Зустрічі з Радницею з питань інклюзії та інвалідності Офісу постійного координатора ООН

Зустрічі з Радницею з питань інклюзії та інвалідності Офісу постійного координатора ООН
28 Березня 2024
Друкувати цю новину

На минулому тижні в Чернівцях та Полтаві відбулись інформаційні сесії партнерів Національної Асамблеї людей з інвалідністю України з обговорення викликів і прогалин для висновків Ситуаційного аналізу щодо прав осіб з інвалідністю в Україні.

В обговоренні цих важливих питань взяли участь Терін Браун – Радниця з питань інклюзії та інвалідності Офісу постійного координатора ООН, і Богдан Мойса – національний консультант з прав осіб з інвалідністю Представництва ВООЗ в Україні.

Зустріч у Полтаві. Загальне фото учасників

Кожну із зазначених областей представляли 30 активних людей, які з власного досвіду знають про існуючі в Україні проблеми, пов’язані з темою інвалідності.

На сесії говорили, окрім іншого, про особливості проблем міських і сільських мешканців, молоді та людей старшого віку, осіб з інвалідністю з недостатньо представлених груп.

Зустріч у Чернівцях. Загальне фото учасників

Усі учасниці та учасники сесії зазначили, що вони хотіли б, щоб із ними радилися з питань життєдіяльності людей з інвалідністю, оскільки їх роль недооцінена, особливо в сільській місцевості, проте саме вони є носіями інформації та «громадськими адвокатами» для тих, хто опинився в біді.

Також було відзначено неприпустимість (1) вилучення громадських організацій із процесів прийняття рішень щодо будь-яких питань життєдіяльності людей з інвалідністю, а також (2) прийняття законодавчих актів, які порушують права людей з інвалідністю.

Учасники та учасниці сесій зробили ключові повідомлення, адресовані агенціям і структурам ООН в Україні.

Сподіваємося, що такі заходи дозволять міжнародним організаціям краще розуміти проблеми людей з інвалідністю в Україні, а отже ефективніше використовувати значні фінансові ресурси, які спрямовуються на подолання викликів, зокрема спричинених війною.

*******

Проєкт “Змістовне та ефективне залучення організацій осіб з інвалідністю (OPD) ООН в Україні”,  реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю України  за підтримки World Health Organization (WHO) Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

 

 

 

 

 

 

 

 

  Категорія: