Представлення результатів опитування вливу пандемії COVID -19 на жінок з інвалідністю: визначення шляхів імплементації рекомендацій дослідження

Представлення результатів опитування вливу пандемії COVID -19 на жінок з інвалідністю: визначення шляхів імплементації рекомендацій дослідження
3 Грудня 2021
Друкувати цю новину

Національна Асамблея людей з інвалідністю України (НАІУ) 30 листопада представила результати опитування  жінок, чоловіків з інвалідністю, жінок, які виховують дітей з інвалідністю щодо впливу COVID-19 на їхні життя.

Опитування проводилось в 13 пілотних громадах в рамках проєкту «Права жінок з інвалідністю  в умовах децентралізації», який реалізує НАІУ за підтримки ООН Жінки в рамках проєкту «Просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок в рамках реформи децентралізації в Україні», за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Канади.

 Захід проходив за участю Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю, представника Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини, представниць та представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, громадських організацій, які опікуються правами жінок з інвалідністю та інших вразливих груп жінок, міжнародних партнерів.

Представниця ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова зазначила, що «дослідження/ опитування важливе не тільки тому, що воно спрямоване на вивчення ситуації людей з інвалідністю, жінок, дітей з інвалідністю, в ньому також йдеться про перехрестя проблем, які виникають в контексті Covid – 19 і децентралізації. Результати дуже важливі, вони демонструють суттєві складнощі, з якими стикаються жінки з інвалідністю та піклувальники».

«Жінки з інвалідністю в Україні залишаються маловидимою категорією. З боку держави приділяється недостатньо уваги врахуванню їхніх прав та інтересів», – зауважив у своїй вступній промові Представник Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Віктор Іванкевич.

З основними результатами дослідження присутніх ознайомили: керівниця проєкту від  НАІУ Лариса Байда і менеджерка Ольга Журбенко.

Результати дослідження вкотре засвідчують, що пандемія COVID-19 та пов’язані з нею обмежувальні заходи ще більше посилили вразливість жінок та чоловіків з інвалідністю, спричинену обмеженим доступом до медичних послуг, соціального забезпечення, освіти, реабілітації, працевлаштування та ін. Тим самим підсилюють їхню дискримінацію.  Багато з форм дискримінації залишаються «невидимими» відносно жінок з інвалідністю і не розглядаються на рівні програм /планів боротьби з COVID-19.

Відсутність вчасної інформації на перших хвилях пандемії, особистих засобів захисту, архітектурна недоступність інфраструктури, приміщень, призупинення роботи громадського транспорту, зменшення мобільності збільшили соціальну ізоляцію, нерівність, бідність та отримання послуг на рівні громад: дані в громадах, за деякими показниками, через різні чинники, у тому числі важкість перебігу пандемії, різняться.

Під час обговорення результатів, Генеральний Секретар НАІУ Вікторія Назаренко, повідомила, що не всі бажаючі змогли приєднатися до зустрічі через певні обмеження онлайн заходу і така зацікавленість говорить, що «тема, про яку ми сьогодні говоримо – вона є над актуальною.  Такі опитування дуже важливі для нашою подальшої правозахисної роботи в контексті того, що ми,  як  громадські організацій людей з інвалідністю повинні донести до органів влади всіх рівнів реальну картину, реальну ситуацію впливу Covid-19 на становище людей з інвалідністю та їх сімей».

Covid-19 вплинув на всі категорії населення, вніс корективи у всі сфери життя, вплинув на психологічний стан людей, комунікацію і відношення між людьми, можливості працевлаштування, доступ до послуг тощо. Всім складно адаптуватися у цій ситуації.

«А якщо ти жінка з інвалідністю — це ще важче. В якому б стані не була жінка, вона змушена вирішувати справи своєї родини. Саме в цей час  вона  не має жодної підтримки та залишається наодинці з бідою. А якщо її просто не чують?», – відмітила Урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю Тетяна Баранцова.

За результатами цього дослідження надано рекомендації місцевим органам влади щодо  покращення доступу до послуг жінок з інвалідністю в період пандемії

Для команди проєкту дуже важливим було отримати зворотній зв’язок від громад, почути їхню думку щодо отриманих результатів та можливостей втілення рекомендацій у життя.

Під час панельної дискусії: «Влив пандемії COVID  19 на жінок з інвалідністю: визначення шляхів імплементації рекомендацій дослідження» виступили представниці пілотних громад та запрошені гості з різних регіонів.

Олена Бабешко, керівниця громадської організації «МИ РІВНІ» (Вижницька громада) поділилась своєю інформацією: «проводячі це опитування ми виявили багато ситуацій, які пов’язані з доступом жінок з інвалідністю до послуг, про які не знали раніше».

Начальниця фінансового відділу Костянтинівської сільської ради Рєпка Оксана: «Завдяки реалізації проєкту ми змінили відношення до людей з інвалідністю взагалі,  відношення до формування бюджетного процесу, і наразі намагаємося максимально інтегрувати послуги, які ми надаємо, до потреб осіб з інвалідністю і взагалі до потреб наших мешканців…  Я дуже вдячна Національній Асамблеї за те навчання, що ми пройшли в рамках проєкту (заповнення ІПР, статистика, послуги).  Після того навчання ми провели свої невеличке дослідження і це дозволило виявити гендерні розриви до тих послуг, якими могли б скористатися мешканці  з інвалідністю нашої громади, але вони ними не користувалися і не знали, що вони мають на це право».

 Демко Світлана, керівниця організації «Відкриті серця»,  у своєму виступі акцентувала увагу на становищі жінок/сімей, які виховують дітей з інвалідністю. «Значною мірою проблеми в наданні послуг на рівні громад загострились у зв’язку Covid-19.  Коли я захворіла і знаходилась у лікарні, ще мала  «координувати» діяльність  всіх для того, щоб необхідна допомога була надана моєму сину, який також захворів. Отримуючи інформацію від батьків про ситуацію, яка виникла у зв’язку з пандемією: про неможливість перебувати  в лікарні з дитиною, бо вона архітектурно недоступна; про ліки, за які потрібно платити, про засобі гігієни, ІПР і т.д. – список довгий; ми почали шукати вихід. І наразі, ми  тісно співпрацюємо  з організаціями для того щоб узагальнити інформацію і чітко  підготувати для  уряду наші пропозиції.  Немає куди зволікати…».

«Ми працюємо з Національною Асамблеєю дуже плідно, – сказала на початку свого виступу Ревуцька Алла, начальниця відділу документообігу та організаційної роботи Торчинської селищної ради. «Вже напрацьовано кілька документів…», провели опитування серед осіб з інвалідністю, гендерні аудити двох закладів.  В рамках співпраці ми підготували грантову заявку  проєкту  щодо облаштування гінекологічного кабінету. Це дозволить жінкам  з інвалідністю надавати якісні  послуги. Нам це дуже потрібно. Коли питання вивчити і коли ти розумієш, що жінки з інвалідністю не мають елементарних можливостей обстежитися, то це вже не нормально і потрібно змінювати цю ситуацію.»

Ханюкова Олена, адміністратор відділу  ЦНАП Степанівської селищної ради, розпочала свій виступ з того, що у їхній громаді «не відомо навіть скільки фактично проживає людей з інвалідністю  і на звернення з цього питання фахівців громади до районного відділу соціального захисту населення було отримано відмову через те, що ніби то це є конфіденційна інформація. Навіть таке питання потребувало значних зусиль щоб зрушити його з місця, а що тоді можна казати про реальну доступність людей з інвалідністю до отримання різних послуг.»

Надія Круц, заступник сільського голови  Виноградівської сільської ради, подякувала Національній Асамблеї людей з інвалідністю, яка ««змусила» нас задуматись над тим питанням, що на території у нас теж проживають люди, які мають порушення – це жінки, чоловіки та діти (є сім’ї, які виховують дітей з інвалідністю). На сьогодні ми вже маємо кількість цих людей, ми знаємо цих людей, ми знаємо про кожну цю сім’ю, і безпосередньо з ними працюємо… Проблем у громаді багато, і про доступність  – це теж тема.  Наприклад, стикнулися з тим, що батьки, які виховують дітей з інвалідністю, також мають мінімальну освіту і їм дуже потрібна допомога…»

Лариса Байда подякувала усім представникам/ ць громад: «Я дуже рада, що проєкт наш живий, що він рухається, що є зміни на позитивне.  Дуже вам дякуємо за вашу щоденну роботу». Ситуація по впливу Covid-19 на відношення до людей з інвалідністю у пілотних громадах є аналогічною до ситуації в інших громадах. Про це  повідомляють різні громадські організації людей з інвалідністю – члени НАІУ.»

 

Наприкінці заходу слова подяки Національній Асамблеї людей з інвалідністю, партнерам, пілотним громадам за проведену роботу висловила Нургуль Асілбекова,  представниця  ООН Жінки (далі рос. мовою): «Огромный прогресс проделан в сознании, я надеюсь, что он повлияет и на действия. Мы знаем, в каком серйозном положении сейчас находятся органы местного самоуправления, в связи с дефицитом бюджета… В то же время мы видим недостаточную методическую поддержку органам местного самоуправления в том, чтобы включить эти меры в свои бюджеты и последовательно «крок за кроком» их выполнять!»

«Ми рухаємося з вами далі. Все буде добре! У нас сильна команда однодумців…» – Лариса Байда.

Захід супроводжувався перекладом жестовою мовою, а також синхронним перекладом українська-англійська.

Повний текст дослідження доступний за посиланням: https://bit.ly/3DaBrab

 

Команда НАІУ

Дослідження проводилось у межах проєкту «Права жінок з інвалідністю в умовах децентралізації», який реалізується Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України (НАІУ) у партнерстві зі структурою ООН Жінки за підтримки Міністерства закордонних справ Канади.

 

 

 

  Категорія: