Перший Форум феміністичної оргспроможності

Перший Форум феміністичної оргспроможності
2 Листопада 2020
Друкувати цю новину

Перший  Форум феміністичної оргспроможності проведено 27 жовтня 2020 року в рамках проєкту “Голос жінок і лідерство – Україна”, який реалізується за підтримки Уряду Канади Українським Жіночим Фондом у співпраці з Міжнародним фондом “Відродження” та громадською організацією “Ла Страда-Україна”.

ВГО “Національна Асамблея людей з інвалідністю України” (НАІУ) є тематичним партнером проєкту.

Захід відбувався у комбінованому форматі: офлайн у Києві, з дотриманням карантинних заходів безпеки, та із долученням он-лайн представниць руху з усіх регіонів (тільки онлайн камер було підключено до заходу близько 130).

У даному заході взяли участь представниці Національної Асамблеї людей з інвалідністю України (Лариса Байда, Світлана Демко, Валентина Добридіна, Ірина Твердохліб, Наталія Головко, Олена Поліщук, Юлія Галачева).

Учасників Форму привітали Ашлі Малруні, Посольство Канади в Україні

Олеся Бондар, Український Жіночий Фонд (УЖФ)

Захід було поділено на чотири Пленарні частини.

  1. Посилення жіночого руху і розвиток спроможності жіночих/феміністичнихорганізацій: результати регіональних і тематичних консультацій.

  Цей блок розпочала Наталія Карбовська, УЖФ. Вона  окреслила пріоритетні кроки  для жіночого/ феміністичного руху, найбільші виклики, які сьогодні є перед рухом,  дані опитування та інші .

Також у цьому блоці виступили регіональні представниці проєкту та представниці від організацій –  Національна Асамблея людей з інвалідністю  та Ромського жіночого фонд «Чіріклі».

Керівниця проєкту від НАІУ Лариса Байда,  відповідаючи на питання щодо  співпраці жіночих/феміністичних організацій з організаціями  жінок з інвалідністю наголосила на необхідності  вироблення єдиної стратегії в цьому питанні ( говорити «однією мовою та дія), проведення навчання  з метою поєднання гендерної політики з політикою інвалідності. Також  вона окреслила сучасні виклики жіночого, феміністичного руху, проблеми та шляхи їх вирішення.

Виступ Л. Байди було підтримано і схвалено учасницями та учасниками  Форуму.

В рамках Платформи для співпраці і координації всередині руху, результатом роботи спільних напрацювань поділилися чотири групи. Представниці НАІУ працювали в різних групах і вносили свої пропозиції щодо налагодження співпраці та щоб жінки та дівчата з інвалідністю, матері, які виховують дітей з інвалідністю були почуті в цьому Русі.

Перед третьою Пленарною сесією учасниць та учасників Форуму привітала Урядова уповноважена з гендерної політики Катерина Левченко.

Міжнародний досвід був широко представлений у розділі «Глобальні перспективи для феміністичного руху і прав жінок. Слово на літеру «Ф».

Досвід своїх країн представили:

Лариса Ґаладза, Посол Канади в Україні

 

Тобіас Тиберг, Посол Швеції в Україні

 

Мелінда Сіммонс, Посол Великої Британії в Україні

 

Ерік Сведал, Посол Норвегії в Україні

 

Про наступні кроки та плани проєкту «Голос Жінок і Лідерство» на наступні 6 місяців розповіла Наталія Карбовська (УЖФ) і партнери проєкту: Ла-Страда – Україна, Міжнародний Фонд «Відродження», ПАКТ-Україна.

 

Участь у даному міжнародному Форумі дала можливість представницям Національної Асамблеї людей з інвалідністю України винести на широкий загал свою стурбованість ситуацією відокремленості гендерної політики від політики в сфері інвалідності.

Це стереотип, який панує як серед представників/ць державних структур, так і жіночих організацій, організацій людей з інвалідністю, що спричиняє численні форми дискримінації щодо жінок та дівчат з інвалідністю.

                                         Команда проєкту НАІУ «Права жінок з інвалідністю: дія у розвитку»

 

 

Інформацію розміщено в рамках проєкту «Права жінок з інвалідністю: дія у розвитку», який реалізує ГС «ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю України» за рахунок коштів державного бюджету.

  Категорія: