Корона «Дня» – за «сонячну» сміливість

Корона «Дня» – за «сонячну» сміливість
20 Січня 2020
Друкувати цю новину

Марійка Гнатик

Юна Марійка Гнатик із Вінниці, яка має синдром Дауна, не перестає підкорювати своїм талантом міжнародні п’єдестали

Навесні 2019 року Марійка Гнатик стала абсолютною чемпіонкою в номінації «Топ-модель» міжнародного дитячого конкурсу краси та дизайну в індустрії моди INTERBRILLIANT WORLD Spring 2019, що проходив у Празі. Вона була першою дитиною із синдром Дауна, яка взяла участь у конкурсі і перемогла. Восени 2019-го дівчинка зі своїм партнером Іваном Кодратюком здобули срібло на змаганнях Special Olympics 2019 в Естонії. А нещодавно вона зайняла перше місце на міжнародному фестивалі моди та таланту «Treasure of nations – Interbrilliant World» у категорії Miss Christmas Star – 2019. У Вінниці про Марійку Гнатик добре знають і називають дівчинку «сонячним зайчиком», бо вона дуже приязна, душевна і любить багато обійматися.

«Моя Маша – це все життя боротьба заради перемоги. На 20-му тижні вагітності мені сказали, що в неї буде одна нирка. На пологах виявили, що вона сонячна дівчинка, на додачу — передчасно народжена, з малою вагою і вадою серця. Лікарі мені казали: «вона довго не проживе». Для мене 20-річної це був шок… але я вирішила боротися за її життя. Щоб Машу «витягнути», навчалася в Європейській клініці психічного здоров’я, шукала курси з інклюзії, тренінги – моя дівчинка не провела жодного дня в реабілітаційних центрах. Наша родина — її головні реабілітологи. І її перемоги – це велика перемога і для нас, і усіх людей-вінничан, які підтримують і надихають родину на нові звершення», – розповідає мама дівчинки Тетяна Гнатик, яка є співзасновницею громадської організації «Вінниця Даун Синдром».

Окрім танців, Марійка вивчає іноземні мови, обожнює знімати відео і навіть веде свій блог на YouTube. Має багато друзів, захоплюється літературою і добре знається на математиці. Та, напевно, головний талант дівчинки в тому, що вона вміє збирати довкола себе щирих людей. Зараз Марійка не ставить перед собою якоїсь високої мети, вона не збирається професійно займатися танцями чи бути топ-моделлю, просто любить дарувати людям посмішки і радіє, коли вдається зірвати аплодисменти залу.

Олеся ШУТКЕВИЧ, «День», Вінниця

  Категорія: