Майже 130 тис. дітей пройшли обстеження в інклюзивно-ресурсних центрах

Майже 130 тис. дітей пройшли обстеження в інклюзивно-ресурсних центрах
14 Вересня 2020
Друкувати цю новину

Станом на сьогодні, 10 вересня 2020 року, інклюзивно-ресурсними центрами (ІРЦ) надано 129 тис. 983 висновки про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини.

Наразі в Україні працює 633 таких центри. Їхня робота діджиталізована: функціонує Портал ІРЦ, який дозволяє батькам подавати документи дистанційно, обрати найближчий до них ІРЦ та записатися на зручний час, у подальшому – зберігати документи у власному кабінеті та використовувати надані висновки.

Батьки можуть звернутися до інклюзивно-ресурсних центрів, якщо відчувають занепокоєння щодо розвитку їхньої дитини. Послуги ІРЦ для батьків безкоштовні та повністю фінансуються державою.

Основним завданням центрів є проведення комплексної оцінки для визначення особливих освітніх потреб (ООП) дитини, розроблення рекомендацій щодо освітньої програми, надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг відповідно до можливостей дитини. Результати оцінки фахівець центру зазначає у висновку про комплексну оцінку.

Для повторної комплексної оцінки через Портал ІРЦ зареєстровано 10 тис. 183 заяви. З них 9 тис. 387 дітей уже отримали комплексні висновки. Така оцінка проводиться у випадках:

переходу або переведення дитини з ООП з садочка до школи;

надання рекомендації команди вчителів дитини з ООП у школах, садочках та спецшколах щодо наявності успіхів або труднощів у засвоєнні дитиною освітньої програми тощо.

Центри працюють через систему автоматизації роботи ІРЦ – у співпраці з Державною інформаційною системою освіти (ДІСО). Всі школи та садочки системи ДІСО приєднані до порталу ІРЦ.

Нагадуємо, МОН розробило методичні рекомендації щодо функцій та обов’язків асистента вчителя та асистента учня (дитини).

Джерело https://www.kmu.gov.ua/news/majzhe-130-tis-ditej-projshli-obstezhennya-v-inklyuzivno-resursnih-centrah

  Категорія: