Допомога жінкам з онкологічними захворюваннями в рамках реалізації проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах»

Допомога жінкам з онкологічними захворюваннями в рамках реалізації проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах»
6 Листопада 2023
Друкувати цю новину

Всеукраїнська громадська організація (далі ВГО) «Разом проти раку» із регіональними представництвами в різних областях України (Київ, Київська, Вінницька, Дніпропетровська, Житомирська, Одеська, Полтавська, Сумська, Закарпатська, Чернівецька області) з липня по жовтень провела низку заходів, до участі в яких активно запрошували жінок з різними нозологіями інвалідності, а також внутрішньо переміщених осіб з інвалідністю, та людей похилого віку. Впродовж чотирьох місяців представники ВГО «Разом проти раку» надавали жінкам з інвалідністю гуманітарну та правову допомогу, а також інформаційну та психологічну підтримку.

Таку ініціативу вдалося реалізувати в рамках проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах». Ініціатива реалізується Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України за фінансової підтримки Структури ООН Жінки та Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги.

WPHF – це гнучкий і швидкий інструмент фінансування, який підтримує якісні заходи, спрямовані на підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використовування ключових можливостей миро будівництва.

Проєкт тривав протягом липня-жовтня 2023 року, а у липні та серпні учасниці проєкту отримали 90 сертифікатів, в які входили продукти харчування, а також сертифікати на придбання засобів гігієни. Це стало суттєвою соціальною допомогою для жінок.

«Психологічна допомога людям з онкологічними захворюваннями – це найважливіший етап в період лікування та одужання, саме тому так багато уваги ВГО «Разом проти раку» приділяє цьому питанню, – коментує голова організації Лариса Лопата.

Були проведені 2 семінари в онлайновому форматі: «Як «зібрати» себе під час війни та після» та «Терапія щастям». За словами пані Лариси: «Тема останнього семінару була обрана не випадково, адже сьогодні, у складний воєнний час, усі ми втратили це відчуття. І метою заходу було нагадати про таке важливе почуття як «щастя», яке є всередині кожної з нас». Заходи були корисними для жінок з інвалідністю, в тому числі з онкологічними захворюваннями, допомогли жінкам впоратись з негативними емоціями, відновити гармонію.

Також проведено цикл семінарів «Подбай про себе», спрямований на відновлення внутрішнього стану та покращення стосунків із близькими. Семінари були проведені ГО («Віта» м. Біла Церква, «Воскресіння» м. Вінниця, «Журавушка» м. Дніпро, «Жінки за Життя» м. Чернівці, «Амазонки України» м. Київ, «Амазонки Кам’янського» м. Кам’янське) регіональними представниками ВГО «Разом проти раку».

Це чудова нагода для жінок з інвалідністю, які мають онкологічні захворювання, зустрітися з професійними психологами та однодумцями, поділитися своїми проблемами і почуттями, отримати практичні поради та психологічну підтримку. Семінар допоміг жінкам краще зрозуміти себе, навчитися контролювати свої емоції та впливати на самопочуття. Учасниці дізнались про поняття психологічної безпеки, самодопомоги у стресовій ситуації та способи роботи з власними емоціями, які тісно пов’язані з тілесним здоров’ям. Захід додав відчуття впевненості, єдності та тепла усім учасницям.

Отримані знання і навички знадобляться кожній учасниці зустрічей у майбутньому та стануть опорою на шляху до бажаних змін.

Своїми враженнями від семінару поділилась психологиня чернівецького регіонального представництва ВГО «Разом проти раку» ГО «Жінки за життя» Марія Жукова «Тішуся і радію можливості доторкнутися до внутрішнього світу кожної учасниці семінару та вдячна за надану довіру».

Протягом реалізації проєкту для жінок, які перебували на лікуванні в онкологічних центрах України, психологи проводили консультації та бесіди, які тільки дізнались про діагноз. Роз’яснювали жінкам як важливо без страху та депресій прийти до розуміння, що потрібно зайняти активну позицію у боротьбі із захворюванням та жити. Також надавали інформаційні послуги, адже в нашому суспільстві про рак досі існує багато міфів та стереотипів. Волонтери ГО, які приймали участь в цих заходах, ділилися своїми знаннями та досвідом. Спілкувалися з жінками як «рівний з рівним», обговорювали усе, що важливо в період лікування і одужання.

Окрім того, жінки з інвалідністю, ВПО, похилого віку отримали індивідуальні консультації психологів. За 4 місяці цією послугою скористалися 40 учасниць.

За словами Валентини Демченко: «Завдяки індивідуальній консультації з психологом мені вдалося впоратись зі стресом, тривогою, відчути спокій і покращити взаємовідносини з рідними. Звернувшись до психолога, я вирішила для себе ті питання, які мене турбували довгий час. Буду дотримуватись порад фахівця… Раджу жінкам, якщо з’являються хвилювання чи проблеми, з якими ви самостійно не можете впоратись, не тримати в собі і не втрачати час, а звертатися і вирішувати питання спільно з психологом».

Онлайн-семінар «Роль та місце громадських організацій жінок з онкологічними захворюваннями в боротьбі за їх права» був організований і проведений для жінок з інвалідністю – лідерок громадського руху ВГО «Разом проти раку», щоб допомогти їм забезпечувати права жінок з інвалідністю, організовувати співпрацю на місцевому рівні, враховуючи індивідуальні потреби.

Підводячи підсумки, можна сказати, що життя у воєнних реаліях призводить до стресу, депресії, тривоги та інших психологічних проблем. Завдяки цим заходам жінки навчались дбати про своє фізичне та психологічне благополуччя, визначати свої потреби та бажання, встановлювати кордони та вимагати поваги до своїх прав, адже кожна людина хоче відчувати себе потрібною і захищеною. Важливою умовою для цього є турбота про себе – це не тільки гарний спосіб релаксації та відновлення сил, але й необхідна умова для збереження свого здоров’я, самоповаги та гармонії.

Відома письменниця Марія Дружко, координаторка соціального проєкту “Рак боятись не можна”, і одна з учасниць даного проєкту, розповіла про свій досвід отримання психологічної підтримки:

«Багато жінок, які зіткнулися з онкологією, особливо вперше, переживають травму. Вони не знають, як жити далі, як боротися з хворобою, як спілкуватися з родиною і друзями. Вони втрачають віру в себе і своє майбутнє, тож дуже потребують психологічної підтримки. Кваліфікований психолог, який працює з травмами, точно зможе пояснити людині, як прийняти свою ситуацію і знайти вихід з лабіринту емоцій, що не завжди є очевидним для неї самої чи для її близьких. На власному досвіді я переконалась: психологи – це рятiвна бригада фахівців, яка допомагає людині відновитись після так званого вибуху, коли ставлять дiагноз Рак. Це набагато краще, швидше і надійніше, ніж самостійно пробувати вибиратися з його руїн».

Висловлюємо щиру вдячність спеціалістам, які долучились до реалізації проєкту, а саме практичні психологи і юристи, а також представники інших громадських організацій, які здійснюють підтримку людей з інвалідністю.

 

 

*******

Про Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF)

 

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це єдиний глобальний механізм, створений виключно на підтримку участі жінок в процесах розбудови миру та безпеки, а також гуманітарної допомоги. WPHF, керований низкою представників громадянського суспільства, урядів та ООН, — це трастовий фонд за участі багатьох партнерів, який мобілізує терміново необхідне фінансування для місцевих організацій, очолюваних жінками, та працює разом із жінками на передовій заради побудова міцного миру. WPHF надав фінансування та підтримав спроможність понад 500 місцевих організацій громадянського суспільства, які працюють над питаннями порядку денного «Жінки, мир, безпека» та реалізують гуманітарну діяльність у 28 країнах світу, які постраждали від кризи.

 

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об’єднаних Націй.

 

#НАІУ #wphfund #UNSCR1325 #InvestinWomen #WomenRespond2Crises