Реалізація проєкту «Здоров’я означає життя»

Реалізація проєкту «Здоров’я означає життя»
5 Червня 2023
Друкувати цю новину

Попри війну та пов’язані з нею негаразди наші організації продовжують активно працювати. Реалізовується багато корисних ініціатив та проєктів. В рамках проєкту «Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю під керівництвом та за координації організацій осіб з інвалідністю», який реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю України за підтримки Європейського форуму осіб з інвалідністю та  Християнської місії незрячих (СBM) було підтримано проєкт «Здоров’я означає життя». Проєкт реалізувала Всеукраїнська громадська організація жінок з онкоінвалідністю «Разом проти раку» (далі – ГОІ «Разом проти раку»).

Вона виступила організатором Конференції «Жінки за Життя», до якої долучилися чимало жінок, що вже пройшли лікування раку молочної залози та інших супутніх онкологічних захворювань, а також їхні родичі. У заході також взяли участь мешканці як Чернівців і Буковини, так і внутрішньо-переміщені особи, а також люди з інвалідністю та небайдужі жінки, яких цікавили причини, ознаки онкозахворювань, і представники громадських організацій та об’єднань Чернівців і Буковини. Під час конференції лікарі звернули увагу учасників на профілактику та лікування онкологічних захворювань, підказували, куди необхідно звертатися у разі виникнення питань стосовно наявності і придбання ліків, а також діагностики для лікування онкохворих, реабілітації та профілактичних заходів. В рамках конференції було організовано та проведення два майстер-класи з арт-терапії «Мистецтво долає бар’єри» за участі арт-педагогів та онкопсихолога.

Голова ГОІ «Разом проти раку» Лариса Лопата: «Жінки під час лікування та після переживають стрес, занепокоєння і хвилювання, та і війна додає багато негативу. В цей період арт-терапія надзвичайно корисна і цікава, допомагає зняти стрес, депресію, страх, вирішує багато психологічних проблем, додає внутрішні сили. Тому ці два дні були присвячені покращенню емоційного стану. Жінки мали можливість відволіктися від проблем і висловити свої думки, емоції в малюнку, зробити їх більш яскравими і приємними. По закінченню арт-терапії жінки раділи, що мали можливість прийняти участь в такому гарному і цікавому заході, їм сподобались створені ними малюнки, в них покращився настрій. Для багатьох жінок було зовсім неочікуваним, що вони мають такі внутрішні резерви, багато хто з них сказав, що обов’язково буде продовжувати малювати вдома і завдяки арт-терапії підтримувати свій емоційний стан».

Ще один проведений захід в рамках проєкту – онлайн-семінар «Здоров’я означає життя» за участі лікаря-дієтолога,  фітотерапевта, іридодіагноста, засновниці Центру «Доктор Мельник». Відвідувачі онлайн-заходу отримали багато корисної інформації, зокрема, про правильне харчування, яке є важливою частиною лікування та життя за наявності онкозахворювання, під час реабілітації та в період ремісії. Головний посил семінару – поліпшити наш настрій може не лише гарна погода чи хороші події, а і корисна, збалансована їжа, що є дуже важливим для одужання.

Також було випущено Інформаційно-просвітницький бюлетень «Завжди жінка», в якому містяться важливі рекомендації та поради онкопацієнтам і родичам, інформація про правильне харчування і спосіб життя, про ставлення до себе, реальні історії з життя жінок і повного одужання. Видання розповсюджується волонтерами в онкологічних центрах у різних регіонах України.

Даний проєкт дав можливість звернути увагу громадськості та органів влади на проблеми онкохворих людей, зокрема – на рак молочної залози. Звернули також увагу місцевої влади і Департаменту охорони здоров’я на недостатні поставки ліків для онкопацієнтів, на дуже велику потребу придбати для Чернівецького онкологічного центру діагностичного обладнання. Тимчасово переміщені особи змогли отримати інформацію від лікарів – куди і в який час вони зможуть підійти і стати на облік, проконсультуватися, пройти обстеження. Заходи в рамках проєкту дозволили як поліпшити психологічний стан, так і знайти шляхи до покращення здоров’я фізичного.