Вінничанки організували навчання «Компетентність лідерок для зміцнення потенціалу громадських організацій людей з інвалідністю в умовах військового часу»

Вінничанки організували навчання «Компетентність лідерок для зміцнення потенціалу громадських організацій людей з інвалідністю в умовах військового часу»
3 Серпня 2023
Друкувати цю новину

Щодня люди з інвалідністю стикаються з різними викликами та порушенням своїх прав, особливо під час війни. Чимало громадських організацій в Україні допомагають людям з інвалідністю у різних напрямках. І для їхньої успішної роботи варто набиратися досвіду, відстоювати свої права.

Про це та більше говорили жінки-лідерки на неформальному тренінговому навчанні «Компетентність лідерок для зміцнення потенціалу ГОІ в умовах військового часу», який організувала Громадська організація «Асоціація захисту прав та допомоги людям з інвалідністю «Відкриті серця» (Вінницька область).

Вінничанки організували навчання «Компетентність лідерок для зміцнення потенціалу громадських організацій людей з інвалідністю в умовах військового часу»

Захід відбувся в рамках проєкту «Сприяння правам жінок та дівчат з інвалідністю шляхом посилення їх участі та лідерства в громадах», який реалізується Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України за підтримки Структури ООН Жінки та Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги.

WPHF – це гнучкий і швидкий інструмент фінансування, який підтримує якісні заходи, спрямовані на підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використовування ключових можливостей миро будівництва. Під час вебінару будуть розглянуті застосунки для замовлення квитків, таксі, додатки для відправлення посилок, адже з їхньою допомогою ми економимо свої кошти і час.

Загалом тренінг проходив з 12 по 14 липня ц.р.

Вінничанки організували навчання «Компетентність лідерок для зміцнення потенціалу громадських організацій людей з інвалідністю в умовах військового часу»

Тут зібралися лідерки громадського руху людей з інвалідністю з усіх областей України, зокрема: жінки з інвалідністю, матері (разом з дітьми), які опікуються дітьми та недієздатними особами з інвалідністю.

Вони приїхали з різних міст нашої країни: Дніпро, Запоріжжя, Буча, Одеса, Житомир, Вінниця та інші.

Як зазначила заступниця голови Ради Асоціації «Відкритті серця» Наталія Головко: «Основна мета нашого заходу – підвищити у лідерок громадського руху компетентності по розвитку спроможності своєї організації, адвокації прав людей з інвалідністю в умовах військового часу. Ми завжди працювали, аби підтримувати жінок і дітей з інвалідністю, щоб дати їм можливість самореалізуватися. І цей тренінг – це навчання для лідерок громадських організацій, організованих груп, які ще не стали юридично громадською організацією, але намагаються нею стати. Серед наших учасниць є ті, хто багато років працюють як організація, займаються підтримкою людей з інвалідністю. Але війна дуже змінила їхню роботу.

Заступниця голови Ради Асоціації «Відкритті серця» Наталія Головко

Є багато випадків, коли з початку вторгнення організації розформовувалися. Тому наш захід має на меті ще підсилити жінок-лідерок у їхній діяльності. Надихнути на нові звершення. І ми вдячні Національній Асамблеї людей з інвалідністю України, ООН Жінки в Україні та Жіночому фонду миру та гуманітарної допомоги за надану нам можливість провести таке навчання», – зазначає Наталія Головко.

За її словами, найчастіше у сім’ї жінка доглядає та піклується про дітей з інвалідністю. І їй простіше себе реалізувати, коли у її громаді є соціальні послуги та підтримуючі соціальні сервіси. «Нам здається, що мами таких дітей, родини, громадські організації, які опікуються людьми з інвалідністю, достатньо сильні, щоб взяти на себе створення тих чи інших соціальних послуг, які потрібні в громаді на даний момент. І у цьому семінарі ми ділимося досвідом того, які соціальні послуги ми надаємо та яких результатів досягнули. Також жінки-лідерки можуть звернутися до нас за консультацією, аби у себе на місцях відкривати такі послуги», – зауважує пані Наталія.

Загалом тренінг розрахований на 30 учасниць. Навчання особливе та унікальне ще тим, що жінки могли приїхати сюди разом зі своїми дітьми. Адже не завжди вони мають можливість залишити їх на когось.

«І саме слово «діти» у цьому значені – не означає вік. І дорослі люди, які потребують постійної допомоги, залишаються дітьми для своїх мам. Члени нашої організації, які мають важкі порушення життєдіяльності, вони і в дорослому житті залишаються для нас дітьми, бо завжди потребують нашої допомоги та підтримки. Тому більшість наших програм направленні на їх підтримку та підтримку їх родин», – каже пані Наталія.

Тренінг проходив у доступних та затишних приміщеннях Асоціації «Відкриті серця». На другому поверсі відбувалося навчання для жінок-лідерок. А на першому поверсі для їхніх дітей організували різні майстер-класи, дозвілля, забезпечуючи можливість самореалізації, здобуття досвіду самостійності, спілкування з іншими.

Для дітей організували різні майстер-класи, дозвілля, забезпечуючи можливість самореалізації, здобуття досвіду самостійності, спілкування з іншими.

«Діти та недієздатні особи мають різні порушення та діагнози, але для нас це немає значення. Нам важливо, аби вони отримали досвід спілкування зі своїми однолітками, завели нові знайомства і отримали можливість соціалізації без батьків. Віддалилися трохи від них та побачили іншу комунікацію», – зауважує Наталія Головко.

Додає, з жінками-лідерками говорили: і про вигорання та як уникнути цього, про стійкість та сталість громадських організацій, роботу з командою, як покращити фінансову спроможність організації, адвокацію прав людей з інвалідністю, обмін досвіду тощо.

Організатори забезпечили учасникам зустріч з вокзалу, проживання, харчування та відшкодували проїзд. Насамперед, надали комфортні умови для перебування на тренінгу, забезпечили правильне харчування, організували окрему програму для дітей та проявили до них турботу. Це було не меншим пріоритетом, ніж проведення тренінгу.

Своїми враженнями щодо навчання та проживання поділилася керівниця громадської організації «Аутизм. Свідоме батьківство» Наталія Острогляд. До Вінниччини вона приїхала із Запоріжжя. «За період війни та Ковіду я вперше приїхала на такий захід. Мені було важливо побути в колі однодумців. Адже розумію, що зараз тут зібралися колеги та колежанки з різних регіонів. І це дуже класно обмінятися досвідом та почути для себе щось нове», – запевняє Наталія Острогляд.

Дякуємо всім причетним, тим, хто надав нам – жінкам можливість підтримати одна одну в таки складні для нашої країни часи та вселити віру у мирне майбутнє нас та наших дітей!

#НАІУ #wphfund #UNSCR1325 #InvestinWomen #WomenRespond2Crises #ІніціативиСлобожанщини

*********

Про Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF)

Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) – це єдиний глобальний механізм, створений виключно на підтримку участі жінок в процесах розбудови миру та безпеки, а також гуманітарної допомоги. WPHF, керований низкою представників громадянського суспільства, урядів та ООН, — це трастовий фонд за участі багатьох партнерів, який мобілізує терміново необхідне фінансування для місцевих організацій, очолюваних жінками, та працює разом із жінками на передовій заради побудова міцного миру. WPHF надав фінансування та підтримав спроможність понад 500 місцевих організацій громадянського суспільства, які працюють над питаннями порядку денного «Жінки, мир, безпека» та реалізують гуманітарну діяльність у 28 країнах світу, які постраждали від кризи.

Ця публікація підготовлена за фінансової підтримки Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF), але це не означає, що висловлені в ній погляди та вміст є офіційно схваленими або визнаними з боку Організації Об’єднаних Націй.

 

Фото: Руслана Сивак, Валентин Вінницький