Львівські музеї освоюють жестову мову

Львівські музеї освоюють жестову мову
12 Серпня 2020
Друкувати цю новину

Львівські музеї освоюють жестову мову

У Львові впроваджують новий вид екскурсійних послуг

У трьох львівських музеях – в “Арсеналі” (відділі Львівського історичного музею), Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького та Львівській національній галереї мистецтв ім. Б. Возницького – впродовж серпня – першої половини вересня пройде “Школа жестової мови”. Учнями “школи” будуть музейники, гіди, а також усі охочі. Результатом проєкту стане впровадження у цих культурних осередках нової інклюзивної екскурсійної послуги. Про це інформує “Еспресо.Захід”.

Проєкт “Школа жестової мови: почуй культуру” реалізовують з ініціативи ГО “Центральне Медіа” за підтримки Українського культурного фонду.

Як розповіла “Еспресо-Захід” заступниця директора з наукової роботи Національного музею у Львові Оксана Біла, мова про створення за допомогою фахівців  нового формату екскурсійного матеріалу – екскурсій жестовою мовою, орієнтованих на людей з порушенням слуху. Це було не так просто, оскільки вимагало, окрім всього іншого, здатності відчути потреби слабкочуючих, та вміння давати раду, приміром, із донесенням до них символічних назв, інших речей. А тому довелося від багато чого відмовитися на користь живої емоції та живих історій.

“Ми вирішили адаптувати для нечуючих людей нашу експозицію “Українське мистецтво ХХ ст.: український модернізм першої третини ХХ ст.” І схоже – в особах наших наукових співробітників  – Людмили Співак та Анни Марунчак, лекторів-перекладачів жестової мови Олени Чернишової та Оксани Сивери та головних ініціаторів цієї затії – ГО “Центральне Медіа” – з тим впоралися”, – каже Оксана Біла.

Навчальний курс “Школи жестової мови: почуй культуру” складатиметься з 30 онлайн-занять, де на кожен музей відведено по 10 занять. Стартує навчання з експозиції “Арсеналу” – “Зброя народів світу” (3-14 серпня), тоді переміститься в атмосферу Національного музею у Львові (10-21 серпня) і завершиться у вересні осягненням “Європейського мистецтва ХІХ-ХХІcт.”  зі збірки Львівської національної галереї мистецтв.

Петро Радковець (фото з архіву Петра Радковця)

Петро Радковець (фото з архіву Петра Радковця)

“Я теж записався у цю “Школу жестової мови”, – розповів “Еспресо-Захід” знаний і харизматичний львівський екскурсовод Петро Радковець. – Справа в тому, що екскурсії містом для людей з інвалідністю водив неодноразово. І щоразу це величезний виклик. Що стосується людей з порушенням слуху, то бувало по-різному – не завжди разом із нечуючим був власний перекладач. Це було б просто чудово, якби я міг з такою людиною порозумітися безпроблемно. А крім того, я належу до тих, хто любить вчитися. Мені це справді завжди цікаво. Дехто знизує плечима, мовляв, старого пса навряд чи можна навчити нових трюків. Але я вважаю, що можна. І власним прикладом це постійно доводжу”.

Джерело

  Категорія: