На Прикарпатті через ігнорування інтересів дітей з обмеженими можливостями до відповідальності притягнуто 320 посадових осіб

28 Березня 2013
Друкувати цю новину

В Івано-Франківську пройшла колегія прокуратури області, на якій говорили про захист прав дітей з обмеженими можливостями. У роботі колегії прийняли участь представники Івано-Франківської обласної державної адміністрації, начальник Головного управління державної санітарно-епідеміологічної служби в області М.Яворський та заступник начальника УМВСУ в області В.Фелик.

Із 297 тисяч дітей, які проживають на Прикарпатті, 120 тисяч перебувають на диспансерному обліку в закладах охорони здоров’я.

Найбільша кількість таких дітей в Косівському, Надвірнянському, Рожнятівському, Тисменицькому, Долинському районах, містах Івано-Франківську, Калуші та Коломиї.

Водночас, прокурорські перевірки засвідчили, що органами влади не забезпечується безоплатне надання медичної допомоги дітям до 3-х років, дітям-людини з інвалідністюм та тим, які постраждалим від аварії на ЧАЕС. У місті Івано-Франківську на лікування останніх з місцевого бюджету не виділено жодної гривні, хоча на території міста проживає 144 дитини цієї категорії пільговиків. Особливе занепокоєння викликає стан надання медичної допомоги дітям-людини з інвалідністюм, яких в області налічується біля 6 тисяч.

Хворим дітям на дитячий церебральний параліч для лікування згідно потреби необхідно 1 млн. грн., проте прокуратура виявила, що у минулому році з місцевого бюджету профінансовано лише 267 тис. грн.. Для закупівлі медикаментів дітям з синдромом Шерешевського – Тернера при потребі 5 млн. грн. профінансовано лише 392 тис. грн.

Прокурори звернули також увагу на забезпечення медпрепаратами дитячих будинків-інтернатів, де виховуються хворі діти.

В день на медикаменти для лікування одного хворого виділяється в середньому лише 4 гривні 45 копійок, що є явно недостатнім для їх реабілітації. В одному з таких закладів у кімнатах, де перебувають вихованці, рівень штучного освітлення занижено на 30%. У спальній кімнаті де повинно перебувати максимум четверо осіб поміщено 5-6 хворих дітей. При тому, що 3 поверх приміщення вільний. Тільки після прокурорської перевірки директором будинку дитини вихованців було розселено.

Окремі продукти харчування у даному закладі були протерміновані, поряд з ними зберігалися препарати для знищення шкідників.

Ці та інші порушення прокуратура вимагає негайно усунути, а винних осіб притягнути до відповідальності.

Всього за результатами прокурорських перевірок проведених у минулому та поточному році поновлено права більше 1 тис. дітей, відшкодовано 1 млн. гривень, до відповідальності притягнуто 320 посадових осіб органів виконавчої влади та контролю. На колегії були розроблені спільні додаткові заходи для посилення контролю за дотриманням законодавства щодо захисту прав і свобод дітей. Також органи влади орієнтовано на активізацію роботи на даному напрямку.

Iнтернер-видання “Паралелі”

  Категорія: