Включення осіб з інвалідністю в гуманітарне реагування на Вінничині

Включення осіб з інвалідністю в гуманітарне реагування на Вінничині
24 Квітня 2024
Друкувати цю новину

Протягом чотирьох місяців Громадська організація «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» (далі – Асоціація) впроваджувала проєкт «Включення осіб з інвалідністю в гуманітарне реагування у Вінницькій області».

Надаючи з перших днів широкомасштабного вторгнення екстрено-кризову підтримку людям з інвалідністю, у тому числі ВПО, похилого віку та сім’ям з інвалідністю в сільській місцевості, Асоціація стикнулися з низьким рівнем поінформованості людей про свої права, можливості доступу до гуманітарної підтримки та реагування під час війни. Організація почала опікуватися людьми з інвалідністю та похилого віку в Стрижавській, Агрономічній, Якушенецькій територіальних громадах Вінницької області. На жаль, спроможності громад в сільській місцевості, переважно, дуже низькі. В більшості сіл немає безбар’єрного доступу людям з інвалідністю до громадських місць, соціальних та медичних послуг, в сільських громадах не вивчаються потреби людей з інвалідністю, не оцінюється рівень їх доступу до гуманітарної допомоги, соціальних послуг, тому люди з інвалідністю і самотні особи похилого віку, що проживають в селах, можуть розраховувати лише на догляд вдома або стаціонарний догляд, до того ж, якість цих послуг неналежна.

Війна ще більше погіршила якість життя осіб з інвалідністю та самотніх людей похилого віку в селах, оскільки доступ до гуманітарної допомоги та соціальних послуг було втрачено, а матері та опікунки не мають змоги працювати через потребу постійного догляду за дитиною чи родичом з інвалідністю або похилого віку. Ці родини потребували психологічної допомоги та гуманітарної підтримки.

Реалізація проєкту сприяла посиленню спроможності, підвищенню компетентності, щодо представництва інтересів та адвокації прав в умовах військового часу людей з інвалідністю, сімей, що виховують дітей з інвалідністю, а також законних представників недієздатних осіб, людей літнього віку, в т.ч ВПО. Бенефіціарами проєкту стало 183 особи.

В рамках проєкту здійснювались соціально – правові консультації, психологічна підтримка, надавались соціальні послуги соціально – трудової адаптації, гуманітарна підтримка у вигляді сертифікатів на продукти харчування.

Підтримка психолога допомогла беніфіціарам проєкту відновлювати свої сили, боротись зі стресами, зберігати своє ментальне здоров’я. Надані соціальні послуги та гуманітарна допомога зміцнили матеріальні статки родин та сприяли подоланню життєвих труднощів, викликаних війною.

Проєкт надав можливість налагодити та зміцнити співпрацю з пілотними громадами. Соціальне партнерство дасть змогу спільно працювати по забезпеченню безбар’єрного доступу людям з інвалідністю до громадських місць, соціальних та медичних послуг. В рамках співпраці Асоціація «Відкриті серця» підтримувала сільські громади в персоніфікованому та більш якісному вивченню потреб людей з інвалідністю, оцінюванню рівня їхнього доступу до гуманітарної допомоги, соціальних послуг.

Координатор проєкту Світлана Демко відзначила: «Налагодженні партнерства в громадах дадуть змогу також розповсюджувати досвід Асоціації «Відкриті серця» по створенню соціальних послуг, підсилити активність людей з інвалідністю та членів їхніх родин в питаннях захисту своїх прав та відстоюванню своїх інтересів».

Позитивне те, що виявленні у бенефіціарів нагальні потреби, які не пов’язанні з діяльністю проєкту, Асоціація змогла забезпечити за рахунок власних ресурсів чи за допомогою їх переадресації. Так, потребу в підгузках різних розмірів у 27 осіб організація забезпечила, хоча б на деякий час, за рахунок ресурсів Асоціації «Відкриті серця». Також усім, хто потребував одяг, посуд, постіль, вони змогли це забезпечити через гуманітарну програму «Банк одягу».

Проєкт «Включення осіб з інвалідністю в гуманітарне реагування у Вінницькій області» ГО «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» виконала в рамках впровадження проєкту «Криза в Україні: Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю під керівництвом та за координації організацій осіб з інвалідністю (2-га фаза)»,  який реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю України за підтримки Європейського форуму інвалідності (EDF) та Християнської місії незрячих (СBM).  

В рамках проєкту громадські організації, що опікуються людьми з інвалідністю, підготували та захистили ґрантові заявки на виконання короткострокових проєктів. Ці проєкти дозволять поліпшити доступність осіб з інвалідністю до соціальних послуг та гуманітарної допомоги, що є особливо важливим в умовах війни та спровокованих нею ускладнень.