В області не вистачає центрів реабілітації для дітей-осіб з інвалідністю

В області не вистачає центрів реабілітації для дітей-осіб з інвалідністю
12 Березня 2013
Друкувати цю новину

В області не вистачає центрів реабілітації для дітей-осіб з інвалідністюСтворення центрів реабілітації та адаптація дітей з інвалідністю в дитячих колективах дошкільних закладів, сприяння створенню будинків сімейного типу та прийомних сімей – основні пріоритети соціальної політики області.

Про це 5 березня повідомив під час селекторної наради в голови Волинської обласної державної адміністрації його заступник Олександр Курилюк.

За словами держслужбовця, на Волині зареєстровано 1846 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 247 дітей проживає у 20-ти дитячих будинках сімейного типу. Загалом, сімейними формами виховання охоплено понад 83% дітей-сиріт області.

«Найгірша ситуація щодо створення будинків сімейного типу та кількості прийомних сімей у Володимир-Волинському, Ратнівському та Старовижівському районі», – розповів губернатор Волині Борис Клімчук. 

«Утворювати прийомні сім’ї потрібно – ресурс дозволяє», – наголосив він.

На думку Клімчука, аби покращити ситуацію, потрібно створити активні громадські осередки в кожній школі, до складу яких мають увійти директор школи, соціальні працівники, члени виконкому сільської ради.

«Ми переходимо від інспектування та контролю до соціальної підтримки. Ми маємо забезпечити увагою прийомні сім’ї. Соціальні працівники повинні відійти від контролюючої функції і взятися за активну допомогу сімейним інституціям», – наголосив губернатор.

Разом з тим, голова ОДА акцентував увагу голів районних державних адміністрацій на створенні умов для реабілітації та соціалізації дітей з інвалідністю. На його думку, голови районів повинні створити реабілітаційні центри для дітей з особливими потребами в усіх районних лікарнях, як це зробили на базі Ратнівської медустанови. Центри денного перебування дітей-осіб з інвалідністю, на думку Клімчука, повинні діяти в усіх великих містах області.

«Позитивний досвід є в Нововолинську: нині школа №9 – частково центр денного перебування дітей-осіб з інвалідністю», – розповів губернатор.

«Програма індивідуальної реабілітації дітей-осіб з інвалідністю налагоджена погано. Треба залучати дітей з інвалідністю в дитячі колективи дошкільних навчальних закладів. Така реабілітація – найдієвіша», – вважає Клімчук.

Топ Луцьк

  Категорія: