НАІУ щодо проєкту постанови КМУ про індексацію пенсійних і страхових виплат найбільш вразливих верств населення у 2024 році

НАІУ щодо проєкту постанови КМУ про індексацію пенсійних і страхових виплат найбільш вразливих верств населення у 2024 році
22 Лютого 2024
Друкувати цю новину

Міністерство соціальної політики України вперше за усі роки не надіслало до Громадської спілки «Всеукраїнське громадське об’єднання «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» проєкт рішення Уряду з приводу індексації пенсійних і страхових виплат і додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення. Останнім часом така вибірковість Мінсоцполітики спостерігається все частіше.

Не дивлячись на вищевказане, Національна Асамблея людей з інвалідністю України опрацювала проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році», розісланий листом Мінсоцполітики від 19.02.2024 № 3833/0/2-24/54, і розробило до нього наступні зауваження, згідно з якими слід підвищити особам з інвалідністю І групи розмір пенсії до 3 370 грн., особам з інвалідністю ІІ групи – до 3240 грн., особам з інвалідністю ІІІ групи – до 2980 грн., якщо вони отримують пенсію (незалежно від віку та тривалості страхового стажу) у меншому розмірі.

Крім того, Національна Асамблея людей з інвалідністю України задля справедливості запропонувала прийняти рішення Уряду про відповідне підвищення виплат для осіб з інвалідністю, які отримують державні соціальні допомоги згідно з законами України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» та «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю».

Зазначені пропозиції були в письмовому вигляді надіслані Прем’єр-міністру України Д.А. Шмигалю з проханням особисто сприяти врахуванню висловлених Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України зауважень, адже від одного до півтора мільйона осіб з інвалідністю живуть за найнижньою межею бідності, отримуючи виплати в сумі від 2361 – 2500 грн. на місяць!