Владислав Малащенко, засновник Good Bread From Good People (Фото: Vector)
Владислав Малащенко є власником київської соціальної пекарні Good Bread From Good People, де працюють люди з ментальною інвалідністю, пише НВ.
25-річний Малащенко — один із найвідоміших київських соціальних підприємців. До того як розпочати власну справу, протягом чотирьох років він працював у театрі, проте згодом зрозумів, що це не та сфера, в якій хоче продовжувати розвиватися.
Мати Малащенка — практикуючий лікувальний педагог, сам майбутній підприємець також навчався цієї спеціальності та працював із людьми з ментальною інвалідністю. Згодом він трансформував свій досвід на ідею соціальної пекарні.
«Ідея виникла, коли я вчився на лікувального вчителя. Я багато працював із дітьми, але більше хотілося з дорослими. Працюючи з особливими людьми, я зрозумів, що їм потрібна допомога. Згодом я пішов навчатися в Startup Ukraine, щоб відкрити свій ресторан, де я працевлаштував би особливих людей. Але ідея з рестораном виявилася задорогою, тож я знайшов кошти на пекарню», — пояснював Малащенко.
Фінансування він знайшов у 2017 році, вигравши грант на навчання в освітньому центрі для підприємців Startup Ukraine, де однокурсниця Малащенка після фінального пітчингу запропонувала інвестувати у проект 150 тисяч гривень. Цього вистачило, щоби запустити пекарню Good Bread From Good People.
Команда проекту сформувалася за чотири місяці, перших співробітників знайшли завдяки реабілітаційному центру Джерело, а також дзвінкам батьків людей із ментальною інвалідністю, які хотіли працевлаштувати своїх дітей.
«Пекарня Good Bread приймає людей із ментальною інвалідністю. Це розумова відсталість, аутизм та синдром Дауна. В Україні для таких людей закрито більшість можливостей самореалізації та роботи. Вважається, що коли у людини розумова відсталість чи аутизм, то працювати вона не зможе. Але це не правда. Наші працівники випікають кекси, печиво та кіш під наглядом професійного пекаря», — йдеться на офіційному сайті пекарні.
Фото: Good Bread From Good People
У перші дні роботи пекарем був сам Малащенко, зараз штат соціального підприємства налічує близько 20 осіб з інвалідністю, які працюють у супроводі професійного пекаря.
В асортименті пекарні десятки позицій: кекси, кіш, круасани, печиво, тарти та торти, випічка без цукру. Середня вартість кексу — 300 грн. Для окупності на місяць необхідно виробляти до 1000 кексів, і хоча поки що Good Bread ще не має стабільного доходу, пекарня вже півтора року є прибутковою.
Серед «фішок» бізнесу Малащенка — можливість залишити «підвішений кекс», які заклад згодом передасть «тим, хто їх потребує або кого вони можуть порадувати»: Будинку ветерана сцени, Інституту раку, лікарням та психоневрологічним інтернатам, хоспісам та точкам роздачі гарячих обідів.
Значну частину виручки пекарня отримує завдяки корпоративним клієнтам, серед них: посольства США та Ізраїлю в Україні, Nestle, Colgate-Palmolive, Lifecell, Ernst & Young, Huawei, Bosch, Jooble, Whirlpool, Genesis, ТІС.
Наразі Малащенко планує масштабувати бізнес, для цього Good Bread, за підрахунками його власника, необхідно досягти щомісячного прибутку у розмірі 1 мільйона гривень.
Підприємець уже намагався розширювати свою пекарню за франшизою, однак поки що повторити успіх київського Good Bread в інших містах не вдалося. Наразі Малащенко та його команда облаштовують пекарню у реабілітаційному центрі в Ужгороді з благодійною метою — на своїй продукції вона не зароблятиме.
У 2021 році Владислав Малащенко увійшов до списку українського Forbes «30 до 30» і розповів про свої плани відкрити кафе у Києві, де також працюватимуть люди з інвалідністю.
Ця публікація створена НВ за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Зміст матеріалу не обов’язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.
Редактор: Олександр Стрельников