3-12 липня 2023 року, м. Київ. Навчально-практичний семінар «Орієнтування та мобільність: основа реабілітації людей з порушеннями зору»

3-12 липня 2023 року, м. Київ. Навчально-практичний семінар «Орієнтування та мобільність: основа реабілітації людей з порушеннями зору»
24 Квітня 2023
Друкувати цю новину

Оглядовий курс з методики навчання орієнтуванню, переміщенню та мобільності у просторі людей із глибокими порушеннями зору

3-12 липня 2023 року, м. Київ

Семінар організовано ГС ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» (НАІУ) спільно з кафедрою офтальмопедагогіки та офтальмопсихології факультету спеціальної та інклюзивної освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова за підтримки ПРООН у межах проєкту «Підтримка реабілітації людей з інвалідністю, спричиненою війною» та за фінансування урядів Республіки Корея та Німеччини.

Актуальність та контекст

Навчання людей із глибокими порушеннями зору орієнтування, переміщення та мобільності у просторі (О&М) є однією з найважливіших умов забезпечення компенсації порушення зору та незалежного якісного життя. Вміння орієнтуватися у просторі необхідне людині у навчанні, роботі, побуті, особистому житті.

Процес реабілітації та абілітації людей із глибокими порушеннями зору має включати заняття із формування чи вдосконалення знань, умінь та навичок з О&М.

На сьогодні в Україні підготовка фахівців (інструкторів) з О&М не здійснюється. Відповідно, якісне навчання незрячих орієнтуванню, переміщенню та мобільності в просторі у системі спеціальної та інклюзивної освіти, в реабілітаційних закладах не відбувається належним чином.

Мета навчання

Підвищити кваліфікацію фахівців та фахівчинь за напрямом «Методика навчання просторового орієнтування та мобільності (далі О&М) людей з глибокими порушеннями зору».

 

Завдання

  • ознайомити слухачів та слухачок із основами методики навчання людей із порушеннями зору орієнтування, переміщення та мобільності у просторі.
  • надати практичні знання та навички з проведення окремих занять за визначеними напрямами курсу О&М.
  • підготувати слухачів та слухачок до використання набутих знань та навичок у власній практичній діяльності.

 

Очікувані результати:

За умови успішного проходження семінару ви оволодієте фаховими компетентностями, які дозволять на початковому рівні виконувати реабілітаційні заходи з формування навичок орієнтування, переміщення та мобільності у просторі у людей з глибокими порушеннями зору. У подальшому це дозволить підвищувати свій професійний рівень за напрямом О&М.                           

 

Слухачі семінару:

  • Спеціалісти, які працюють або планують працювати за напрямом «реабілітація людей із глибокими порушеннями зору».
  • Працівники реабілітаційних центрів, соціальні працівники.
  • Педагоги інклюзивних та спеціальних закладів освіти для дітей з порушеннями зору.

Тривалість семінару: 10 днів (70 годин)

Кількість учасників: 12

Усі учасники та учасниці семінару, за умови успішного відпрацювання програми, отримають сертифікати про успішне проховження навчання.

 

Впродовж семінару слухачі будуть ознайомлені зі змістом таких тем

  • Орієнтування, переміщення та мобільність у просторі людей із порушеннями зору: основа реабілітації людей із порушеннями зору.
  • Подолання психологічного бар’єру людини із глибокими порушеннями зору щодо сприйняття відкритих просторів. Мотивація до навчання.
  • Критерії та вимоги з облаштування необхідного простору, як внутрішнього (будівля) так і зовнішнього (земельна ділянка) для організації та реалізації процесу навчання людей із порушеннями зору орієнтування, переміщення та мобільності у просторі.
  • Формування та вдосконалення просторових уявлень людей із порушеннями зору.
  • Методика навчання О&М в мікро- та макропросторі.
  • Методика використання вправ та ігор при навчанні орієнтування та мобільності.
  • Методика та техніка фізичного супроводу людей з порушеннями зору.
  • Методика вивчення та проходження маршрутів.
  • Психологія спілкування та комунікацій на маршруті.
  • Безпечне користування громадським транспортом.
  • Архітектурна та інформаційна доступність в контексті питань навчання О&М людей з порушеннями зору.

 

Команда тренерів:

Тетяна Гребенюк – кандидатка психологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри офтальмопедагогіки та офтальмопсихології Українського державного університету імені Михайла Драгоманова;

Ірина Сасіна – кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри офтальмопедагогіки та офтальмопсихології Українського державного університету імені Михайла Драгоманова;

Євгеній Свєт – тифлопедагог, реабілітолог, спеціаліст із навчання О&М;

Ігор Кушнір –  фахівець з інформаційних технологій Навчально-інформаційного комп’ютерного центру УТОС.

Опис семінару

На семінарі одночасно працюватимуть три тренери. Один із тренерів відповідно до програми викладатиме матеріал, два тренери здійснюватимуть процес комунікацій між слухачами та працівниками демонстраційної групи.

Демонстраційна група складатиметься з 5-ти осіб. Це люди із глибокими порушеннями зору (незрячі із тотальною сліпотою або світловідчуттям), у яких сформовані вміння орієнтування та мобільності у відкритому просторі, мають особистий практичний досвід не менший, ніж три роки самостійного орієнтування та переміщення відкритими міськими просторами.

Специфікою семінару є відпрацювання практичних навичок. Із запланованих тренінгових годин 80% – практичне ознайомлення та закріплення необхідних дій, тобто виконання слухачами семінару способів, прийомів та технік, що застосовуються під час навчання незрячих орієнтуванню, переміщенню та мобільності у просторі.

Тривалість семінару 10 днів (70 годин).

Розподіл годин:

09:00 – 13:00 – лекція та/або демонстрація з перервою 15 хвилин.

13:00 – 15:00 – обідня перерва.

15:00 – 18:00 – практичне відпрацювання згідно запланованих тем.

 

Семінар передбачає лекції, демонстрації, практичні відпрацювання.

Лекція – це виклад матеріалу через проблемність питань, завдань або ситуацій, відбувається у постійному діалозі зі слухачами.

Демонстрація матеріалу відбувається у практичній площині.

Слухачі семінару в ролі асистентів незрячої людини відпрацьовують конкретні завдання та вправи.

 

Перша половина дня

Теоретична частина семінару включає: обговорення проблемних питань; візуальну демонстрацію з коротким коментуванням; викладення матеріалу із заздалегідь запланованими помилками задля стимулювання слухачів на пошук та аналіз знайдених помилок.

Після теоретичного блоку учасники/-ці отримують завдання з виконання тієї чи іншої дії. Слухачі семінару розподіляються порівну між учасниками демонстраційної групи та з їхньою допомогою відпрацьовують матеріал як умовні інструктори О&М.

 

Друга половина дня 

Слухачі семінару, відповідно до програми, відпрацьовують конкретні завдання та вправи безпосередньо на собі із пов’язками на очах («всліпу»). Робота в парі: один слухач тренінгу з пов’язкою на очах опиняється в ролі клієнта (учня), другий виконує функції інструктора О&М. Під час відпрацювання таких дій, пара «інструктор О&М» – «клієнт» періодично змінює ролі.

Під час практичного відпрацювання ведеться відеозйомка. Останні два дні семінару відведено на аналіз та опрацювання відзнятих відеоматеріалів із слухачами.

Програма семінару

 

Умови участі

Якщо ви бажаєте взяти участь у семінарі:

  1. До 5 червня на електронну адресу eug.svet@gmail.com надішліть мотиваційний лист, в якому в довільній формі опишіть вашу мотивацію до участі. Також у листі має бути зазначене ваше прізвище, ім’я, місце роботи (навчання), посада, вік, контактний телефон (telegram, viber), електронна адреса.
  2. До 5 червня надішліть на електронну адресу eug.svet@gmail.com заповнену Анкету учасника/-ці семінару.
  3. Якщо вашу кандидатуру буде відібрано, ви отримаєте відповідне повідомлення від організаторів до 15 червня.
  4. У разі отримання повідомлення про погодження вашої участі, до 20 червня надішліть організаторам на електронну адресу eug.svet@gmail.com підтвердження.

 

Контактна особа: Євгеній Свєт eug.svet@gmail.com

 

Організаційні питання

Організатори семінару забезпечують учасникам з інших міст та областей:

  • проживання у готелі,
  • триразове харчування,
  • компенсацію оплати проїзду від місця проживання до м. Києва та в зворотному напрямі.

 

Організатори семінару забезпечують учасникам, які мешкають у місті Києві:

  • одноразове харчування (обід).

 

  Категорія: