В яких випадках інвалідність дає право дострокового виходу на пенсію за віком

В яких випадках інвалідність дає право дострокового виходу на пенсію за віком
17 Червня 2024
Друкувати цю новину

Достроковий вихід на пенсію передбачено для осіб з інвалідністю по зору I групи та людям з інвалідністю з дитинства I групи.

Запитуєте – відповідаємо.

Відповідна можливість регулюється Законом України від 09.07.2003 №1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Відповідно до цього закону право на призначення дострокової пенсії за віком мають особи з інвалідністю по зору I групи – сліпі та особи з інвалідністю з дитинства I групи – після досягнення чоловіками 50 років, жінками 40 років і за наявності страхового стажу не менш як 15 років у чоловіків і не менш як 10 років у жінок.

Пенсію призначають після звернення особи. У разі призначення пенсії недієздатним особам або особам, чия дієздатність обмежена, звернення мають надати їхні законні представники.

Для призначення дострокової пенсії за віком потрібні такі документи:

  • паспорт;

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);

  • документи про страховий стаж: трудова книжка, диплом (денна форма навчання), військовий квиток тощо;

  • довідку МСЕК про визнання людини особою з інвалідністю;

  • за бажанням, довідку про заробітну плату для обчислення пенсії за будь-які 60 календарних місяців поспіль до 01 липня 2000 року;

  • у разі зміни прізвища знадобиться свідоцтво про шлюб;

  • за наявності документи, що засвідчують особливий статус особи.

Зазначимо, що 2024 року в Україні змінилися правила виходу на пенсію. Тепер для виходу на пенсію українцям потрібно мати щонайменше 31 рік страхового стажу.

*****

Інформацію розміщено в рамках реалізації проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я (SRSHS)», який реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю України під керівництвом Momentum Wheels for Humanity (Momentum) за фінансової підтримки USAID.

Ця ініціатива стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку згідно з угодою про співпрацю з Partnerships Plus під номером 7200AA18CA00032, яка фінансується з 28 вересня 2018 року, та реалізується Інститутом досліджень і навчання JSI у відповідності до угоди під номером PP-EI-001 з Momentum Wheels for Humanity. Зміст є відповідальністю Національної Асамблеї людей з інвалідністю України і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду Сполучених Штатів.