Звітування щодо інклюзивності в компаніях ЄС

Звітування щодо інклюзивності в компаніях ЄС
19 Червня 2023
Друкувати цю новину

Директива звітності була ухвалена у Журналі Європейського Союзу ще у грудні 2022. Після публікації пішов довгий процес визначення набору стандартів звітності щодо своєї екологічної, соціальної та управлінської практики, тому Європейський форум інвалідності рішуче виступав за те, щоб тематика інвалідності також була суттєво відображена в стандартах звітності. Вже 9 червня 2023 року служби Європейської комісії для фінансового ринку опублікували перший набір європейських стандартів звітності в галузі сталого розвитку.

Що компанії мають звітувати про інвалідність?

Загалом, компанії, які базуються в ЄС, мають повідомляти про наступне:

  • Різноманітність у складі Ради директорів з вказанням відсоткового співвідношення з ознакою статі та інших аспектів різноманіття, які компанія вважає важливими.
  • Відсоток працівників з інвалідністю, а також інформація про те, як ці дані були зібрані.
  • Коротке пояснення конкретних політик компанії, спрямованих на подолання дискримінації та подальшого просування різноманіття та інклюзивності, а також інформацію про те, чи охоплюються ці політики інвалідністю
  • Позитивний вплив дій на клієнтів та кінцевих користувачів, таких як дизайн продукту, підвищуючий рівень інклюзивності для осіб з інвалідністю, або наміри покращити онлайн-послуги доступними для осіб з інвалідністю.
  • Інформацію про те, чи всі працівники мають соціальний захист в рамках державних програм чи пільг, запропонованих компанією, від втрати прибутку після отримання інвалідності.
  • Кроки, які приймає компанія, щоб отримати уявлення про точку зору своїх працівників, які можуть бути особливо вразливими до впливу тих чи інших факторів, наприклад: працюючі жінки, працюючі мігранти, працівники з інвалідністю тощо.
  • Кількість випадків або скарг, пов’язаних з працею, серйозними порушеннями прав людини серед працівників
  • Приклади для різноманіття: навчання різноманіттю та інклюзивності (враховуючи факт етнічної приналежності) та цілеспрямований набір недостатньо представлених груп
  • Факультативно, чи планує компанія вносити зміни в фізичну середу для забезпечення здоров’я та безпеки працівників, клієнтів та інших відвідувачів з інвалідністю.

Який це матиме вплив?

Слід зазначити, що ця директива ЄС та її стандарти звітності не зобов’язують компанії кардинально змінювати свої методи праці, вони, радше, покладають на них відповідальність за виявлення своїх успіхів та недоліків. Це, дуже ймовірно, змусить компанії краще розробляти програму по включенню людей з інвалідністю на роботу, в тому числі на керуючі посади, а також, розробити програми по покращенню своїх послуг та розроблення їх більш інклюзивними.

Нові зобов’язання по звітності також полегшить відстеження хороших і поганих результатів на відкритому ринку праці, коли мова йде про працевлаштування людей з інвалідністю.

Джерело: www.edf-feph.org/companies-in-the-eu-will-have-to-report-on-disability-inclusion/

  Категорія: