3 грудня 2021 року – Міжнародний день людей з інвалідністю

3 грудня 2021 року – Міжнародний день людей з інвалідністю
3 Грудня 2021
Друкувати цю новину

Сьогодні населення світу становить понад 7 мільярдів людей, і більше одного мільярда людей, або приблизно 15 відсотків населення світу, живуть з певною формою інвалідності; 80% живуть у країнах, що розвиваються.

Щорічне відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю було проголошено 3 грудня 1992 році резолюцією 47/3 Генеральної Асамблеї ООН. Він спрямований на сприяння правам і добробуту осіб з інвалідністю у всіх сферах суспільства та розвитку, а також на підвищення обізнаності про становище людей з інвалідністю в усіх аспектах політичного, соціального, економічного та культурного життя.

Тема Міжнародного дня цього року: «Лідерство та участь людей з інвалідністю задля інклюзивного, доступного та сталого світу після COVID-19».

Залучення осіб з інвалідністю в життя суспільства є найважливішою умовою забезпечення прав людини, досягнення сталого розвитку, встановлення миру і безпеки. Це також є одним із головних завдань Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року. Захист прав осіб з інвалідністю – це не тільки питання справедливості, а й інвестиція в спільне майбутнє.

Глобальна криза COVID-19 оголила масштаби існуючої в світі нерівності і відчуження, підкресливши, що робота по інтеграції осіб з інвалідністю є нашим найважливішим завданням. Особи з інвалідністю – котрих в світі близько одного мільярда людей – є однією з найбільш маргіналізованих груп нашого суспільства, яка найбільшою мірою постраждала в результаті пандемії.

Навіть при звичайних обставинах особи з інвалідністю мають менше шансів отримати доступ до охорони здоров’я, освіти, зайнятості та участі в житті суспільства. Для забезпечення того, щоб люди з інвалідністю не залишалися осторонь, необхідні комплексні заходи.

Інтеграція осіб з інвалідністю буде служити інтересам всього суспільства. Це допоможе впоратися з пандемією і повернутися до нормального життя. Це дозволить створити більш гнучкі системи, здатні реагувати на складні ситуації, з наданням допомоги в першу чергу самим нужденним групам населення.

«По мірі відновлення миру після пандемії ми повинні вживати заходів до того, щоб сподівання і права людей з інвалідністю забезпечувалися і враховувалися в інклюзивну, доступному і стійкому світі після COVID-19».

Антоніу Гутерріш

******************************

Історія

Міжнародний день людей з інвалідністю відзначається у всьому світі щорічно 3 грудня відповідно до резолюцією 47/3 Генеральної Асамблеї від 14 жовтня 1992 року. Його мета – просування прав осіб з інвалідністю у всіх сферах суспільного життя, а також привернення уваги широкої громадськості до проблем людей з інвалідністю.

Ухвалення Конвенції про права осіб з інвалідністю у 2006 році стало логічним продовженням багаторічної роботи ООН в цій галузі. А Порядок денний в галузі сталого розвитку до 2030 року, і ряд основних глобальних стратегій в області розвитку закріплюють основи діяльності щодо подальшого просування прав людей з інвалідністю.

 

*****************************************

Стратегія Організації Об’єднаних Націй по інтеграції осіб з інвалідністю

У червні 2019 року генеральний секретар Антоніу Гутерріш оголосив про початок реалізації Стратегії ООН по інтеграції осіб з інвалідністю.

В основі сталого і перетворюючого прогресу в справі обліку питання інтеграції осіб з інвалідністю в рамках всіх компонентів роботи Організації Об’єднаних Націй лежить Стратегія Організації Об’єднаних Націй по інтеграції осіб з інвалідністю. За допомогою Стратегії організації системи Організації Об’єднаних Націй підтверджують, що повне і всебічне здійснення прав людини всіх осіб з інвалідністю є невід’ємним, цілісним і неподільним елементом всіх прав людини і основних свобод.

Визнаючи це зобов’язання, Генеральний секретар подав у жовтні 2020 року першу всеосяжну доповідь про кроки, зроблені системою Організації Об’єднаних Націй для інтеграції людей з інвалідністю та впровадження Стратегії з моменту її запуску.

Завантажити Стратегію ООН по інтеграції осіб з інвалідністю (рос. мовою).

 

***************************************

Звернення Генерального секретаря ООН з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю

Реалізація прав, здатності до дій та керівні ролі людей з обмеженими можливостями здоров’я сприятиме покращення нашого спільного майбутнього.

Для досягнення цілей у сфері сталого розвитку нам необхідно, щоб у цій роботі брали участь усі, включаючи осіб з інвалідністю. У всьому світі люди з інвалідністю та організації, що їх представляють, у своїх діях керуються гаслом: «Ніщо, що нас стосується, не робиться без нашої участі».

COVID-19 оголив бар’єри, що зберігаються, і нерівність, з якими стикаються 1 мільярд людей з обмеженими можливостями здоров’я у світі, а вони належать до тих, хто найбільше постраждали від пандемії.

Заходи реагування та відновлення після пандемії, які враховують інтереси осіб з інвалідністю, повинні здійснюватися під керівництвом самих людей з обмеженими можливостями, забезпечувати налагодження партнерських відносин та сприяти боротьбі з несправедливістю та дискримінацією, розширенню доступу до технологій та зміцненню інститутів задля створення більш інклюзивного, доступного та стійкого світу після COVID-19.

Я наполегливо закликаю усі країни повною мірою здійснити Конвенцію про права осіб з інвалідністю, підвищити доступність середовища та усунути правові, соціальні, економічні та інші бар’єри за активної участі самих людей з інвалідністю та організацій, що їх представляють.

Давайте ж цього Міжнародного дня людей з інвалідністю візьмемо на себе зобов’язання побудувати стійке, інклюзивне та справедливе майбутнє для усіх, нікого не залишаючи позаду!

**************************************

«Ніщо, що нас стосується, не робиться без нашої участі»

Антоніу Гутерріш

Врахування питань інвалідності: Цілі сталого розвитку

У вересні 2015 року Генеральна Асамблея прийняла Порядок денний сталого розвитку до 2030 року, який включає 17 цілей сталого розвитку (ЦСР). Ґрунтуючись на підході «не залишати нікого осторонь», нова програма підкреслює цілісний підхід до досягнення сталого розвитку для всіх.

ЦСР спрямовані на забезпечення всіх трьох аспектів сталого розвитку (екологічного, економічно­го та соціального). Незважаючи на те, що слово «інвалідність» безпосередньо не згадується в усіх цілях, всі цілі є актуальними для включення та розвитку людей з інвалідністю.

Посилання на проблеми інвалідності міститься в різних цілях ЦСР, зокрема в цілях, пов’язаних з освітою, зростанням і зайнятістю, подоланням нерівності, розвитком міст і громад, а також зі збором даних та моніторингом ЦСР.

Буклет підготовлено в рамках співпраці Національної Асамблеї людей з інвалідністю України та ПРООН за підтримки МЗС Данії.

Завантажити буклет “Врахування питань інвалідності: Цілі сталого розвитку”.

********************************************

 

“Ми повинні гарантувати особам з інвалідністю рівні права на доступ до медичних процедур і життєво необхідної допомоги під час пандемії”.

Антоніу Гутерріш

***************************************

Тиждень прав осіб з інвалідністю

Національна Асамблея людей з інвалідністю України другий рік поспіль проводить Тиждень прав осіб з інвалідністю з 29 листопада до 5 грудня 2021 року. Цього року він проходить під гаслом «Національне партнерство – узгоджена доступність».

Коли ми об’єднанні і є спільне розуміння поставлених цілей, завдань в питаннях доступності; коли є бажання змін на краще та політична воля; коли дослухаються до думки людей з інвалідністю в питаннях доступності та залучають до процесів прийняття рішень – спільні зусилля з відстоювання прав людей з інвалідністю принесуть позитивні результати.

Приєднуйся до нас, щоб показати:

  • досягнення окремих громадян з інвалідністю стосовно забезпечення доступності в різних сферах;
  • цінний внесок, які роблять громадські об’єднання людей з інвалідністю на місцевому та національному рівнях, відстоюючи права людей з інвалідністю;
  • кропітку роботу, яку проводять об’єднання осіб з інвалідністю для протидії дискримінації жінок та чоловіків з інвалідністю, сприяння розвитку інклюзивного суспільства, відстоювання своїх прав;
  • владні рішення, прийняті в результаті взаємодії осіб з інвалідністю та їх об’єднань з державними інституціями.

Доступність – забезпечення людям з інвалідністю доступу на рівні з іншими до фізичного оточення, транспорту, інформації, зв’язку, зокрема інформаційно- комунікаційних технологій і систем, а також до інших об’єктів та послуг відкритих, або таких що надаються населенню, як у міських  та сільських районах.

(Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю)

Коли питання доступності вирішуються, стандарти та норми впроваджуються, бар’єри зникають – люди з інвалідністю можуть повноцінно брати участь у житті суспільства на рівні з іншими.

Цьогорічна тема «Національне партнерство – узгоджена доступність» відповідає стратегії уряду щодо покращення ситуації в різних сферах з питань доступності, розширює підхід до питань інвалідності, надає можливість ще раз акцентувати увагу на вкладі громадських об’єднань осіб з інвалідністю у забезпечення інтересів чоловіків та жінок, дітей та молоді з інвалідністю на місцевому та національному рівнях, привертає увагу до першочерговості вирішення питань людей з інвалідністю під час пандемії COVID-19.

 

***************************************

Цифри і факти

  • Сьогодні у всьому світі проживає 7 мільярдів людей.

  • Більше 1 мільярда людей у ​​світі мають ту чи іншу форму інвалідності, а це кожен сьомий.

  • Понад 100 мільйонів осіб з інвалідністю – діти.

  • Діти з інвалідністю майже в чотири рази частіше піддаються насильству, ніж здорові діти.

  • 80% всіх людей з інвалідністю проживають в країнах, що розвиваються.

  • 50% осіб з інвалідністю не можуть дозволити собі послуги в галузі охорони здоров’я.

  • 7 завдань цілей в галузі сталого розвитку ООН безпосередньо зачіпають людей з інвалідністю.

  • Особи з інвалідністю в найбільшою мірою страждають від COVID-19.

  Категорія: