В Україні запрацював проєкт, у межах якого дітей із синдромом Дауна та їхніх братів і сестер навчатимуть музики онлайн

В Україні запрацював проєкт, у межах якого дітей із синдромом Дауна та їхніх братів і сестер навчатимуть музики онлайн
12 Серпня 2021
Друкувати цю новину

В Україні розпочав роботу експериментальний музичний онлайн-гурток для дітей із синдромом Дауна та їхніх сиблінгів (рідних братів і сестер).

Ця унікальна ініціатива започаткована ВБО “Даун Синдром” за підтримки Українського культурного фонду.

Організатори прагнуть у першу чергу розвинути потенціал до музикування у дітей із синдромом Дауна, який допоможе їм висловитись і комунікувати через музику.

Проєктом також хочуть привернути увагу музичних педагогів, які часто не знають, як працювати з такими дітьми.

Головною складовою проєкту є інформаційна кампанія “Музика – важлива. Музика – можлива”, спрямована на інформування суспільства до можливостей та здібностей дітей із синдромом Дауна.

В Україні запрацював проєкт, у межах якого дітей із синдромом Дауна та їхніх братів і сестер навчатимуть музики онлайн. музика, проєкт, синдром дауна, соціалізація, суспільствоФото: facebook.com/downsyndrome.org.ua

“Музикування для цих дітей не лише творчість та самовираження, а й потужний терапевтичний інструмент, що розвиває ритміку, комунікативні навички та внутрішній самоконтроль – що в свою чергу сприяє можливості соціалізації та самореалізації у суспільстві”, – пояснюють у ВБО “Даун Синдром”.

Під час реалізації проєкту заняття будуть постійно адаптуватися музичними педагогами Валерією Бровко-Дивиною та Юлією Мирончук під культурний запит і потреби учасників.

Також будуть залучені корекційний педагог Ольга Лісненко та психолог Юлія Головата, які проводитимуть супервізії та інтервізії для батьків і педагогів, для корекційної роботи з розвитком дитини через музикування.

У гуртку будуть займатися не лише діти з синдромом Дауна, а й їхні молодші чи старші брати та сестри. Це робиться для того, щоб у сім’ї не виникала дисгармонія через перетягування уваги батьків з дитини на дитину.

“Було помічено, що в сім’ях, де виховується дитина з інвалідністю, дуже часто саме цій дитині приділяється більше часу та уваги батьків. Відповідно, інші діти родини страждають із-за нестачі цієї уваги. Ми хочемо привернути увагу до такої проблеми, підтримати й інших дітей у сім’ї та показати можливості вирішення таких труднощів”, – зазначають організатори.

Уперше в Україні в рамках проєкту будуть розроблені педагогічні рекомендації зі знайомства з музикуванням дітей із синдромом Дауна для працівників музичного і педагогічного напрямків та інших зацікавлених осіб.

“Наша мета не тільки розповісти широкому загалу про музикування дітей з синдромом Дауна, а й зацікавити музичних педагогів різних освітніх установ у тому, щоб вони не боялись брати навчати таких дітей музиці. Проблема з неготовністю педагогів братися за навчання музиці дітей з інвалідністю часто зав’язана на елементарному нерозумінні можливостей”, – пояснюють у ВБО “Даун Синдром”.

Буклет в електронному форматі буде розміщено у відкритому доступі, а також розіслано до музичних установ областей України.

Також усі охочі можуть долучитися до двох онлайн-зустрічей, де музичні педагоги поділяться досвідом і дадуть відповіді на питання, що виникнуть в аудиторії в процесі реалізації проєкту.

Ініціатива триватиме до кінця жовтня, адже це Всесвітній місяць поінформованості про синдром Дауна. Передбачається можливість продовження діяльності музичного гуртка за наявності зовнішнього фінансування.

 

LB.ua

  Категорія: