Інклюзивні громади – об’єднані дії для захисту прав людей з інвалідністю та за їх участі!

Інклюзивні громади  – об’єднані дії  для захисту прав людей з інвалідністю та за їх участі!
22 Листопада 2023
Друкувати цю новину

Національна Асамблея людей з інвалідністю України продовжує співпрацю з громадами в рамках проєкту «Криза в Україні: Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю під керівництвом та за координації організацій осіб з інвалідністю (2-га фаза)» за підтримки Європейського форуму інвалідності (EDF) та Християнської місії незрячих (СBM).

З метою покращення доступу осіб з інвалідністю до медичних послуг, які надаються у громадах, в кожній з 6 пілотних громад робочими групами було проведено 10 аудитів доступності. Було обстежено та зроблено фотофіксацію прилеглої території, розглянуто можливість безперешкодного та зручного пересування маломобільних осіб по ділянці до лікарні та її території, безпосередньо у будівлі, в якій знаходиться заклад та його приміщеннях.

Нашими експертами з питань доступності проведено аналіз та опрацьовано анкети. Головне на що звертали увагу експерти: наявність в палатах функціонального ліжка, чи достатньо площі для маневрування візком біля ліжка, наявність вбиральнь для відвідувачів, зокрема і доступного для осіб в кріслах колісних, наявність окремого універсального санітарно-гігієнічного приміщення з розширеними функціями, тощо.

Експерт з доступності під час аудиту доступності одного з медичних закладів

Наразі проводяться робочі зустрічі з представниками визначених закладів сфери охорони здоров’я, громадськості та місцевими органами влади щодо представлення результатів аудитів та розробки спільного плану щодо зняття цих бар’єрів, проведення незначної реконструкції та закупівлі обладнання для медичних закладів.

Нагадаємо, що для аудитів доступності були обрані 10 медичних закладів, а саме:

Волинська область: КНП “Торчинська районна лікарня Торчинської селищної ради”, Дубищенська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини, Переспівська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини.

Полтавська область: Попівська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, Голобородьківський фельдшерско-акушерський пункт, Опішнянська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, Батьківський фельдшерсько-акушерський пункт, Малобудищанський фельдшерсько-акушерський пункт.

Чернівецька область: КНП «Сторожинецька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування», Бобовецька амбулаторія загальної практики сімейної медицини, Дубівецька амбулаторія загальної практики сімейної медицини, Драчинецька амбулаторія загальної практики сімейної медицини.

Спільне фото з лікарями та медсестрами Центру первинної медико-санітарної допомоги” Опішнянської селищної радии

Раніше ми писали, що 27 велосипедів отримали соціальні робітники в рамках підтримки інклюзивних громад від НАІУ.

Ми продовжуємо підтримувати громади. Об’єднуємо дії для захисту прав людей з інвалідністю та за їх участі. Ми не збираємось зупинятися на досягнутому, тому будемо працювати й надалі заради нашої спільної Перемоги!

#НАІУ #EDF #CBM #доступність