Жительки м. Торчин тепер мають доступні гінекологічні послуги

Жительки м. Торчин тепер мають доступні гінекологічні послуги
6 Липня 2022
Друкувати цю новину

Незалежно від національності, фізичного стану, інвалідності, сексуальної орієнтації і т. д., доступність до якісних гінекологічних послуг ‒ це питання, що стосується КОЖНОЇ жінки! Це гасло стало головним для адвокаційної кампанії, яку спільно реалізують Національна Асамблея людей з інвалідністю України (далі ‒ НАІУ)  за  підтримки Українського Жіночого Фонду.

Комусь може здатися, що про гінекологічні послуги та їх доступність під час війни думати не зовсім доречно, що є більш суттєві та нагальні потреби. Але ні, ми думаємо про відновлення нашої країни, про мирне життя. Тому ‒ продовжуємо!

Універсальне гінекологічне крісло для жінок з інвалідністю, що мешкають у м. Торчин (Волинська область), придбали в рамках реалізації адвокаційної кампанії «Доступні гінекологічні послуги для кожної». (Сторінка проєкту за посиланням: https://naiu.org.ua/project-naiu/zhinoche-zdorov-ya/)

Придбати це крісло вдалося завдяки фінансовій підтримці організації людей з інвалідністю з Японії «Kyosaren».

Своїми емоціями з приводу придбання крісла ділиться Алла Ревуцька, начальник відділу документообігу та організаційної роботи виконавчого апарату Торчинської селищної ради:

 «Ми вже понад рік співпрацюємо з Національною Асамблеєю людей з інвалідністю в рамках проекту ООН Жінки «Просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні». За цей час ми напрацювали багато документів. Спільно з лікарнею і НАІУ було напрацьовано аудит доступності районної лікарні Торчинської селищної ради, а також Торчинської публічної бібліотеки. В рамках цієї співпраці ми також обговорювали доступність надання медичних послуг для людей з особливими потребами ‒ з інвалідністю, похилого віку тощо. Доступні гінекологічні послуги ‒ важливе питання для всіх жінок і у нашій лікарні має бути доступне гінекологічне крісло. Ми планували його придбати, але війна порушила наші плани. Багато з того, що планувалося до війни, стало неможливим. Але представники НАІУ знайшли інші шляхи, щоб допомогти нам все ж отримати це крісло. За що їм безмежна вдячність. Ми розуміємо, що у нинішні часи є багато інших важливих питань. Тож ми щиро радіємо, що маємо це крісло, яке дає можливість надавати якісні та доступні гінекологічні послуги. Це важливо, насправді.»

Колектив районної лікарні Торчинської селищної ради також ділиться радісними емоціями з приводу придбання нового крісла. Говорить Іван Никитюк, завідувач поліклінікою  лікарні:

«Нове, гарне функціональне крісло, яке кардинально відрізняється від того, яке у нас було, пацієнтки говорять, що зручне. У крісла є кілька функцій, які дозволяють, в тому числі людям з інвалідністю комфортно почуватися у кабінеті гінеколога. Крісло опускається і дозволяє вибрати найбільш зручне положення для пацієнтки. Для нашої лікарня це  дуже суттєва допомога, тепер  гінекологічні послуги будуть доступні для всіх жінок.   Також  в минулому році ми поставили підйомник в лікарні,  що допоможе  жінкам з важкими формами інвалідності, з обмеженням мобільності скористатись  самостійно послугами різних лікарів.»

А ось що говорить лікар-гінеколог Віталій Остапук:

«Ми це крісло чекали ще з 21 року. Крісло, яке було раніше, йому років більше, ніж мені, а ще було незручне, висота не регулювалася. І я так скажу, що про нове крісло дуже гарно відгукуються вагітні жінки та жінки похилого віку. Чим подобається? Не треба нікуди залазити — я опустив крісло, пацієнтка сіла, лягла, я підняв зробив процедуру гінекологічну, крісло опустив. Задоволені всі, так вам скажу, задоволений і я, і моя акушерка, і пацієнтки. Відгуки гарні.»

Вітаємо мешканок Торчина з чудовою новиною, адже будь-які захворювання, а надто рак, лікуються тим краще, чим раніше було виявлено. Тому ‒ універсальні гінекологічні крісла повинні бути у кожній лікарні, у кожному куточку України.

Усі жінки, в тому числі з інвалідністю, мають право та заслуговують на доступні гінекологічні послуги, повагу й дотримання їхньої гідності в цьому питанні.

Далі буде… Працюємо.

  Категорія: