Презентовано результати проєкту ЄС з підтримки переселенців з цукровим діабетом та хронічною хворобою нирок

Презентовано результати проєкту ЄС з підтримки переселенців з цукровим діабетом та хронічною хворобою нирок
22 Липня 2016
Друкувати цю новину

12 липня в конференц-залі обласної лікарні відбулась прес-конференція щодо виконання проєкту ЄС, спрямованого на допомогу внутрішньо переміщеним особам з цукровим діабетом та хронічною хворобою нирок у Миколаївській області.

Презентовано результати проєкту ЄС з підтримки переселенців з цукровим діабетом та хронічною хворобою нирок

Прес-конференція відбулась за участю заступника директора департаменту економічного розвитку та регіональної політики облдержадміністрації Зульфії Капусти, заступника начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Юрія Дячука, члена делегації Представництва ЄС в Україні Наталії Лукашенко та виконавців грантового проєкту.

Під час заходу учасники прес-конференції відзначили, що Миколаївська область успішно втілила проєкт, фінансово підтриманий Представництвом ЄС в Україні.

У рамках проєкту створено належні умови для надання кваліфікованої медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Зокрема, проєктом було придбано необхідне медичне обладнання (глюкометри, апарат для цілодобового контролю глюкози, новий апарат для гемодіалізу, апарат для екстракорпорального очищення крові – мультифільтрат тощо), витратні матеріали, інсулін, а також проведено ремонт приміщень для хворих.

Спеціалісти розповіли про організацію та результати роботи проєкту і проблеми, які було вирішено у регіоні завдяки проєкту ЄС.

Презентовано результати проєкту ЄС з підтримки переселенців з цукровим діабетом та хронічною хворобою нирок

Нагадаємо, що на початку 2015 року Миколаївська область отримала від Представництва ЄС грантову підтримку для втілення проєкту «Підтримка внутрішньо переміщених осіб з цукровим діабетом і хронічною хворобою нирок у Миколаївській області», що впроваджувався у Миколаївській обласній лікарні. Цей проєкт втілювався в рамках Програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні». Термін реалізації проєкту становив 18 місяців. Загальний бюджет Проєкту – 376 тис. євро.

«Цільова група проєкту: 38 хворих на інсулінозалежний цукровий діабет і ниркову недостатність, які переїхали до Миколаївської області, тривалий час хворіють на цукровий діабет, ускладнений діабетичною нефропатією віком від 16 до 78 років. Вони отримують щоденні ін’екції інсуліну від 2 до 4 разів на добу та сеанси гемодіалізу тричі на тиждень і потребують постійного медичного нагляду. Це також 300 пацієнтів з Миколаєва і області, які страждають від обмеженого доступу до процедур екстракорпоральної очистки крові та діалізу в результаті переселення пацієнтів і їх сімей з окупованих територій в Миколаїв і Миколаївську область», – зазначають спеціалісти.

Після прес-конференції для представників засобів масової інформації проведено прес-тур, під час якого вони мали змогу побачити на власні очі відремонтовані чотири зали для проведення гемодіалізу, кімнату відпочинку для хворих, вісімнадцять сучасних апаратів для проведення гемодіалізу, оновлене приміщення водоочистки тощо.

Координатор проєкту відзначила, що одним з важливих факторів є те, що надання медичної допомоги не переривалось під час встановлення нового обладнання, проведення ремонту, і пацієнти вчасно отримували необхідну допомогу. З цієї ж мети сеанси гемодіалізу проводяться в чотири зміни, це дає змогу охопити якомога більшу кількість пацієнтів, які потребують допомоги.

Член делегації Представництва ЄС в Україні Наталія Лукашенко відзначила високу майстерність лікарів обласної лікарні, які втілювали проєкт. Вона підкреслила, що в Миколаївській області проєкт реалізовано максимально якісно, з результатами, якими можна пишатись.

Варто відзначити, що це не єдиний приклад міжнародного співробітництва у сфері охорони здоров’я на території Миколаївської області. Так, 31 травня при Баштанській центральній районній лікарні було відкрито відділення гемодіалізу, що стало можливим завдяки меморандуму з компанією «Лізофарм Медікал».

Миколаївська ОДА + Фото

  Категорія: