Парламентський комітет отримує найбільше звернень від ветеранів та осіб з інвалідністю – Валерій Сушкевич

Парламентський комітет отримує найбільше звернень від ветеранів та осіб з інвалідністю – Валерій Сушкевич
11 Травня 2012
Друкувати цю новину

Прес-конференціяДо Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та осіб з інвалідністю надходить найбільша кількість звернень від громадян, які потребують належного ставлення до себе із боку держави.

Про це на прес-конференції «Ветерани ВВВ. Інваліди війни. Діти війни. Чи помічає держава тих, хто здобув Перемогу?» повідомив народний депутат Валерій Сушкевич, який очолює Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та осіб з інвалідністю, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

«За кількістю листів ми отримуємо найбільше звернень, хоча за чисельністю членів нашого комітету він є найменшим», – сказав Валерій Сушкевич, зауваживши, що серед народних депутатів обмаль охочих перейматися проблемами цих соціально не захищених категорій українців.

Прес-конференціяЗа його словами, напередодні Дня Перемоги ветерани війни традиційно відчувають до себе підвищену увагу суспільства та влади, хоча насправді чи не найбільше про них слід пам’ятати у день ухвалення державного бюджету. «Найбільша данина пам’яті про їхній героїзм та віддяка держави – це день ухвалення бюджету. Тим часом, більшість положень закону про статус ветеранів Великої Вітчизняної війни не виконується», – зазначив В.Сушкевич.

Серед найгостріших проблем він назвав недостатній рівень забезпечення медичним обслуговуванням та санаторно-курортним лікуванням: «У 2009 році рівень забезпечення путівками ветеранів сягав 41%, у 2010 – 36,2, а торік – 33,4% від потреби. Не виконує держава й своїх зобов’язань щодо стовідсоткового відшкодування вартості за невикористану путівку. Так, інваліди І та ІІ групи отримують компенсацію у 320 грн, а ІІІ групи – 240 грн, тоді як справжня вартість санаторно-курортного лікування сягає 4-5 тис. грн».

Прес-конференціяНавів народний депутат й інші невтішні факти. Норми харчування у госпіталях не переглядалися із 2008 року, куцим є й список ліків, які повинні безкоштовно видаватися людини з інвалідністюм війни. Не меншою проблемою є також відсутність у Київській та Івано-Франківській областях власних госпіталів для тих, хто здобув перемогу у війні. «У середньому щороку відходять у вічність 150 – 200 тисяч ветеранів. Отже, фінансовий тягар на державний бюджет щодо соціального захисту ветеранів війни зменшується. Тому влада має краще дбати про соціальний захист ветеранів війни, які ще живуть серед нас», – переконаний В.Сушкевич.

Наталія Андрусенко, КИЇВ. 8 травня 2012 року.
Укрінформ

  Новина має такі "мітки":
  Категорія: