «НАІУ» за підтримки Європейського форуму інвалідності, було проведено вебінар: «Обговорення питань забезпечення доступності об’єктів культурної спадщини України. Національний заповідник «Замки Тернопілля» на базі онлайн платформи zoom.

10 травня 2023 року  проведено інформаційну сесію «Забезпечення захисту та безпеки людей з інвалідністю в надзвичайних гуманітарних ситуаціях» на базі онлайн-платформи zoom.

24 травня 2023 року – Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom).

Червень

7 червня 2023 рокуЗустріч лідерів/лідерок громадських організацій осіб з інвалідністю – членів та партнерів НАІУ (у режимі онлайн на платформі Zoom).

12-15 червня 2023 року – з метою реалізації спільного проєкту «Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю», що реалізується ГС «ВГО «НАІУ» за підтримки Європейського форуму інвалідності, було проведено в смт. Маньківка Черкаської області психолого-реабілітаційний табір для лідерів і лідерок громадських організацій осіб з інвалідністю.

21 червня 2023 року – Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom).

29 червня 2023 року – Інформаційна сесія щодо підвищення обізнаності з проблематики інвалідності в умовах війни та перегляд законодавчих змін, пов’язаних із соціальним захистом людей з інвалідністю (у режимі онлайн на платформі Zoom).

Липень

03-12 липня 2023 року – З метою реалізації спільного проєкту «Орієнтування та мобільність: основа реабілітації осіб з порушенням зору», що реалізує  ГС «ВГО «НАІУ» за підтримки Програми Розвитку ООН «ПРООН», було проведено спільно з кафедрою педагогіки та офтальмопсихології факультету спеціальної інклюзивноїї освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова навчально-практичний семінар-тренінг «Орієнтування та мобільність: основа реабілітації людей з порушенням зору» на базі спеціальної школи №5 ім. Я.П. Батюка в м. Києві

12 липня 2023 року – Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom) .

12 липня 2023 року – Інформаційна сесія щодо підвищення обізнаності з проблематики інвалідності в умовах війни та перегляд законодавчих змін, пов’язаних із соціальним захистом людей з інвалідністю.

25 липня 2023 року – спільно з Японським форумом людей з інвалідністю було взято участь в організації та проведенні  циклу вебінарів «Досвід інклюзивного відновлення Японії після стихійних лих» на базі онлайн-платформи zoom.

27 липня 2023 року – Вебінар «Розбудова інклюзивних громад для всіх у контексті Конвенції про права осіб з інвалідністю» (у режимі онлайн на платформі Zoom) .

Серпень

12 серпня 2023 року – Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom).

15 серпня 2023 року –  з метою реалізації проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах», що реалізує ГС «ВГО «НАІУ» за підтримки структури ООН Жінки за фінансової допомоги Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН, було проведено вебінар «Права жінок з інвалідністю на реабілітацію під час гуманітарної кризи в Україні» на базі онлайн-платформи zoom.

16 серпня 2023 року – Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom).

16 серпня 2023 року – з метою реалізації Всеукраїнської програми НАІУ «Просвітництво. Доступ до інформації. Інформаційне забезпечення діяльності ГОІ та організацій, що працюють в інтересах осіб з інвалідністю» було проведено пресконференцію «Реабілітація військових та цивільних з втратою зору – досвід та реалії сьогодення» на базі онлайн-платформи zoom.

26-30 серпня 2023 року – було проведено табір «Жіноче лідерство в с. Яворів Турківського району Львівської області на базі підприємства «Західний реабілітаційно-спортивний центр».

Вересень

05 вересня 2023 року – вебінар «Відкрите управління у сфері догляду на рівні громади та охорони здоров’я в контексті повоєнного відновлення»

06 сепрня 2023 року – Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom).

12 – 15 вересня тренінг «Включення  організацій осіб з інвалідністю при гуманітарному реагуванні».

12 – 13 вересня 2023 рокуФорум «Включення та участь: люди з інвалідністю в центрі політики гуманітарного реагування під час війни» в змішаному форматі. оловна мета заходу полягала в об’єднанні  представників організацій людей з інвалідністю з  різних областей України, представників міжнародних організацій, кластерів, Агенцій ООН заради:

 – обговорення ролі та значимості організацій людей з інвалідністю у проєктах гуманітарного реагування протягом 1,5 років з початку війни; 

обміну досвідом та обговорення основних викликів в гуманітарному реагуванні для людей з інвалідністю, людей поважного віку; 

розробки консолідованих рекомендацій з інтеграції питань інвалідності в План гуманітарного реагування на 2024 рік. 

Форум зібрав понад 200 представників міжнародних Інституцій, Агенці ООН, Кластерів,  державних установ, а також представників організацій людей з інвалідністю, активістів, які представляють інтереси людей з різними порушеннями, батьків, які виховують дітей з інвалідністю, людей старшого віку, цивільних та військових, які постраждали і набули інвалідності з різних областей України.

19 вересня 2023 рокуЗустріч регіональних координаторів проєкту IFES та регіональних представників НАІУ (в режимі онлайн на платформі Zoom) з метою обговорення результатів форуму «Включення та участь: люди з інвалідністю в центрі політики гуманітарного реагування під час війни» з метою формування Рекомендацій до Плану гуманітарного реагування на 2024 рік.

21 вересня 2023 року – Інформаційна сесія щодо підвищення обізнаності з проблематики інвалідності в умовах війни та перегляд законодавчих змін, пов’язаних із соціальним захистом людей з інвалідністю (у режимі онлайн на платформі Zoom).

22 вересня 2023р. – Online-вебінар з питань взаємодії та включення організацій людей з інвалідністю в процеси реалізації національного законодавства на регіональному рівні Київської області та міста Києва у співпраці з Громадською спілкою «Всеукраїнська ліга організацій осіб з інвалідністю по зору «Сучасний погляд».

26-30 вересня 2023 року –  табір жіночого лідерства «Психологічне відновлення ресурсу жінок лідерок» в с. Яворів Турківського району Львівської області на базі підприємства «Західний реабілітаційно-спортивний центр».

27 вересня 2023 року –  Online-конференція «Посилення ГОІ людським ресурсом та затвердженням стратегій і політик діяльності організації у сучасних умовах та при взаємодії з державою та NGO» у співпраці з Громадською спілкою «Всеукраїнська ліга організацій осіб з інвалідністю по зору «Сучасний погляд».

Вересень – Серія online-вебінарів «Впровадження правових і політичних змін, щодо реабілітації осіб з інвалідністю по зору. Адвокатування питань реабілітації цивільних та військових, що втратили зір внаслідок війни, членів їх родин і людей з інвалідністю по зору» у співпраці з Громадською спілкою «Всеукраїнська ліга організацій осіб з інвалідністю по зору «Сучасний погляд».

Серпень – вересень 2023 року – Дистанційний навчальний курс  «Самоадвокати з інтелектуальними порушеннями – за право голосу» у співпраці з ВГО «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень».

Жовтень

04 жовтня 2023 року – Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom).

18 жовтня 2023 року – спільно з Японським Форумом людей з інвалідністю було взято участь в організації та проведенні вебінару: «Тривалі наслідки існуючої нерівності та змін соціального середовища для відновлення життя. Результати досліджень, проведенних після землетрусу в Кобе 1995 року і Великого східного землетрусу 2011 року» в рамках циклу вебінарів».

25 жовтня 2023 року – Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom).

Листопад

08 листопада 2023 року – тренінг «Забезпечення асистивними технологіями людей з інвалідністю» на базі онлайн-платформи zoom.

02 листопада 2023 року – спільно з Японським форумом людей з інвалідністю було взято участь в організації та проведенні вебінару «Тривалі наслідки існуючої нерівності та змін соціального середовища для відновлення життя. Результати досліджень, проведених після землетрусу в Кобе 1995 року і Великого східно-японського землетрусу 2011 року» на базі онлайн-платформи «Zoom» в рамках циклу вебінарів «Досвід інклюзивного відновлення Японії після стихійних лих».

15-16 листопада 2023 року – було проведено табір «Академія неформального навчання жінок-матерів дітей/осіб з інвалідністю» в с. Дорожнє Вінницької області.

16 листопада 2023 року – Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom).

21 листопада 2023 року – спільно з Японським форумом людей з інвалідністю було взято участь в організації та проведенні вебінару «Досвід інклюзивного відновлення Японії після стихійних лих».

22 листопада 2023 року – Зустріч з представницями/ представниками в регіонах проєкту щодо обговорення нагальних питань та посилення реагування для задоволення гуманітарних потреб ОЗІ та інших вразливих груп (у режимі онлайн на платформі Zoom).

23 листопада 2023 року – проведено вебінар «Організація надання соціальних послуг як відповідь на гуманітарну кризу» на базі онлайн-платформи zoom.

29 листопада 2023 року – Тренінг «Базова підтримка життя».

Грудень

12-13 грудня 2023 року – З метою реалізації проєкту «Мультисекторальна гуманітарна допомога з урахуванням інвалідності для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), репатріантів, ветеранів та приймаючих громад в Україні», який ГС «ВГО «НАІУ» реалізує спільно з Європейським Форумом з питань інвалідності (The European Disability Forum (EDF), було проведено тренінг «Методика оцінювання психосоціального стану громад».

13 грудня 2023 року – Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom).

20 грудня 2023 року – Зустріч ГОІ щодо обговорення проблематики з питань інвалідності в сучасних умовах (у режимі онлайн на платформі Zoom).

Впродовж року була продовжена робота щодо адміністрування інформаційних ресурсів НАІУ: офіційного Інтернет-порталу НАІУ, Інтернет-порталу «Універсальний дизайн», сайту «Раннє втручання», і створеного 2022 році вебсайту «ДопомогаІнфо». Зокрема, здійснено постійне адміністрування веб-ресурсів організації, модерування коментарів, спілкування з відвідувачами сайтів. Велась постійна робота з текстами: видалення застарілої інформації, збір, обробка та внесення актуальної інформації до веб-ресурсів. За поточний рік Веб-портали організації відвідали 1 749 тис. користувачів.

Протягом звітного періоду на Інтернет-порталі НАІУ (www.naiu.org.ua) побувало понад 745 тис. користувачів.

Вебсайт «ДопомогаІнфо» (www.dopomoha-info.org.ua) –   365 тис. користувачів.

Протягом звітного періоду НАІУ продовжила підтримку порталу Інтернет–порталу «Універсальний дизайн» (www.ud.org.ua). Загальна кількість користувачів за звітній період склала 324 тис.осіб.

Сайт «Раннє втручання» (www.rvua.com.ua) – 315 тис. користувачів. Вебсайт закрито 16 грудня 2023 року.

Протягом 2023 року підготовлено або взято участь у написанні наступних видань:

  • Методичний посібник “Забезпечення доступності споруд цивільного захисту для маломобільних груп населення”.
  •  
  • Методичні рекомендації щодо забезпечення доступності прихистків для тимчасового перебування маломобільних груп населення.
  •  
  • Аналітичний звіт щодо отримання дорослими та дітьми з інвалідністю реабілітаційних послуг.
  •  
  • Рекомендації щодо забезпечення доступності об’єктів тимчасового чи постійного розміщення осіб з інвалідністю.
  •  
  • Методічний посібник «Про особливості реінтеграції учасників бойових дій з інвалідністю».
  •  
  • Аналіз законодавства з питань ліцензування.
  •  
  • Аналітичний звіт за результатами опитування законних представників дітей з інвалідністю щодо доступу в Україні після 24 лютого 2022 р. до гарантій, пільг і послуг, установлених законодавством для дітей з інвалідністю та членів їхніх сімей.
  •  
  • Права людей з інвалідністю під час війни в Україні. Цей документ є коротким оглядом ситуації з правами людей з інвалідністю в Україні через рік після початку повномасштабного вторгнення в Україну Російської Федерації.
  •  
  • Марракеський  договір: питання та відповіді.
  •  
  • Методичні рекомендації«Організація і проведення таборів реабілітації та реадаптації військових і цивільних із втратою зору після поранень та травм».
  •  
  • Методичні рекомендаціїщодо особливих вимог до планування безбар’єрності під час відбудови (капітального ремонту та реконструкції чи нового будівництва) багатоквартирних будинків.

Підготовлено, надруковано та розповсюджено:

  • Методичні рекомендації  “Тактильні смуги – доступність відкритих громадських просторів для людей із порушеннями зору”.
  •  
  • Буклет «Підстави надання психологічної та психіатричної допомоги. Направлення і перенаправлення для отримання відповідних медичних послуг».
  •  
  • Буклет «Як та куди звернутися за безоплатною психологічною та психіатричною допомогою».
  •  
  • Буклет «Забезпечення асистивними технологіями».

Щоденно велась робота по розповсюдженню інформаційних новин через cоціальну мережу Facebook, та відеохостинг YouTube. Охоплення публікацій в соціальних мережах складає 85 645 статтей, аудиторія – 9 921 читачів.

Шукайте нас:

Інтернет-портал НАІУ

Сторінка НАІУ у Фейсбуці

Група ВГО НАІУ у Фейсбуці

Контакти:

Адреса: 01054, м. Київ, вул. Рейтарська , 8/5А, к. 110     
Телефон: 279-61-82
Телефакс: 279-61-74
E-maіl: office-naiu@ukr.net

 Вебсайт: www.naiu.org.ua

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial