Комітети Європейського парламенту проголосували за закон про припинення насильства щодо жінок

Комітети Європейського парламенту проголосували за закон про припинення насильства щодо жінок
29 Червня 2023
Друкувати цю новину

У середу, 28 червня 2023 року, комітет Європарламенту з прав жінок та гендерної рівності разом з Комітетом з громадських свобод та юстиції проголосували за пропозиції до Директиви ЄС щодо боротьби з насильством щодо жінок.

Цей запропонований закон був опублікований Європейською комісією ще у березні 2022 року та спрямований на ефективнішу боротьбу з насильством по відношенню до жінок і посиленню захисту прав жертв.

Він криміналізує зґвалтування на основі відсутності згоди, калічення жіночих статевих органів і кібернасильство, яке включає: обмін інтимними зображеннями без згоди; кіберпереслідування; кіберпереслідування; кіберпідбурювання до насильства чи ненависті. Також варто згадати, що цей закон посилює доступ до правосуддя, в тому числі для жертв з інвалідністю.

Як прийнята резолюція допоможе жінкам з інвалідністю?

Голосування комітетів було узгоджено з пропозиціями Європейського Форуму людей з інвалідністю, тому включає в себе наступні пункти:

  1. Заборона примусової стерилізації на підставі дієздатності чи інвалідності жінки чи дівчини, резолюція передбачає кримінальну відповідальність за акт виконання.
  2. Вимагання інклюзивних та доступних дій для запобігання насильству щодо жінок, зокрема прийняття заходів для доступності для людей з інвалідністю.
  3. Провести підготовку фахівців щодо прав жертв з інвалідністю та щодо необхідності надання жертвам підтримки з урахуванням особливостей інвалідності.
  4. Вимоги щодо доступності притулків та інших тимчасових заходів, а також розумних пристосувань для жертв з інвалідністю
  5. Вимоги щодо збору даних про насильство щодо жінок у розбивці за інвалідністю.

Що далі?

Офіційно Європарламент затвердить на пленарному засіданні, яке відбудеться 13 липня. Текст резолюції буде обговорюватися Радою ЄС та Єврокомісією. Європейський Форум інвалідності продовжуватиме виступати за чіткий текст, включаючи криміналізацію зґвалтування та примусову стерилізацію, а також за покращення доступності допомоги для жертв з інвалідністю.

За інформацією EDF

  Категорія: