Як впроваджується в Україні Марракеський договір?

Як впроваджується в Україні Марракеський договір?
13 Травня 2024
Друкувати цю новину

В черговий раз Мінсоцполітики не надіслало для фахової оцінки ГС «Всеукраїнське громадське об’єднання «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» свій проєкт нормативно-правового акту.

Мова йде про проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку верифікації відомостей про осіб з інвалідністю, інших осіб зі зниженою здатністю сприйняття друкованої інформації для визначення їх бенефіціарами та надання їм доступу до творів у доступному форматі».
Незважаючи на те, що в тексті міститься норма про надання доступу до творів у доступному форматі особам з порушенням зору без проведення верифікації, сам проект містить норми щодо додаткового анкетування для цих людей. При чому коли, де і як буде відбуватись таке анкетування в проєкті не зазначено!

Вимога щодо прийняття рішення про визначення особи бенефіціаром та надання дозволу на доступ до творів / копій творів у доступному форматі або про відмову в наданні такого дозволу, що оформляється наказом уповноваженого органу, згідно з проєктом не поширюється на осіб старше 65 років у разі нездатності сприйняття друкованої інформації та осіб з порушенням зору, в тому числі незрячих, тож всі положення пункту 8 цього Порядку на них не поширюються. Таким чином подальша процедура забезпечення доступу до друкованих засобів для таких людей відсутня.

Особливу стурбованість викликає положення, згідно з яким доступу до творів у доступному форматі надається через електронний кабінет бенефіціара або за місцезнаходженням уповноваженого органу / підрозділів уповноваженого органу. Тож книги, надруковані шрифтом Брайля, можуть бути доступні лише за місцезнаходженням уповноваженого органу / підрозділів уповноваженого органу, яке не завжди є наближеним до місця проживання людини. Таким чином порушується право людини читати книгу вдома або в іншому зручному місці.

Питання викликає зобов’язання бенефіціара використовувати копії творів у доступному форматі, до яких отримаю доступ, виключно для власного користування. Ця норма суперечить положенням Марракеського договору, оскільки нею забороняється обмін примірниками з іншими беніфіціарами. Загалом до проєкту постанови надано пропозиції та зауваження на 3 аркушах.

Сподіваємось, що Мінсоцполітики дослухається до експертної думки тих, для кого пишеться проєкт, і не залишить ці надзвичайно важливі зауваження поза увагою.

*******

Інформацію розміщено в рамках реалізації проєкту «Криза в Україні: Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю під керівництвом та за координації організацій осіб з інвалідністю (2-га фаза), який реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю України за підтримки Європейського форуму інвалідності (EDF) та Християнської місії незрячих (СВМ).