Призначення допомоги на дітей одиноким матерям з 1 січня 2016 року

Призначення допомоги на дітей одиноким матерям з 1 січня 2016 року
6 Травня 2016
Друкувати цю новину

Призначення допомоги на дітей одиноким матерям з 1 січня 2016 рокуХто має право на отримання допомоги на дітей одиноким матерям?

  • одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька дитини або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом РАЦС за вказівкою матері;
  • мати (батько)  дітей у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.

Хто входить до складу сім’ї особи, яка звертається за призначенням допомоги на дітей одиноким матерям?

До складу сім’ї особи, що звертається за призначенням допомоги, включаються чоловік (дружина); рідні, усиновлені та підопічні діти віком до 18 років, а також діти віком до 23 років, які навчаються за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації і не мають власних сімей  незалежно від місця проживання або реєстрації; неодружені повнолітні  діти, які визнані людини з інвалідністюми з дитинства I та II групи або людини з інвалідністюми I групи і проживають разом з  батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів; жінка та чоловік,  які  проживають  однією  сім’єю, не перебувають  у шлюбі, але мають спільних дітей.

До складу сім’ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні.

В якому розмірі призначається допомога одиноким матерям?

Допомога на дітей одиноким матерям, які мають дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, а також вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації, – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років), надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу визначається: як сума доходів всіх членів сім’ї за 6 місяців поділена на 6 та на кількість членів сім’ї. При цьому до сукупного доходу сім’ї не включається розмір допомоги на який визначається право.

Прожитковий мінімум у 2016 році становить:

  • для дітей віком до 6 років: з 1 січня – 1167 грн.; з 1 травня –  1228 грн..; з 1 грудня – 1313 грн.
  • для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня – 1455 грн.; з 1 травня – 1531 грн.; з 1 грудня – 1637 грн.
  • для дітей віком від 18 до 23 років за умови навчання (в розмірі, як для працездатних осіб): з 1 січня – 1378 грн.; з 1 травня – 1450 грн.; з 1 грудня – 1550 грн.

Виплата вказаної допомоги здійснюється протягом шести календарних місяців. Якщо особа, якій призначена допомога, після закінчення зазначеного строку не підтвердила право на призначення допомоги, виплата допомоги припиняється.

Куди  звертатися за призначенням допомоги?

Звертатись за призначенням допомоги необхідно до органів праці та соціального захисту населення по місцю реєстрації отримувача допомоги. По місцю фактичного проживання допомога може бути призначена при наявності довідки про неотримання цієї допомоги по місцю реєстрації.

Як розраховується розмір допомоги на дітей одиноким матерям?

Наприклад:

Склад сім’ї

Розмір доходу за 6 місяців, що передують місяцю звернення

Мати

– допомога при народженні дитини  в розмірі 860 грн. на місяць (860 грн.*6 міс.);

– державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям 1320 грн. на місяць (1320 грн.*6 міс.)

Дитина, 2000 р.н. (16 років)

 доходи відсутні

Дитина, 2015 р.н. (1 рік)

 доходи відсутні

Загальний розмір доходів сім’ї за 6 місяців – 13080 грн.

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців: 13080/6 міс./3 члена сім’ї = 726,67 грн.

Розрахунок розміру допомоги:

  • на дитину віком до 6 років:  1167 грн. – 726,67 грн. = 440,33 грн.
  • на дитину віком від 6 до 18 років: 1455 грн. – 726,67 грн. = 728,33 грн.

Таким чином одинока мати, яка виховує двох дітей та має середньомісячний  сукупний дохід на рівні 2180 грн.,  може отримати державну допомогу на дітей одиноким матерям у загальному розмірі  1168,66 грн. на місяць на двох дітей.

У разі, якщо дохід сім’ї в розрахунку на одну особу перевищує прожитковий мінімум на дитину відповідного віку, призначити допомогу на дітей одиноким матерям не має можливості. При зміні доходів сім’я має право звернутися за призначенням допомоги у будь-який час.

Куди можна звернутися для перевірки правильності винесеного рішення про призначення (відмову) в призначенні допомоги?

Рішення управління праці та соціального захисту населення про призначення (відмову) в призначенні допомоги може бути оскаржено в районній державній адміністрації чи виконавчому комітеті міської ради, Департаменті соціального захисту населення обласної державної адміністрації або у судовому порядку.

Крім того, до вказаних органів можна звернутися з заявою про перевірку правильності визначення розміру допомоги чи з будь яких інших питань, що належать до компетенції управління праці та соціального захисту населення.

Директор Департаменту соціального захисту
населення Полтавської облдержадміністрації Л.В.Корнієнко

Полтавська ОДА

  Категорія: