На Харківщині нарахували п’ять тисяч хворих на рідкісні хвороби

На Харківщині нарахували п’ять тисяч хворих на рідкісні хвороби
28 Лютого 2017
Друкувати цю новину

На Харківщині нарахували п'ять тисяч хворих на рідкісні хворобиНа обліку в Харківському спеціалізованому медико-генетичному центрі на сьогодні понад 5 тисяч пацієнтів з різними рідкісними хворобами

Як повідомили кореспонденту Depo.Харків у Харківському обласному центрі здоров’я, на лікування пацієнтів з рідкісними хворобами з обласного бюджету на 2017 рік виділили 20 млн грн.

“Взагалі ж Харкову належить пріоритет в розробці методів діагностики, лікування і реабілітації так званих “рідкісних” хвороб. Ще в 1911 році саме в Харкові пацієнти з такими захворюваннями стали отримувати медико-генетичну допомогу на рівні того часу”, – зазначили в центрі.

Фахівці також розповіли, що рідкісними є ті хвороби, які зустрічаються з частотою не вище, ніж два випадки на 10 тисяч в загальній популяції населення, і загрожують життю, хронічно прогресують і призводять до інвалідності або смерті.

“Загальна частота рідкісних хвороб висока. Крім обов’язкового обстеження всіх вагітних в Харківський спеціалізований медико-генетичний центр (ХСМГЦ) звертаються і інші люди, у яких з’явився привід для занепокоєння. З виявлених відхилень від норми 80% випадків кваліфікуються як спадкові, а 20% – придбані. Кожен п’ятий хворий страждає від болю, кожен третій не може вести самостійний спосіб життя”, – сказано в повідомленні.

  Категорія: