Волейбол сидячи як спосіб реабілітації ветеранів АТО

Волейбол сидячи як спосіб реабілітації ветеранів АТО
31 Липня 2017
Друкувати цю новину

Волейбол сидячи як спосіб реабілітації ветеранів АТО

Для реабілітації ветеранів АТО, що зазнали травм, у місті Дніпро створена команда з волейболу сидячи. Це гарна фізична та психологічна реабілітація у командних діях та перспективи для продовження виступів у спорті вищих досягнень.

Активна реабілітація – це комплекс заходів із застосуванням засобів фізичної культури та спорту, скерованих на самообслуговування, максимальну незалежність у повсякденному житті та побуті, інтеграцію та суспільну активність людини, що зазнала важких уражень опорно-рухового апарату або сенсорних функцій організму внаслідок травми, поранення чи захворювання. Основними складовими процесу активної реабілітації є фізична, психологічна та соціальна реабілітація.

Ми спеціалізуємося на дисципліні «волейбол сидячи для осіб з інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату» – це єдиний командний вид спорту для людей з інвалідністю з ампутацією і іншими травмами опорно-рухового апарату, який культивується в багатьох країнах світу та входить до складу Паралімпійських Ігор, але грати і тренуватися в цьому виді спорту можуть і люди без особливих фізичних обмежень, які не мають ніякої переваги на майданчику через специфіку даного виду спорту.

Волейбол сидячи як спосіб реабілітації ветеранів АТО

Паралімпійські Ігри в Лондоні – 2012 року вперше в історії стали прибутковим заходом. Квитки на виступ спортсменів з інвалідністю були розкуплені задовго до початку змагань.

Цей вид спорту розвинутий і в Україні: жіноча та чоловіча збірні України є учасниками Паралімпійських Ігор в Ріо-де-Жанейро в 2016 році.

Інши віди спорту, наприклад, футбол і пляжний волейбол  або не входять до складу ПІ, або не підходять за класифікацією для спортсменів саме з отриманими травмами, змагання по ним проводяться лише на аматорському рівні.

Види діяльності:

  • залучення до спорту високих досягнень спортсменів;
  • скерування учасників до подальших систематичних занять фізкультурою і спортом та орієнтування на подальшу професійно-трудову діяльність;
  • популяризація спорту вищих досягнень в Україні і в Дніпропетровській області;
  • покращення психо-соціальної адаптації ветеранів АТО, а також ВПО шляхом долучення до активного повсякденного життя;
  • створення нових соціальних зв’язків серед учасників проєкту;
  • обмін досвідом роботи серед тренерів-викладачів щодо організації фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи серед ветеранів АТО та ВПО з обмеженими фізичними можливостями.

Проблеми, які вирішуємо:

Ізольованість ветеранів АТО і ВПО з травмами опорно-рухового апарату, складна адаптація до нових умов існування. Відсутність необхідних вмінь та навиків щодо самообслуговування, залежність від допомоги оточуючих у побуті. Обмеженість можливостей для професіонально-трудової діяльності для ветеранів АТО, що отримали травми опорно-рухового апарату через брак інформації про можливі варіанти реалізації себе у спорті вищих досягнень.

Наша мета:

Інтеграція ветеранів АТО і ВПО з інвалідністю в соціум та прийняття їх на рівних умовах, забезпечення здорового і безпечного способу життя, скерування учасників проєкту до подальших систематичних занять фізкультурою і спортом та орієнтування на подальшу професійно-трудову діяльність, залучення до змістовного дозвілля.

Матеріал опублікований у рамках спеціального медіа-проєкту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Ресурсний центр ГУРТ

  Категорія: