ПРИНЦИП «НІЧОГО ДЛЯ НАС БЕЗ НАС» В ДІЇ?!

ПРИНЦИП «НІЧОГО ДЛЯ НАС БЕЗ НАС» В ДІЇ?!
24 Червня 2021
Друкувати цю новину

ДО УВАГИ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ, ГРОМАДСЬКИХ ОБ’ЄДНАНЬ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ТА ІНШИХ ПІЛЬГОВИХ КАТЕГОРІЙ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ!

На сайті Верховної Ради України зареєстровано урядовий проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг» (реєстр. № 5651 від 11.06.2021).

Відповідно до Пояснювальної записки до законопроєкту метою прийняття акта є врегулювання питання надання пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг окремим категоріям громадян у грошовій формі шляхом делегування органам місцевого самоврядування повноважень щодо визначення порядку надання і розмірів грошової компенсації.

Незважаючи на зауваження та категоричну негативну позицію щодо внесення цим законопроєктом відповідних змін до діючого законодавства України, надані ГС ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» (НАІУ) розробнику проєкту акта (Мінсоцполітики) у процесі підготовки та погодження, зазначений законопроєкт зареєстровано без врахування думки широкого загалу людей з інвалідністю та інших пільгових категорій осіб під час обговорення з усіх регіонів України.

НАІУ зазначала що:

На думку багатьох громадських об’єднань та організацій осіб з інвалідністю запропонований законопроект суперечить статтям 21, 22 Конституції України, згідно з якими права і свободи людини гарантуються державою і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Також, відповідно до статті 38.1 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» звуження змісту та обсягу права осіб з інвалідністю на пільговий проїзд транспортом не допускається.

Висловлено занепокоєння тим, що надання права на законодавчо закріплену пільгу на пряму стане залежним від рішення місцевих рад та поставить пільгові категорії, зокрема і осіб з інвалідністю, в нерівні умови, оскільки в різних регіонах України різні фінансові можливості.

Зауважили також на безпеку тиску на органи місцевого самоврядування щодо прийняття відповідних рішень з метою перекладання на них бюджетного навантаження для компенсації відповідних пільг. Це може призвести до скорочення або й повного скасування зазначених пільг в разі погіршення фінансової ситуації у відповідній територіальній громаді після ухвалення такого рішення. Як наслідок незадоволення серед пільгових категорій населення, в тому числі осіб з інвалідністю.

Водночас зазначаємо, що ініціатива стосовно монетизації пільги на проїзд
у запропонованому варіанті не підтримується більшістю громадських організацій з усіх регіонів України.

На наш погляд, грошова компенсація оплати проїзду має відбуватися виключно за бажанням особи, яка має право на пільги, якщо це передбачено діючим законодавством, у чітко визначених розмірах та строках у відповідності до сталих показників з неможливістю обмеження таких прав.

Звертаємо увагу, що більшість громадян з інвалідністю в Україні живе за межею бідності, отримуючи мізерну пенсію, якої не вистачає навіть на харчування, медикаменти та засоби гігієни.

Запропонованим проєктом акта не передбачається підвищення встановленого рівня соціального захисту людей з інвалідністю, а навпаки пропонуються його обмеження, оскільки існує дуже багато соціальних та фінансових ризиків.

Замість того, щоб спрощувати механізми надання пільг та розширювати інші соціальні гарантії для осіб з інвалідністю, передбачених діючим законодавством України, зокрема і Конвенцією ООН Про права осіб з інвалідністю, яка є частиною національного законодавства, вигадуються якісь перепони та бар’єри, які обмежують права пільгових категорій громадян, в тому числі людей з інвалідністю, на пільговий проїзд, оскільки на сьогодні ця пільга гарантована державою по всій території України.

Звертаємо увагу керівників громадських об’єднань осіб з інвалідністю на необхідність діалогу з народними депутатами України, які будуть голосувати за зазначений законопроєкт.

НАІУ направить відповідного листа на Комітет ВРУ  з питань соціальної політики  та захисту прав ветеранів.

З текстом законопроєкту можна ознайомитися за наступним посиланням: 

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72201

  Категорія: