Лист-звернення з приводу ситуації навколо процедури гемодіалізу

Лист-звернення з приводу ситуації навколо процедури гемодіалізу
26 Серпня 2014
Друкувати цю новину

Лист–звернення Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини з приводу ситуації , яка склалася з наданням процедури гемодіалізу для мешканців Донбасу та переселенців з числа людей з інвалідністю

Шановна Валеріє Володимирівно!

Звертаємось до Вас від імені 7500 людей з інвалідністю – громадян України, зокрема близько 1500 мешканців Донбасу та переселенців, які відповідно до медичних показань два-три рази на тиждень по 4 години проходять процедуру гемодіалізу у спеціалізованому медичному закладі. Процедура гемодіалізу це очищення крові за допомогою спеціальних апаратів, яка є життєво необхідною для людей, хворих хронічною нирковою недостатністю. Якщо пропустити таку процедуру двічі, то для хворого це може бути смертельне!!!

Що ми маємо на сьогодні? До Національної Асамблеї осіб з інвалідністю України надходять чисельні звернення від мешканців м Донецька, які отримують зазначену процедуру в Донецькій міській лікарні №1. У зв’язку з бойовими діями в Донецьку відключено воду. Тому, процедура гемодіалізу їм не може бути надана. 25 пацієнтів цієї лікарні виявили бажання терміново виїхати з Донецька на безпечну територію України та отримувати гемодіаліз. Однак, на наші звернення до регіональних штабів допомоги переселенцям Київської, Запорізької, Вінницької, Дніпропетровської областей та м. Києва з проханням їх прийняти – ми отримали відмову (мотивація – всі місця зайняті, не має витратних матеріалів). Це при тому, що за моніторингом ситуації, який проведено Національною асамблеєю осіб з інвалідністю України з Донбасу в різні регіони України виїхали лише близько 340 осіб, які знаходяться на гемодіалізі.

Чимало дзвінків надходять з проханням надати матеріальну допомогу на придбання витратних матеріалів, вартість яких складає від 500 до 1300 грн (рахунки додається). І це лише одна процедура!

Також, необхідно відмітити, що взагалі відсутній державний комплексний міжвідомчий підхід до вирішення цього питання. Якщо лікарня дає згоду на проведення гемодіалізу, то місця проживання людині з інвалідністю не має. І це питання також потребує вирішення. Інше – люди сьогодні просто не мають коштів на придбання квитків для виїзду з Донецька.

Національна Асамблея осіб з інвалідністю України звернулася до Головного нефролога України М.Колесника з проханням проінформувати керівництво Міністерства охорони здоров’я про цю ситуацію (відповідь додається).

Шановна Валеріє Володимирівно, переконливо просимо Вас взяти під особистий контроль:

  1. вирішення питання налагодження чіткої взаємодії державних інституцій для надання допомоги людям з інвалідністю, що проходять процедуру гемодіалізу та знаходять в зоні АТО або виїхали на безпечну територію України в частині медичного обслуговування, транспорту, харчування, проживання тощо.
  2. надання зазначеній категорії осіб на безоплатній основі процедури гемодіалізу, включаючи витратні матеріали та лікарські засоби, як це передбачено законодавством України в незалежності де вона тимчасово проживає/перебуває.
  3. вирішення Міністерством охорони здоров’я питання щодо придбання (тендер) державою витратних матеріалів та лікарських засобів для забезпечення процедур гемодіалізу 7500 пацієнтам – громадянам України з 1 жовтня 2014 року.

Будемо щиро вдячні за допомогу! Зі свого боку готові виступити партнерами у вирішенні зазначеної проблеми.

Дякуємо за багаторічну співпрацю!

З повагою,
Генеральний Секретар НАІУ
В.Назаренко

  Категорія: