У Києві триває десятиденний навчально-практичний семінар «Орієнтування та мобільність (О&М): основа реабілітації людей з порушеннями зору»

У Києві триває десятиденний навчально-практичний семінар «Орієнтування та мобільність (О&М): основа реабілітації людей з порушеннями зору»
5 Липня 2023
Друкувати цю новину

У Києві триває десятиденний навчально-практичний семінар «Орієнтування та мобільність (О&М): основа реабілітації людей з порушеннями зору», мета якого підвищити кваліфікацію фахівців та фахівчинь за напрямом «Методика навчання просторового О&М людей з глибокими порушеннями зору» шляхом формування та практичного відпрацювання необхідних вмінь та навичок.

У другий день семінару, 4 липня,  слухачів ознайомлено із темами «Значення та можливості використання збережених аналізаторів у орієнтуванні у просторі та мобільності»,  «Формування просторових уявлень».

Проведена лекція-демонстрація «Техніки орієнтування у закритому просторі» з практичним відпрацюванням технік та побудовою маршруту пересування всередині будівлі.

На семінарі працює демонстраційна група, до складу якої увійшли люди із глибокими порушенням зору (незрячі із тотальною сліпотою або світловідчуттям), які навчені основам орієнтування та мобільності у відкритому просторі, мають особистий практичний досвід не менше ніж  3 роки самостійного орієнтування та переміщення відкритими міськими просторами.

Тож, демонстраційна група показала учасникам семінару можливості тактильного розпізнавання предметів, визначення розташування предметів за їх звучанням, орієнтування на слух, з пам’яті, можливості отримання знань про предметне наповнення простору та про розташування у ньому людей, яке швидко змінюється. Усі учасники семінару практично відпрацювали техніки пересування за орієнтирами всередині будівлі.

Також учасникам семінару було представлено папку інструктора О&М, яка дозволяє у схематичному тактильному вигляді створювати опорні схеми маршрутів під час їх побудови та подальшого невізуального вивчення.

У другій половині дня учасники семінару практично відпрацьовували тему «формування просторових уявлень», в ігровій формі вчилися будувати систему орієнтирів стосовно власного тіла, вивчали техніки словесного опису (позначення) напрямків та розташування елементів простору: «праворуч / ліворуч», «попереду / позаду» тощо, приклади запам’ятовування декількох понять одночасно і формування системи просторових елементів один щодо іншого.

Захід організовано ГС ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» спільно з кафедрою офтальмопедагогіки та офтальмопсихології факультету спеціальної та інклюзивної освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова за підтримки ПРООН у межах проєкту «Підтримка реабілітації людей з інвалідністю, спричиненою війною» та за фінансування урядів Республіки Корея та Німеччини.