Наталія Кривобок: «Наше основне завдання – надати якомога більшу підтримку жінкам-переселенкам з інвалідністю»

Наталія Кривобок: «Наше основне завдання – надати якомога більшу підтримку жінкам-переселенкам з інвалідністю»
15 Серпня 2023
Друкувати цю новину

Через військові дії в Україні значна кількість людей, і особливо жінок та дівчат з з інвалідністю, вимушені були залишити домівки і шукати безпечне укриття, прихисток на територіях, де не ведуться бойові дії, зокрема, й на Закарпатті.

Медико-соціальний реабілітаційний центр «Дорога життя» в Ужгороді працює з 3 жовтня 1999 року. Це єдиний заклад в Ужгороді медико-соціальної та психолого-педагогічної реабілітації осіб з порушеннями фізичного та розумового розвитку. На базі центру організований прихисток для осіб з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує.

Сьогодні в МСРЦ «Дорога життя» проживають шість родин вимушених переселенців з інвалідністю. За словами голови правління Олега Кириленко, це люди з різних міст України, де йдуть бойові дії. Центр приймає переселенців від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

У липні ц.р року МСРЦ «Дорога життя» приєднався до виконання проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах», що реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю України за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (Women’s Peace & Humanitarian Fund -WPHF).

WPHF – це гнучкий і швидкий інструмент фінансування, який підтримує якісні заходи, спрямовані на підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використовування ключових можливостей миро будівництва.

Мета проєкту: посилення лідерства та участі організацій жінок/осіб з інвалідністю у процесах прийняття рішень стосовно гендерно-орієнтованого гуманітарного реагування, захисту прав жінок з інвалідністю.

Проєкт передбачає активну діяльність, яка спрямована на надання підтримки та допомоги тим жінкам з інвалідністю (жінкам, які виховують дітей з інвалідністю, жінкам 60+, ВПО, жінкам з різними видами порушень здоров’я), що перебувають у складних життєвих ситуаціях та потребують такої підтримки.

Усі організації-партнери розробляють свої кейси, спрямовані на задоволення життєво-важливих та нагальних потреб таких людей. Захист прав та розширення можливостей для жінок з інвалідністю та громадських організацій жінок/осіб з інвалідністю, а також їхнє залучення до співпраці у сфері гуманітарного реагування та адвокації прав жінок з інвалідністю посилить розуміння надання гуманітарної допомоги, потреб в громаді, впливатиме на прийняття рішень та те, що жінки будуть почутими.

«Заклад надає соціальні послуги для людей/дітей з інвалідністю та ВПО жінок/ дівчат. Завдяки проєкту ми посилимо спроможність Центру, – ділиться Олег Кириленко, – шляхом залучення додаткових спеціалістів для цілодобового догляду переселенців з інвалідністю та відновлення програми підтриманого проживання для вихованців Центру, а також надання психологічного супроводу для ВПО (жінок/дівчат) з інвалідністю».

Наталія Кривобок, керівниця проєкту у Закарпатській області підкреслює: «Під час військового стану в Україні дуже важливо надавати гуманітарну допомогу та інші види допомоги жінкам та дівчатам з інвалідністю, у тому числі переселенцям (ВПО). Зокрема, в рамках проєкту у нас є можливість надати проживання; гаряче харчування; видати продуктові набори; провести консультування, а також надати правову та психологічну допомогу».

Сама Наталія Кривобок, яка до початку бойових дій проживала та працювала у місті Маріуполі Донецької області на посаді ВО завідувача ЗДО. Потрапивши на Закарпаття та отримавши інформацію про МСРЦ «Дорога життя», вона долучилася до співпраці з Центром та вирішила допомогти таким, як сама. С того часу працює педагогом і завідувачем підтриманого проживання. Зацікавившись проєктом “Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах”, стала його керівницею.

 

«Наше основне завдання – надати якомога більшу підтримку жінкам-переселенкам з порушеннями здоров’я, щоби вони відчували, що про них піклуються і пам’ятають кожну хвилин,- підкреслює пані Наталія. – Наразі цій категорії людей роздані сертифікати на харчування, згодом отримають і на засоби для гігієни. 15 жінок отримують гаряче харчування в кафе «Венеція». Продумується робота з психологом і юристом, які за потреби можуть надати конкретні поради жінкам з інвалідністю. У планах реалізація ще декількох послуг, але говорити про це будемо вже пізніше».

#wphfund #НАІУ #UNSCR1325 #InvestinWomen #WomenRespond2Crises

 

****************

 

Про Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF)

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це єдиний глобальний механізм, створений виключно на підтримку участі жінок в процесах розбудови миру та безпеки, а також гуманітарної допомоги. WPHF, керований низкою представників громадянського суспільства, урядів та ООН, — це трастовий фонд за участі багатьох партнерів, який мобілізує терміново необхідне фінансування для місцевих організацій, очолюваних жінками, та працює разом із жінками на передовій заради побудова міцного миру. WPHF надав фінансування та підтримав спроможність понад 500 місцевих організацій громадянського суспільства, які працюють над питаннями порядку денного «Жінки, мир, безпека» та реалізують гуманітарну діяльність у 28 країнах світу, які постраждали від кризи.

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об’єднаних Націй.

  Новина має такі "мітки":
  Категорія: