Рекомендації щодо порядку дій у разі пожежі для людей з інвалідністю від ДСНС

Рекомендації щодо порядку дій у разі пожежі для людей з інвалідністю від ДСНС
17 Січня 2024
Друкувати цю новину

Державна служба України з надзвичайних ситуацій на звернення Національної Асамблеї людей з інвалідністю України стосовно надання рекомендацій щодо порядку дій у разі пожежі для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення в межах повноважень повідомляє.

Відповідно до п. 4.6 ДБН В.2.2-40:2018 зі Зміною № 1 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення» пожежна безпека маломобільних груп населення (далі – МГН) забезпечується:

  • раннім виявленням небезпечних чинників пожежі та наданням інформації про подальші дії МГН;
  • доступністю евакуаційних виходів для МГН, що ведуть назовні або до пожежобезпечних зон;
  • інформованою МГН про найближчі доступні евакуаційні виходи;
  • сповіщенням про перебування МГН у пожежобезпечних зонах; можливістю доступу пожежно-рятувальних підрозділів до пожежобезпечних зон.

Згідно з п. 4 розділу ІІ Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом МВС від 30.12.2014 № 141, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 березня 2015 р. за № 252/26697 (далі – ППБУ), для кожного приміщення об’єкта або групи його приміщень однакового призначення мають бути розроблені та затверджені керівником об’єкта або уповноваженою ним посадовою особою інструкції про заходи пожежної безпеки, а у разі перебування осіб з інвалідністю та інших МГН на об’єкті в інструкціях додатково передбачається порядок дій і шляхи евакуації цих осіб у розрізі нозологій, у якому міститься інформація щодо:

  • наявності системи оповіщення про надзвичайні ситуації з візуальною (для осіб із порушенням слуху) та звуковою (для осіб із порушенням зору) подачею інформації; необхідної чисельності людей для надання послуги фізичного супроводу під час евакуації маломобільних осіб;
  • наявності кваліфікованого персоналу, навченого технікам та методикам безпечного супроводу маломобільних осіб;
  • можливості/неможливості самостійного пересування маломобільних осіб без сторонньої допомоги вниз сходами;
  • відстані, а також кількості прольотів сходів, яку маломобільні особи можуть проходити без сторонньої допомоги;
  • можливості/неможливості маломобільних осіб самостійно продовжити та закінчити евакуацію, якщо допомога буде надана тільки на складному відрізку шляху;
  • кількості зупинок, які за необхідності потрібно зробити маломобільним особам, щоб відпочити для продовження евакуації;
  • засобів індивідуальної мобільності, які маломобільні особи можуть самостійно використовувати під час евакуації (крісло колісне, палиця, милиці, ходунки, палиця тактильна (біла тростина));
  • максимальної відстані від місця можливого перебування маломобільних осіб до найближчого місця безпеки;
  • наявності допоміжних пристроїв на шляхах евакуації (поручні, пандуси, пожежні ліфти);
  • місцезнаходження крісел колісних для евакуації (за необхідності) та видів керування (з електроприводом чи ручне);
  • розташування найкоротшого безпечного шляху до виходу, інших шляхів (пандусів) евакуації маломобільних осіб.

Ці інструкції мають вивчатися під час проведення протипожежних інструктажів, проходження навчання за програмою пожежно-технічного мінімуму, а також у системі виробничого навчання і вивішуватися на видимих місцях.

Враховуючи вищезазначене, у випадку виникнення пожежі в будинку необхідно керуватися інструкцією про заходи пожежної безпеки, що має бути в кожному приміщенні об’єкта або групи його приміщень однакового призначення. Окрім цього, під час евакуації МГН у разі виникнення складної оперативної обстановки під час пожежі на об’єкті та неможливості евакуювання з поверху або назовні об’єкту необхідно рухатися до пожежобезпечних зон та дочекатися там пожежно-рятувальних підрозділів для порятунку.

До пожежобезпечних зон можуть бути віднесені: тамбур-шлюзи пожежних ліфтів та незадимлюваних сходових кліток Н3, Н4, повітряної зони незадимлюваної сходової клітки Н1, відкриті галереї та балкони, входи/виходи, які ведуть безпосередньо до евакуаційних коридорів або сходових кліток та інших приміщень, які відповідають вимогам ДБН В.1.1-7.

Також ДСНС з метою реалізації завдань Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. № 366-р, соціальної адаптації людей з інвалідністю та для ефективного надання ДСНС допомоги вищезазначеним особам під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій розроблено графік інформаційних зустрічей з надання методичної допомоги від представників навчально-методичних центрів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності ДСНС та закладів освіти цивільного захисту з надання критично важливої інформації для осіб з інвалідністю. Зазначені зустрічі проходять в онлайн-форматі щочетверга о 10:00, посилання залишається однаковим на всі інформаційні зустрічі:

https://us05web.zoom.us/j/83344329106#success.

Ідентификатор конференції: 833 4432 9106, код доступу: 5uKLAW.

Також інформуємо, що ДСНС та ГО «Громадський рух «Соціальна єдність» реалізували проєкт, який допоможе нечуючим українцям вчасно отримати допомогу в надзвичайній ситуації, звернувшись через безкоштовний мобільний додаток «Перекладач ЖМ». Інформація щодо підключення до зазначеного додатка за посиланням: https://urlc.net/xtgG .

 

*********

Інформацію розміщено в рамках Проєкту «Криза в Україні: Реагування та відновлення з урахуванням потреб людей з інвалідністю під керівництвом та за координації організацій осіб з інвалідністю (2-га фаза)» реалізує Національна Асамблея людей з інвалідністю України за підтримки Європейського форуму інвалідності (EDF) та Християнської місії незрячих (СBM).