5 травня – Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю

5 травня – Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю
5 Травня 2023
Друкувати цю новину

Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю світова спільнота відзначає щорічно 5 травня. У цей день 1992 року люди з інвалідністю з сімнадцяти країн одночасно провели перший Загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації люди з інвалідністю. З моменту започаткування цього знакового дня багато чого змінилось в розумінні модернізації держав та соціумів з огляду на потреби людей з інвалідністю.

Інвалідність – це не вирок для особи в сучасному світі. Практика показує, що люди з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають.

За офіційними даними, в Україні проживають приблизно 2,7 мільйони людей зі статусом осіб з інвалідністю. Сьогодні, для країни питання захисту прав людей з інвалідністю набуває ще більшого значення у зв’язку із війною, внаслідок якої збільшується кількість громадян із тяжкими травмами та ушкодженням здоров’я як серед військових, так і серед мирного населення. Жахливим фактом є те, що часто їх права порушуються більше, ніж права інших людей. І ми не маємо права залишити це без уваги, адже демократичне суспільство не сприймає дискримінації за будь-якими ознаками.

Саме тому, вкрай важливо державі системно підвищувати  рівень соціального забезпечення осіб з інвалідністю, якість реабілітаційних послуг, що надаються, стимулювати розвиток громадських об’єднань осіб з інвалідністю та підтримувати ініціативи, які надходять від них та всіляко долучати громадський сектор до розробки нормативно-правових актів та стратегій розвитку.

Потрібно пам’ятати, що цей день є важливим не лише для людей, які мають інвалідність, але й для суспільства загалом. Адже залучення людей з інвалідністю до усіх сфер життя громади створює очевидні переваги для громадянського суспільства та стимулює його розвиток.

 

 

 

  Категорія: