Чи важливо відстоювати демократичні цінності, які дають змогу забезпечувати гідне життя кожній людині?

Чи важливо відстоювати демократичні цінності, які дають змогу забезпечувати гідне життя кожній людині?
10 Травня 2024
Друкувати цю новину

Забезпечення прав людей з інвалідністю на реабілітацію, медичні та соціальні послуги та інші – це перш за все про покращення та відновлення їх стану здоров’я та підвищення можливостей. Життя кожної людини є та залишається найвищою цінністю!

Активно залучаючись до процесів прийняття рішень, Національна Асамблея людей з інвалідністю України (НАІУ) сприяє забезпеченню їхніх прав та змінює відношення суспільства до проблем людей з інвалідністю.

В рамках реалізації проєкту «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я (SRSHS)» 8 травня відбулася чергова зустріч для лідерів та лідерок громадських організацій людей з інвалідністю – членів та партнерів НАІУ, під час якої учасники активно змогли обговорити останні зміни, що відбулися у чинному законодавстві України та визначити шляхи здійснення нашої подальшої діяльності. Також визначили, що можна зробити саме зараз, враховуючи реалії сьогодення, щоб людям з інвалідністю, людям поважного віку в Україні було б простіше та комфортніше жити.

Участь у зустрічі, незважаючи на обставини після важкої ночі, взяло понад 40 представників громадських організацій та проєктних територіальних громад з різних областей України.

Захід модерувала Генеральний секретар ГС ВГО НАІУ Вікторія Назаренко. Вона зазначила: «Серед цілей, які ми ставимо перед собою в першу чергу, слід виділити: надання якісних медичних, соціальних та інших  послуг; комплексну реабілітацію людей з інвалідністю; питання навчання та зайнятості; доступність у всіх її проявах. Відновлення країни – це важкий шлях. Саме тому нам потрібен обмін досвідом і думками, співпраця з територіальними громадами в різних регіонах України, тісна взаємодія з міжнародними інституціями. Надзвичайно важливо та цікаво отримувати від експертів з інших країн приклади застосування їхнього законодавства щодо людей з інвалідністю, якісь корисні рекомендації, поради. Це наш з вами не простий шлях».

Вітальне слово взяв Голова громадської спілки ВГО НАІУ Валерій Сушкевич. Він привітав усіх учасників та учасниць заходу, подякував їм за увагу до питань підтримки людей з інвалідністю. Коротко розповів про досягнення та проблеми і виклики, які погіршують становище людей з інвалідністю, особливу увагу приділив питанням реабілітації, мобілізації, МСЕК тощо. Окремо зосередив увагу на важливості прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 3 травня 2024 року № 501 «Про внесення змін до Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності», якою врегульовано деякі питання, зокрема затверджено перелік документів, що мають бути подані до МСЕК з метою встановлення (перегляду) інвалідності.

«Фахівці НАІУ ретельно працювали над цією постановою. Не все на жаль вдалося, але все-таки ми змогли переконати, що військово-облікові документи для людей з інвалідністю треба подавати лише за наявності. І це також прорив. Це і є реальна участь. Ми єдина в Україні така велика організація, команда якої постійно, системно та систематично відслідковує усі нормативні документи, що стосуються прав людей з інвалідністю. На жаль усе частіше трапляються випадки, коли нормативно-правові акти погоджуються з організаціями, які роблять це автоматично, не в повній мірі усвідомлюючи важливість таких погоджень, а головне наслідки після прийняття погоджених нормативних документів. Можливо прийшов час замислитися над тим, для чого створені ГОІ. Але віримо, що у принципових питаннях ми усе таки будемо почутими. Бо наша віра – це основа успіху!»

Учасники зустрічі також мали можливість вислухати виступи представників з регіонів, голів організацій людей з інвалідністю з Вінниці, Запоріжжя, Дніпра та інших.

Також із презентацією щодо вступної кампанії у 2024 році та можливості навчання людей з інвалідністю виступив представник Академії праці, соціальних відносин та туризму (АПСВТ) Федерації профспілок України.

Уся надана інформація буде розіслала організаціям – членам НАІУ для більш детального ознайомлення та розповсюдження серед людей з інвалідністю у своїх регіонах.

Разом з тим можливістю виступити та донести до учасників та учасниць заходу свою думку та важливу інформацію скористалася проєктна директорка НАІУ Лариса Байда, яка у своєму виступі наголосила, що “роль громадських організацій людей з інвалідністю у питаннях підготовки Альтернативного звіту до Комітету ООН з прав людей з інвалідністю неоціненна та  полягає у активному залученні до цього процесу і підготовки відповідних матеріалів”. Секретаріат НАІУ в свою чергу буде сприяти координації зусиль усіх зацікавлених сторін, що значною мірою допоможе донести суспільну думку стосовно виконання Конвенції ООН про права людей з інвалідністю по різним напрямкам забезпечення їхніх прав, в тому числі реабілітації, медичних та соціальних послуг, доступності тощо.

«Перед нами постають різні виклики, і війна тільки погіршує становище більш незахищених верств населення, – наголошує Лариса Байда. – Нам потрібно прикласти максимум зусиль для того щоб кожна людина з інвалідністю, її сім’я та люди поважного віку змогли почуватись захищено і впевнено. Ми боремося за гідність наших людей, за стан їхнього здоров’я, за їхні права, передбачені законодавством. Тому усім нам необхідно сформувати конкретні пропозиції до Комітету ООН та викласти в них те, чим ми стурбовані».

Наприкінці зустрічі підбили підсумки діяльності НАІУ за минулий тиждень та склали подальші плани.

За звітній період НАІУ проведено багато зустрічей, зокрема:

  • Відбулося тісне спілкування з новопризначеним Комісаром Ради Європи щодо виконання Європейської соціальної Хартії, перш за все стосовно прав осіб з інвалідністю та невідповідністю її виконання Україною;
  • З керівництвом Національної дитячої спеціалізованої лікарні Охматдит під час передачі медичного обладнання;
  • З представницею Офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини (розглядалися питання щодо можливостей повернення людей з інвалідністю, які перебувають за кордоном в Україну);
  • З координаторкою систем ООН Деніс Браун (продовжуємо співпрацю в сфері гуманітарного реагування);
  • З представниками та партнерами по проєкту – організації «Людина в біді» (розглядали спільні питання та шляхи подальшої діяльності).

Дякуємо усім учасникам зустрічі! Робота триває! Відновлення України в пріоритеті!

*******

Ця ініціатива стала можливою завдяки щедрій підтримці американського народу за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку згідно з угодою про співпрацю з Partnerships Plus під номером 7200AA18CA00032, яка фінансується з 28 вересня 2018 року, та реалізується Інститутом досліджень і навчання JSI у відповідності до угоди під номером PP-EI-001 з Momentum Wheels for Humanity.  Зміст є відповідальністю Національної Асамблеї людей з інвалідністю України і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду Сполучених Штатів.