УЧАСТЬ НАІУ У ПРОЦЕСІ ПРИЙНЯТТЯ ДЕРЖАВНИХ РІШЕНЬ. ,,НІЧОГО ДЛЯ НАС БЕЗ НАС”’

УЧАСТЬ НАІУ У ПРОЦЕСІ ПРИЙНЯТТЯ ДЕРЖАВНИХ РІШЕНЬ.  ,,НІЧОГО ДЛЯ НАС БЕЗ НАС”’
30 Червня 2021
Друкувати цю новину

ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України», розглянувши проєкт наказу «Про затвердження Санітарного регламенту для будинків інтернатів для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, спеціальних будинків-інтернатів, стаціонарних відділень територіальних центрів соціального обслуговування» (далі – Санітарний регламент), який надійшов на погодження від Міністерства охорони здоров’я України, надала відповідні пропозиції та зауваження до цього нормативного акта, зокрема:

Ратифікувавши Конвенцію ООН «Про права осіб з інвалідністю» Україна взяла на себе зобов’язання щодо виконання її положень, зокрема і створення умов для архітектурної та інформаційної доступності для людей з інвалідністю.

Саме тому, НАІУ зазначила, що вважає проявом дискримінації підхід застосування розподілу отримувачів послуг, зазначених у Санітарному регламенті за їх здатністю до самостійного пересування. Таки питання розглядаються саме в контексті доступності.

Також запропоновано доповнити Санітарний регламент додатковими положеннями про забезпечення такої доступності для осіб з інвалідністю до будівель, приміщень і прилеглих до них територій, а також облаштування та забезпечення відповідним обладнанням.

Водночас висловлено занепокоєння стосовно відсутності в Санітарному регламенті положень щодо обов’язкової наявності та облаштування в таких установах та відділеннях:

  • приміщень санітарно-гігієнічного призначення для забезпечення можливості прийняття відповідних процедур (зробити клізму, помити підопічного);
  • кушетки функціональної з можливістю регулювання висоти тощо.

Звертаємо увагу на неприпустимість встановлення чаш Генуя в таких установах, що вважається порушенням прав і гідності людини та неодноразово зазначалося у документах Комітету ООН з прав осіб з інвалідністю. Необхідно обов’язково врахувати ці зауваження.

Запропоновано доповнити Санітарний регламент пунктами щодо:

  • обов’язкового облаштування приміщень, в яких перебувають підопічні, системою виклику персоналу про допомогу (всі приміщення) відповідно до ДБН В.2.2-40:2018;
  • наявності місць для паркування автомобілів осіб з інвалідністю та відвідувачів закладів;
  • віднесення до групи приміщень культурно-дозвільного та фізкультурно-оздоровчого призначення приміщень фізичної та ерготерапії.

Враховуючи зазначене, НАІУ в цілому підтримало ідею затвердження Санітарного регламенту, але водночас наголосило на необхідності більш детально проаналізувати вимоги діючого законодавства та доопрацювати проєкт документа, доповнивши його відповідними пунктами й положеннями.

Робота триває!

  Категорія: