В Україні створили застосунок-гру для дітей з аутизмом та синдромом дефіциту уваги. Чим він корисний

14 Липня 2023
Друкувати цю новину

В Україні створили застосунок для дітей із розладами аутистичного спектру та синдрому дефіциту уваги і гіперактивності. BrainyTrain — це мобільний тренажер, у якому доступні дві мінігри: Memo й таблиці Шульте, за допомогою яких можна покращити пам’ять та концентрацію.

Більше про додаток і те, як виникла ідея його створення, в етері Суспільне. Спротив розповів розробник мобільних додатків Олександр Костєв.

Ідея створення

“Мені давно хотілося створити якісний український продукт. Ідей було багато, часу на них критично бракувало, як завжди, але сама думка про це твердо засіла в моїй підсвідомості. З початком війни, безумовно, усі українці відчули на собі труднощі нової реальності та найбільше постраждали найвразливіші — наші діти, а серед них є своя окрема найвразливіша група — діточки з особливостями розвитку. Вони дуже чутливі до найменших змін у звичних їм процесах, ритуалах, тому я почав замислюватися, як саме можу їм допомогти, використовуючи свої знання та навички. Хід думок був приблизно такий. Що спонукає дітей займатися? Це мотивація. Яка зараз найдоступніша мотивація? Це, звісно, гаджети. Хотілося, щоб час, проведений з гаджетами, йшов на користь.

Попередньо я намагався знайти подібні додатки, але не знайшов нічого такого, щоб мене на 100% влаштовувало. Десь була нав’язлива реклама, десь платна підписка чи потреба в інтернет-з’єднанні, десь купа відволікаючих факторів. І саме так з’явилась ідея зробити застосунок, який був би цікавим, корисним, враховував рекомендації і досвід провідних спеціалістів”.

Допомога спеціалістів

“Спочатку я самостійно розробив найпершу тестову версію застосунку: дизайн, ідеї для наповнення, ігри. Графічні та аудіоресурси я вишуковував на безкоштовних сайтах. А коли була готова вже перша версія, тоді я сконтактував з деякими спеціалістами у сфері реабілітації діток з особливими потребами та попросив подивитись, дати рекомендації. З інформацією про цих людей, які мені допомагали на цьому етапі, можна ознайомитись у налаштуваннях додатка. Там є кнопка з подяками.

Цей застосунок не потребує підключення до інтернету, він максимально легкий, займає мінімум місця на вашому пристрої. Я намагався зробити його максимально доступним для всіх”.

Дві мінігри

“Застосунок розроблявся для найвразливішої категорії — дітей з особливими потребами. Саме тому тут немає реклами, максимально простий інтерфейс, можливість вибрати колір та мінімум потенціально відволікаючих факторів. На цей час доступні дві гри.

Перша — за мотивами відомої гри Memo, де розкладена певна кількість карт із зображеннями донизу, а завдання користувача — знайти й зібрати всі пари, запам’ятовуючи, де які карти були. Кількість пар та можливість підказки на початку гри можна задавати в налаштуваннях. Це допомагає застосунку підлаштуватись під різний рівень дітей.

Друга гра — таблиці Шульте. Вона гарно підходить для розвитку уваги, концентрації та посидючості, чого так іноді бракує діткам не лише з особливими потребами. Чесно кажучи, я сам користувався таблицями Шульте, коли вчився керувати автомобілем, бо гра чудово працює для розвитку уваги. Також цю методику можна використовувати для людей, які відновлюють когнітивні здібності після інсульту або різного роду травм”.

Відгуки від користувачів

“Відгуки різні. Переважна більшість — хороших, теплих. Мені дуже приємно читати відгуки від дефектологів, які пишуть, що застосунок корисний, що я роблю правильну справу. Це додає мотивації на нові звершення, для реалізації усіх ігор, які я собі запланував додати у цей застосунок. Є також відгуки-поради, що додати, які ігри чи звуки. Я вдячний всім, хто мені пише. У додатку є пошта, по якій зі мною можна зв’язатися. Також можна залишати відгуки в App Store та Play Market. Я все читаю, беру до уваги і намагаюсь реалізовувати.

У перші дні запуску гри приблизно сто людей завантажило додаток у Play Market та 30 — App Store. Та в один день я побачив стрімкий ріст завантажень, майже дві тисячі у день. Надалі планую оновлювати й покращувати застосунок”.

Щоб завантажити застосунок на свій смартфон, можна скористаись посиланнями:

  Категорія: