ЧУЖОЇ БІДИ НЕ БУВАЄ

ЧУЖОЇ БІДИ НЕ БУВАЄ
22 Липня 2022
Друкувати цю новину

Національна Асамблея людей з інвалідністю України (далі ‒ НАІУ) в рамках проєкту “Криза  в Україні: реагування та відновлення з урахуванням інвалідності” розповідає про досвід представників громадських організацій людей з інвалідністю (далі — ГОІ)  ̶  членів НАІУ, здобутий під час широкомасштабного вторгнення росії на територію України.

 

Війна на кожного діє по різному. Хтось з перших  її днів пірнув в депресію, до когось підкралася паніка, а хтось зібрав волю в кулак і став потрібним  для    тих, кому край необхідні допомога та підтримка в цей нелегкий час.  Команда  Черкаської обласної організації людей з обмеженими  можливостями «День», заснована чотирнадцять років тому, власне й працювала  в подібному руслі, всіляко підтримуючи вразливі групи населення,  сприяючи насамперед їх соціальній захищеності, професійній реабілітації та правовому захисту. Тісно співпрацюючи  з державними органами, інклюзивно-ресурсними центрами, об’єднаними територіальними громадами, організація, до якої входить  291 особа з інвалідністю,  й власними силами здійснювала соціальну реабілітацію осіб з інвалідністю через суспільно-просвітницькі  проєкти та участь у різного роду заходах.

Отож, маючи вже певний досвід, організація  на час воєнного стану активно приєдналася до волонтерського руху в Україні. При цьому зоною особливої уваги для ГО «День» став Харків – одна з найгарячіших точок України від перших днів війни.

Спілкуючись з колегами, знали, що російські окупанти не тільки знищують велику частину його інфраструктури, але й  обстрілюють житлові квартали міста, в яких залишилися люди, – розповідає  письменник і публіцист,  директор  видавництва «ІнтролігаТОР» Олександр Прилуцький, який є очільником  ГО «День». – Й  коли  мені двадцятого березня цього року  зателефонували  тамтешні поліграфісти Андрій Заярний й Тарас Ткаченко, до речі, уродженець Черкас, про біди харків’ян,  притулком для частини яких, замість розбомбленого житла, стали міські підземки, я  лише запитав, на яку адресу треба направити допомогу.

Зустріч Голови ЧООГОЛОМ «День» з харківськими волонтерами Команди «Світло»

 

Харків’янам передусім потрібні були продукти харчування, ліки, засоби гігієни. Коштів на це в ГО «День», зрозуміло, не мали, оскільки головний і єдиний їх «постачальник» – видавництво «ІнтролігаТОР» практично простоювало без роботи. Звертатися до обласної адміністрації, обласної чи міської ради, їх відділів? Але ж вони й без того перевантажені різного роду проблемами, пов’язаними з війною. Тому, порадившись, вирішили розмістити відповідний заклик в соціальних мережах. І вже першого дня  відгукнулися колективи обласної і міських  бібліотек, ощадбанку, центру зайнятості населення, пенсійного фонду й чимало фізичних осіб. Гуманітарна допомога від них надходила прямо в офіс громадської організації.

Таким чином, буквально через декілька днів  мали  понад 200 кілограмів  гуманітарки.  Але яким чином відправити її харків’янам, оскільки з транспортом існують проблеми?

Благодійна гуманітарна допомога для вразливої категорій людей

– Світ не без добрих людей, – пригадує сьогодні не без усмішки голова громадської організації. – Свою допомогу в цьому нам запропонував чоловік, який до цього займався евакуювацією  родин з Харкова. Та все ж просто так довірити вантаж незнайомцеві  ми не могли. І лише коли харківські волонтери «пробили» чоловіка по своїх каналах, завантажили його авто.

Це був перший транш, отриманий в Харкові тамтешньою волонтерською командою «Світло».  Потому були і другий, і третій. Всього ж волонтерською командою  ГО «День», до якої  щораз приєднується все більше доброчинців, здійснено  більше двадцяти траншів гуманітарної допомоги жителям цього міста.

Харків’яни отримують гуманітарну допомогу від черкащан

Разом з тим, команда організації не випускає з поля зору  і своїх  співгромадян на теренах Черкащини й  надає гуманітарну допомогу людям з інвалідністю та проводить заходи в рамках проєкту «Допомога людям з інвалідністю в Черкаській області у військовий час», в межах впровадження проєкту «Криза в Україні: реагування та відновлення з урахуванням інвалідності», котрий реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю за підтримки Європейського форуму  осіб з інвалідністю. В ході реалізації проєкту гуманітарну допомогу отримали 93 особи, серед яких 22 особи з порушенням зору, більше 10 сімей з дітьми, що мають інвалідність. Також для цієї категорії населення проведено низку консультацій з соціально-інформаційних питань.

Заходи в рамках проєкту «Допомога людям з інвалідністю в Черкаській області у військовий час»

 

Крім того, команда  ГО «День»  допомогла внутрішньо переміщеним особам з Донеччини, Чернігівщини, Київщини та забезпечила родини продуктовими наборами і гігієнічними засобами.

Завдяки співпраці з Черкаською міською радою, Черкаською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України, Міжнародною організацією Stay Safe UA,  настоятелем та парафіянами Михайлівської церкви з Городища та бізнес-партнерами, робота в цьому напрямі  продовжується.

Україна понад усе! Перемога за нами!

 

       Феофан БІЛЕЦЬКИЙ,

       заслужений журналіст України

 

Матеріал підготовлений в рамках ініціативи ««Допомога людям з інвалідністю в Черкаській області у військовий час», що реалізується в межах проєкту «Криза в Україні: реагування та відновлення з урахуванням інвалідності», що реалізує ГС «ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» та Європейський форум інвалідності (EDF).

 

  Категорія: