Місцеві вибори 2020 року

Місцеві вибори 2020 року
4 Листопада 2020
Друкувати цю новину

25 жовтня 2020 року, на місцевих виборах українці проголосували на близько 30,000 виборчих дільницях по всій країні. Поряд із завершенням державної реформи децентралізації, ці вибори також відбулися вперше – під час пандемії COVID-19 – за новим Виборчим кодексом.

Усі залучені до виборів сторони, включно із Центральною виборчою комісією (ЦВК) заявили, що вибори були конкурентними. Громадянська мережа ОПОРА зазначила, що неточності та порушення не були системними, їх вдалося локалізувати та вони не мали впливу на результати голосування.

Згідно з даними Міністерства внутрішніх справ, станом на ранок 26 жовтня, працівники правоохоронних органів отримали понад 5,000 звернень про порушення в день голосування, було зареєстровано 159 кримінальних проваджень. ОПОРА схвально оцінила дії Національної поліції, оскільки правоохоронці швидко відкрили провадження та розпочали розслідування заявлених порушень. Всі національні групи спостереження за виборами позитивно оцінили те, як ЦВК здійснила адміністрування виборів. ОПОРА похвалила ЦВК за активну організацію до дня голосування просвіти виборів та інформаційної кампанії, тренінгів з адміністрування виборів, та за комунікацію з громадськістю зрозумілою мовою, з використанням різноманітних платформ, зокрема, соціальних мереж. ЦВК також отримала схвальну оцінку за неодноразові спроби регулювання, коли Верховна Рада не спромоглася ухвалити відповідні зміни до виборчого законодавства.

В понеділок ЦВК повідомила, що рівень явки на місцевих виборах становить 36,88%. Із 28,713,877 виборців в Україні, 10,556,621 проголосували на місцевих виборах. Як це історично склалося в Україні, найбільша явка виборців була зафіксована в Західній Україні. Вона становить 44,68% в Тернопільській області, 43,82% у Львівській області та 41,89% на Волині. Найнижча явка була зафіксована в Донецькій області – 31,67%. Явка виборців є значно меншою, ніж на місцевих виборах 2015 року, яка тоді становила 46,61%.

Паралельний підрахунок явки виборців, що здійснювався ОПОРОЮ на основі вибірки із виборчих дільниць по всій Україні зазначав про явку виборців на рівні 35,94%, з похибкою 1,4%, що відповідає офіційним даним ЦВК.

Шукаючи причини низької явки виборців, громадські спостерігачі вказують недостатнє планування і організацію заходів протидії COVID-19 з боку уряду та Офісу Президента, які, попри всеосяжну кампанію з просвіти виборців, не змогли запевнити їх та членів виборчих комісій, що виборчий процес є безпечним. Це особливо стосувалося виборців, які вимушені були голосувати вдома чи в лікарні через погіршення стану здоров’я. В опитуванні, оприлюдненому Соціологічною групою Рейтинг, всього 46% виборців відповіли, що вони готові взяти участь в місцевих виборах в умовах погіршення ситуації з COVID-19. 55% опитаних зазначили, що готові взяти участь у виборах, якщо ситуація з пандемією в Україні залишиться без змін. Підтверджені внаслідок тестування випадки зараження українців вірусом значно зростали в останні тижні перед днем голосування, що могло стати основною причиною, чому виборці не захотіли йти на виборчі дільниці.

Комітет виборців України зазначив, що уряд не спромігся належним чином провести вибори в умовах пандемії. Їхні спостерігачі зазначили, що кошти не були належним чином розподілені між виборчими комісіями, а необхідні інструкції були надані на надто пізньому етапі виборчого процесу.

Проблеми, виявлені на виборах 25 жовтня можуть бути вирішені перед проведенням другого туру виборів міських, сільських, селищних голів у великих містах України.

І хоч офіційні результати виборів все ще очікуються, попередні результати екзит-полів та паралельного підрахунку голосів вказують на те, що теперішні посадовці збережуть свої посади у більшості великих міст Україні.

 

За повідомленням IFES

 

#НАІУ #Вибори_2020 #Твій_готос_Твій_вибір

Інформацію розміщено в рамках проєкту «Підвищення громадянської активності людей з інвалідністю під час місцевих виборів 2020 р.», який реалізує ГС «ВГО « Національна Асамблея людей з інвалідністю України» за рахунок  коштів державного бюджету.

 

  Категорія: