Чи можна скористатися державною програмою забезпечення допоміжними засобами реабілітації (ДЗР), якщо вже є протез, придбаний за кордоном?

Чи можна скористатися державною програмою забезпечення допоміжними засобами реабілітації (ДЗР), якщо вже є протез, придбаний за кордоном?
8 Серпня 2024
Друкувати цю новину

Запитуєте – відповідаємо

Ви маєте право скористатися державною програмою забезпечення допоміжними засобами реабілітації (ДЗР) навіть якщо вже маєте протез, придбаний за кордоном.

Окрім того, у Вас є право отримати гарантійний та післягарантійний ремонт придбаного за кордоном протезу за державні кошти.

Для того, щоб реалізувати право на такий ремонт, необхідно звернутися до підприємства, яке на цьому спеціалізується. Протез ідентифікують (визначать підклас та вид виробу) і подадуть відповідну інформацію до територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Також Ви маєте право отримати за державні кошти інші ДЗР. Окрім іншого, йдеться про другий протез іншої функціональності. Це передбачено постановою Кабміну № 518.

Що для цього потрібно?

1. Отримайте висновок про необхідність забезпечення ДЗР або через лікарсько-консультативну комісію / медико-соціальну експертну комісію, або через ВЛК, або через МДРК.

2. Подайте заяву на забезпечення ДЗР:

  • або до органу соціального захисту населення
  • або в ЦНАП
  • або до територіального відділення Фонду
  • або через е-кабінет у ЦБІ

Інформація, наведена вище, допоможе Вам скористатися державними програмами для забезпечення необхідними ДЗР.

******

Інформацію розміщено в рамках реалізації проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я (SRSHS)», який реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю України під керівництвом Momentum Wheels for Humanity (Momentum) за фінансової підтримки USAID.

Ця ініціатива стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку згідно з угодою про співпрацю з Partnerships Plus під номером 7200AA18CA00032, яка фінансується з 28 вересня 2018 року, та реалізується Інститутом досліджень і навчання JSI у відповідності до угоди під номером PP-EI-001 з Momentum Wheels for Humanity. Зміст є відповідальністю Національної Асамблеї людей з інвалідністю України і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду Сполучених Штатів.