Відбулось засідання Комітету з питань охорони здоров‘я

29 Жовтня 2013
Друкувати цю новину

Комітет з питань охорони здоров’я підтримує проєкт постанови про проведення парламентських слухань на тему: “Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення дітей з розладами аутичного спектра: проблеми та шляхи їх вирішення” (2 квітня 2014 року)

Обговорюючи проєкт постанови (реєстр. №3314), члени Комітету, зокрема, наголосили на тому, що проведення таких слухань зумовлено необхідністю формування в Україні відповідної загальнодержавної політики та створення повноцінної і цілісної системи допомоги дітям з розладами зі спектру аутизму для забезпечення реалізації їх основних конституційних прав.

Народні депутати зазначили також, що аутизм – це порушення психічного розвитку дитини, що характеризується розладами мови і моторики, а також стереотипністю діяльності та поведінки. Це захворювання суттєво впливає на ранній розвиток дитини, і наслідком цього впливу, як правило, є її подальша соціальна дезінтеграція та дезадаптація.

Учасники обговорення також взяли до уваги статистичні дані Міністерства охорони здоров’я України, відповідно до яких в Україні за останні п’ять років захворюваність на розлади поведінки зі спектру аутизму у дітей зросла майже у три рази і становить 4,3 випадки на 100 000 населення.

Зазначалося також, що, незважаючи на поширеність цих розладів, нерідко трапляються випадки пізньої або помилкової їх діагностики через брак знань щодо них, як у громаді в цілому, так і серед фахівців зокрема, внаслідок чого значній кількості дітей з аутизмом не надається вчасна адекватна допомога у ранньому віці.

Під час засідання його учасники також наголосили на тому, що правильний та своєчасний підхід дозволяє повноцінно інтегрувати переважну кількість таких дітей у коло однолітків для подальшої їхньої соціалізації і навчання.

Верховна Рада України

  Категорія: