Верховна Рада попросила Нацполіцію розібратися з Олександром Вознюком

Верховна Рада попросила Нацполіцію розібратися з Олександром Вознюком
19 Лютого 2021
Друкувати цю новину

Національна поліція України найближчим часом перевірить численні факти можливої протиправної діяльності керівника громадських організацій “Правозахисна спілка України” та “Комітет з питань корупції” Олександра Вознюка, який на початку лютого 2020 року увійшов до складу міжвідомчої робочої групи із розробки проєкту Національної стратегії безбар’єрності.

Про це йдеться в офіційній відповіді Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на звернення громадських діячів від 4 лютого 2021 року за підписом першого заступника голови Михайла Цимбалюка.

“У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів в межах визначених повноважень розглянуто Ваше звернення щодо можливої протиправної діяльності громадських організацій “Правозахисна спілка України”, “Комітет з питань корупції”, які очолює Вознюк Олександр Григорович. Народні депутати України — члени Комітету ознайомлені зі зверненням”, — йдеться в листі від парламентарів.

Далі повідомляється, що всі матеріали — наведені факти та документи щодо протиправної діяльності Вознюка — вже передані до Нацполіції. “З огляду на підзвітність порушених питань та на підставі статті 7 Закону України “Про звернення громадян”, Ваше звернення надіслано до Національної поліції України для розгляду та перевірки фактів, викладених у ньому. Про результати розгляду цього звернення та прийняте рішення Вас буде повідомлено Національною поліцією України додатково”, — зазначив перший голова Комітету ВРУ з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк.

Нагадаємо, склад міжвідомчої робочої групи з розробки проєкту Національної стратегії безбар’єрності було затверджено Урядом 4 лютого 2020-го. При цьому багато хто звернув увагу, що в цьому списку поряд із очільниками профільних міністерств і парламентських комітетів значаться очільники громадських організацій — як авторитетних, так і мало не фіктивних. Одна з таких осіб — Олександр Вознюк.

У ЗМІ неодноразово зазначалося, що ця людина має сумнівний імідж і навіть більше — кримінальний шлейф.  Так, згідно з даними з відкритих джерел і фактів з журналістських розслідувань, протягом останніх 10-ти років Олександра Вознюка неодноразово звинувачували в різного роду протиправній діяльності: від ухилення від сплати кредиту, невиконання фінансових зобов’язань перед клієнтами, до грабіжництва, погроз фізичною розправою, побиття та викрадення людей.

При цьому журналісти зазначають, що Вознюк активно оббиває пороги всіх можливих держустанов з метою отримати для своїх ГО окреме фінансування з держбюджету. Так, близько 1,2 млн грн у 2021 році він має намір отримати з міського бюджету Києва, а з державного кошторису — понад 150 млн грн. Також повідомлялося, що Вознюк може мати на меті очолити УТОС (Українське товариство сліпих), яке  володіє різними об’єктами та земельними ділянками. Серед обвинувачувачів Олександра Вознюка, окрім багатьох пересічних громадян України — керівництво Інституту всесвітньої історії Академії наук України, співробітники корпорації ROSHEN, колишній міський голова міста Сміли (Черкаська обл.) Олексій Цибко та багато інших.

За даними “Цензор.Нет”, наразі проти Вознюка залишається відкритим (тягнеться з 2015 року) кримінальне провадження №12015100020000494 про збройний напад у складі ще кількох людей бандитської зовнішності, побиття, викрадення та незаконне позбавлення волі громадянина України Олександра Демчука.

Джерело: Українські новини

  Категорія: