Оперативний гендерний аналіз ситуації в Україні під час війни

Оперативний гендерний аналіз ситуації в Україні під час війни
2 Листопада 2022
Друкувати цю новину

Права жінок з інвалідністю на порядку денному Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Моніторинг додержання принципу недискримінації жінок органами виконавчої влади в рамках реалізації Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок – це один зі стратегічних напрямків діяльності уповноваженого ВР з прав людини.

За даними Оперативного гендерного аналізу ситуації в Україні під час війни, жінки з інвалідністю дуже мало залучені до планування, координації, впровадження та моніторингу гуманітарної діяльності, що призводить до недостатнього врахування їхнього досвіду та їхніх потреб у гуманітарній відповіді.
Під час війни на плечі жінок з інвалідністю, які мають дітей лягає додатковий тягар піклування про безпеку дітей, наприклад при евакуації. В ситуації гуманітарної катастрофи жінка з інвалідністю сама залежна, але від неї залежна її сім’я. Тому розуміння того, чому під час ковіду, чи війни, чи обох криз одночасно жінка з інвалідністю є вразливою, розуміння різноманіття і специфіки потреб кожної категорії жінок з інвалідністю є критичним для належного гуманітарного реагування.
18 жовтня у рамках реалізації спільної програми UNDP Ukraine / ПРООН в Україні, ООН Жінки, UNICEF Ukraine, UNFPA Ukraine «Забезпечення ґендерно-чутливої інклюзії осіб з інвалідністю в процесі гуманітарного реагування», який здійснюється через спільний фонд ООН з Партнерства для захисту прав людей з інвалідністю UNPRPD, відбувся тренінг для Секретаріату Уповноваженого та регіональних представництв, присвячений правам та потребам жінок та дівчат з інвалідністю, які є однією з найбільш маргіналізованих груп під час конфліктів та гуманітарних катастроф.

З даними Оперативного гендерного аналізу ситуації в Україні під час війни можна ознайомитись за посиланням:

https://eca.unwomen.org/…/UNWomen_BRIEF_A4_2022_UKR-1.pdf

  Категорія: