Марина Лазебна розповіла про забезпечення прав та інтересів дітей на всеукраїнському форумі “Україна 30. Саміт “Діти”

Марина Лазебна розповіла про забезпечення прав та інтересів дітей на всеукраїнському форумі “Україна 30. Саміт “Діти”
9 Грудня 2021
Друкувати цю новину

Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України, взяла участь у всеукраїнському форумі “Україна 30. Саміт “Діти”, який відбувся за підтримки Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Він є частиною серії заходів, присвячених 75-річчю Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Головна мета саміту – створення платформи для діалогу щодо розвитку прав дітей в Україні, коли молодь разом з представниками влади, суспільства та бізнесу шукають рішення і мобілізують партнерів, щоб створити краще й стале майбутнє для дітей.

Під час відкриття форуму перша леді України Олена Зеленська відзначила історичну роль ЮНІСЕФ як однієї з тих установ, які заклали підвалини сучасного світу й змінили ставлення до дітей як особистостей із беззаперечними правами.

Розповідаючи про соціальну складову в політиці держави щодо забезпечення прав та інтересів дітей, Марина Лазебна виділила чотири головні пріоритети:

– Родина для дитини.

– Безбар’єрність для дітей та родин з дітьми.

– Безпечне сімейне середовище, вільне від домашнього насильства.

– Забезпечення найкращих інтересів дитини при прийнятті рішень.

Вона зазначила, що сьогодні діти складають лише 18% від усього населення, а на початку незалежності було майже 26%.

Міністр наголосила, що найвигіднішими інвестиціями держави є інвестиції у щасливе дитинство, а найкращою інвестицією, яку може зробити держава у розвиток своїх маленьких громадян, – це забезпечити їхнє право на виховання в родині. Саме на підтримці родин з дітьми має бути в першу чергу зосереджена увага центральних та місцевих органів влади та відповідні фінансові ресурси.

«Але не менш, а подекуди і більш важливою підтримкою є розвиток соціальних, освітніх, реабілітаційних, медичних послуг, які діти та родини з дітьми можуть отримувати відповідно до своїх потреб у громаді, якнайближче до місця проживання. І тут ми маємо ще багато зробити. Для випадків, коли батьки з різних причин не можуть виховувати дитину, держава має забезпечити розвиток сімейних форм виховання та їх державну фінансову підтримку», – зазначила Марина Лазебна.

Коментуючи державні програми підтримки сімей з дітьми, Міністр зазначила, що зараз держава підтримує їхні доходи через 10 видів цільових соціальних допомог, якими охоплено близько 1,9 мільйонів сімей.

У результаті комплексного і адресного підходу вдалось ефективно використати обмежені ресурси та підтримати тих, хто насправді потребує підтримки. Вона навела приклад, що в результаті такого підходу середній розмір допомоги малозабезпеченим сім’ям з трьома і більше дітьми склав 7000 гривень.

Аналізуючи вплив реформи децентралізації на забезпечення захисту прав дітей, Марина Лазебна повідомила, що ще з 2017 року територіальна громада стала центром захисту прав дитини як орган опіки та піклування. Але на початок 2020 року лише трохи більше 300 громад створили служби у справах дітей. Це була критична ситуація, яку терміново необхідно було виправляти. В результаті тісної співпраці з регіонами на сьогодні такі служби створені у 1422 громадах, тобто у 99%.

Міністр повідомила про збільшення соціальних інвестицій в бюджеті наступного року, спрямованих на розвиток соціальних послуг та інвестиційних програм підтримки для родин та дітей.

У 10 разів до 100 мільйонів зросло фінансування, яке спрямовується громадам на розвиток 7 соціальних послуг, у тому числі:

• денного догляд дітей та дорослих з інвалідністю,

• підтриманого проживання;

• супроводу під час інклюзивного навчання;

• соціального супровіду при працевлаштуванні та на робочому місці;

• тимчасового відпочинку для батьків, які доглядають дітей з інвалідністю.

Також у Державному бюджеті на 2022 рік передбачено 236 мільйонів гривень субвенції громадам на розбудову мережі служб підтримки для постраждалих від домашнього насильства.

Для забезпечення житлом дітей-сиріт та на розвиток сімейних форм виховання в 2022 році місцеві бюджети отримають 810 мільйонів гривень з державного бюджету.

Коментуючи подальші плани, Міністр поінформувала про перспективи розвитку патронату та послуги раннього втручання і висловила надію на підтримку народними депутатами урядових законопроектів, розроблених Мінсоцполітики, щодо збільшення розміру державної допомоги при народженні або усиновленні дитини з 41 280 грн до 50 000 гривень з регулярною індексацією в подальшому, розвитку відповідального батьківства, підвищення захисту прав дітей в процесі усиновлення.

«Ми маємо багато планів. Але всі ці плани, всі найкращі стратегії принесуть результати лише, якщо разом рухатися вперед – реалізовувати їх щодня як на центральному рівні, так і на рівні територіальних громад, з допомогою міжнародних партнерів та громадянського суспільства. Тому що країна мрій, в якій наші діти ростуть щасливими та реалізованими, з рівними правами та можливостями, народжується прямо сьогодні з щоденного вибору кожного з нас», – резюмувала Марина Лазебна.

Джерело

  Категорія: